Антична структурна паста

Днес ще споделим какви тестове направихме с един нов продукт от нашата гама – антична структурна паста. Тази паста се отличава от обикновената с това, че при изсушаване с горещ въздух се напуква и придава състарен вид на предмета. Пукнатините се подчертават с битум или сух пигмент. Важно условие при прилагане на пастата е слоят да е достатъчно плътен и неравномерен, за да се получат големи и изразени пукнатини.

Антична релефна паста
Антична релефна паста

Тъй като пробвахме директно върху предмета, имаше и серия от грешки, за които ще ви разкажем. Надяваме се това да не ви обърка, а напротив – да разберете какво да НЕ правите.

Използвахме следните материали:

дървена дъска или дъска от MDF;

универсален грунд;

салфетка;

матово лепило за декупаж;

антична структурна паста;

кафяв сух пигмент;

восъчен медиум (патина медиум);

матов акрилен лак.

Антична релефна паста
Използвани материали

Първи опит – слоят антична структурна паста се оказа тънък

Първоначалната ни идея беше най-напред да създадем грапава и напукана повърхност около мотив от салфетка, която да оцветим в цвят, близък до фона на картинката. Нещо подобно на техниката декупаж в стил фреска. Ето защо по периферията на грундираната дъска започнахме да нанасяме структурна паста на участъци и да сушим с горещ въздух до появяване на пукнатини. В центъра на получилата се рамка залепихме салфетка по начина, описан в един наш урок „Мотиви от шаблон върху кутия“, който се отнася за декупаж на големи мотиви. След това започнахме със суха мека четчица да запълваме пукнатините с пигмент. Ето и снимки от тези етапи:

Тук установихме обаче, че не се очертава особено добър краен резултат. Най-напред пукнатините не бяха големи, колкото очаквахме. Освен това при залепване на салфетката лепилото беше попаднало и върху места от пастата, което правеше повърхността различна при третиране с пигмента отгоре, т.е. абсорбираше по-малко от другите места. И най-вече картинката някак не се вписваше в релефа около нея, щеше да е по-добре, ако я „вмъкнем“ зад него. Затова решихме да направи втори релеф върху другия, като покрием леко и салфетката. Първо изпробвахме върху малка мостричка пукнатините и тяхното подчертаване.

Антична релефна паста
Нанасяме съвсем малко пигмент със суха четка.

Втори опит – появиха се големи пукнатини

Този път нанасяхме релефа на по-дебел слой и без никакво заглаждане, напротив – неравностите предизвикват пукнатини. Нещо като обилна плънка от млечен крем между блатове на торта.Така обиколихме цялата картинка и започнахме упорито изсушаване с горещ въздух. В процеса на изсъхване пастата изсветлява. Появиха се големи пукнатини, които изпъкнаха още повече, когато ги запълнихме с пигмента. Как ползваме пигмента? С четката прехвърляме малко количество в капачето и с потупване слагаме прашинките по повърхността съвсем пестеливо. Сложете престилка, защото лесно попада по дрехите.

Сега беше време да решим как да оберем пигмента, попаднал извън пукнатините и как да прелеем цвета върху релефа с фона на салфетката. Решихме да минем с мокра кърпичка леко по повърхността без да притискаме. Това потъмни с 1-2 тона белезникавия цвят на пастата. С понацапаната в кафяво кърпичка се опитахме да прелеем цветовете. И тук се появи и следващата грешка. Не бяхме изчакали пастата да изсъхне напълно (необходими са няколко часа) и влагата я разми на места и затъпка в длъбнатините. Но това пък донякъде се получи като ефект.

Тъй като пукнатините са по-широки от тези на обикновено кракле, имахме опасения, че лакът може да разнесе пигмента. Пробвахме на мостричката и предположението ни се потвърди. Затова решихме преди лакиране да запечатим с восъчен медиум, който освен това на места се размеси с пигмента и се получи чудесно преливане.

Още една идея – фон от сух пигмент, разнесен с восъчен медиум (патина медиум)

По-надолу можете да видите още един вариант на оцветяване чрез смесване на пигмента с восъчния (патина) медиум. На нас той ни допада много, когато искаме да създадем неравномерен и преливен фон към картинка. Освен това високите части на релефите изпъкват чудесно, защото се протриват с восъка.

Този начин на оцветяване използвахме при една друга дъска, на която оставихме пастата да изсъхне сама без да нагряваме с горещ въздух. Като резултат получихме съвсем малко пукнатини, затова решихме да направим фона кафяв и да подчертаем неравностите и високите части на релефа. Ето я и тази дъска:

Антична релефна паста
Дорисуван фон с восъчен медиум и сух пигмент.

И тази дъска ни допадна, въпреки че в този случай може да се ползва и обикновена ненапукваща се паста за релеф. За този модел ползвахме дъска от MDF.

И така, най-важното, което установихме от нашите тестове, е:

  • античната структурна паста се нанася на дебел неравномерен пласт;
  • задължително се суши продължително с горещ въздух;
  • оставя се да изсъхне няколко часа (по указание от опаковката – до 24ч.);
  • сухият пигмент се нанася съвсем пестеливо;
  • запечатваме пигмента с восъчен медиум преди лакиране;
  • можем да ползваме комбинацията пигмент + восъчен медиум за дорисуване на фон и подчертаване на грапавини.

Надяваме се това представяне на продукта да е полезно и пълно, но сме на разположение да отговорим на всички ваши въпроси по прилагането му. Не се колебайте да ни потърсите на посочените контакти!

Leave a Reply