Бонбониера с рози от креп хартия

Наближава 8-ми март – ден, изпълнен с цветя, подаръци, усмивки и красота. Цветето си остава най-желаният подарък за този празник. Вярно, че естествените цветя са неповторими и трудно могат да се заместят с имитации. Но когато цветният букет е изработен от нас и сме вложили старание и чувства, той се превръща в жест на специално внимание. Още повече, че към него можем да добавим класически подарък – шоколадови бонбони. За бонбонените букети и техните разновидности разказахме преди време (вижте публикацията тук), а днес ще покажем как аранжирахме бонбониера от рози, изработени от креп хартия.

Бонбонен букет
Бонбониера от креп хартия

 

Необходими материали и подготовка

За изработката на бонбониерата се нуждаем от три цвята креп хартия, подходяща кошничка или друго съдче, в което да аранжираме розите, дървени шишчета и клечки за зъби, а по желание можете да добавите някои други декоративни елементи – парченца тюл, органза. Ние избрахме червено-розовата гама за нашите цветя, но естествено те могат да са в млечно бежово, жълто и друг цвят по ваше желание. Всички цветове креп хартия от нашия магазин можете да разгледате ето тук. Залепваме с лепило за хартия – вижте нашето лепило тук.

Най-напред изрязваме листенца за розите, които са с форма на елипса. Ще направим пет големи рози, три по-марки и три розови пъпки. За всяка от петте големи рози подготвяме по шест елепси от цвят. Изрязваме шест правоъгълничета с дължина 5 см от пурпурно, шест от 5 см от тъмно червено и шест с дължина 6 см от розовото. Ширината е на око, най-лесно е да изрежем ленти от хартия, които после да нарежем едновременно на правоъгълничета. Заобляме ъглите им и получаваме елипси.

Изработка на пет големи рози от креп хартия

След като сме нарязали необходимия брой листенца, преминаваме към тяхното оформяне. Хубавото на този вид хартия е, че е разтеглива и не се къса, затова може да се моделира с обемна форма. Най-напред трябва да завием листенцата по късата им страна. Ние ползваме един лесен и бърз начин – правим го с помощта на цилиндричен предмет с подходяща ширина (нашият е пръчка от стара сглобяема конструкция). Получаваме малки хартиени рулца.

След това с пръсти притискаме и леко разтягаме изпъкналата част на всяко рулце, докато получим ямка. Започнете с оформяне на тъмните листенца, защото първите не са особено сполучливи и е добре да ги сложите по-навътре. Докато стигнете до розовите, вече ще имате уверени и сигурни движения на пръстите.

Когато всички листенца на петте рози са готови, преминаваме към залепване. На връхчето на дървено шишче прегъваме и увиваме едно от пурпурните парченца хартия – така оформяме основа, върху която ще закрепяме разтварящите се розови листа. В основата на всяка от лилавите елипси слагаме по три капчици лепило.

Около полученото плодниче започваме да подреждаме листенцата срещуположно, като леко притискаме в основата с пръсти, докато залепнат. Получава се нещо като вълнообразна спирала.

Когато приключим с пурпурните елипси, продължаваме с тъмно червените, а накрая и с розовите. Листенцата от всеки следващ цвят залепваме малко по-надолу по основата, но се стараем отместването да е съвсем леко и плавно. Така получаваме кичеста и красиво разцъфнала роза от три цвята.

Разбира се, дървеното шишче трябва също да е обвито в хартия. Изрязваме тънка розова лентичка, накапваме по дължината и лепило и я завиваме около него. Основният букет от пет хартиени рози е готов.

Допълнение от три малки рози и три пъпки от креп хартия

Когато аранжираме хартиените цветя, между тях остават малки пролуки, които са чудесно място за по-малки цветчета, пъпки или листенца. Затова по описания вече начин ще подготвим още три двуцветни розички с по-малък размер и три розови пъпки в тъмен цвят.

За всяка от двуцветните рози са ни необходими четири тъмно червени елипси с дължина 2.5см и шест розови елипси с дължина 3.5см. За всяка пъпчиците подготвяме по пет пурпурни елипси с дължина 2.5см. Този път като помощен инструмент за завиване на листенцата използваме дървеното шишче, а за дръжчици – клечки за зъби.

Първото листенце не прегъваме, както при големите рози, а прикрепяме към стеблото. Останалите подреждаме срещуположно с много малко изместване надолу.

Външните листенца са по-разперени и оформят красивата разтворена спирала. Дръжчицата увиваме с тънка лентичка, която за двуцветните розички е розова, а за пъпките – пурпурни.

Накрая масата е отрупана с цветя, които грабват погледа с прекрасните си цветове и форми. Остава да ги подредим в букет, който да доукрасим и подсладим.

Аранжиране на готовите цветя от креп хартия

Ние имаме малки кошнички, които ползваме за цветни аранжировки. Но вие можете да използвате и друго съдче, в което да подредите готовите рози. Защо не и празна консервна кутия, оцветена с акрилна боя. Добре е основата да е по-плитка и широка. За да задържим дървените дръжки на цветята, поставяме в кошничката парче цветарска гъба, защото тя се реже и пробива лесно. Като заместител е подходящо всяко парче стиропор от опаковка на домакинска техника и др. Покриваме импровизираната почва с тъмна креп хартия и забучваме в нея готовите рози, като ги разпределяме равномерно по цялата повърхност.

Сега е моментът да извадим всички дреболии и парченца от украса, които събираме. Може да ползваме органза, тюл, рафия, хартиени или текстилни декоративни елементи, за да направим букета по-богат и впечатляващ. Все пак не е лошо да имаме мярка, колкото и да ни се иска да продължим да го кичим. Вътре в розичките добавяме шоколадови бонбони с подходяща опаковка и нашата бонбониера от креп хартия е завършена. Не забравяте да включите и малка картичка със сърдечни благопожелания!

Заповядайте на работилничка по декорация от креп хартия

Почти всеки месец една от темите на съботните ни работилнички е декорация с креп хартия. Ако искате да си починете и разсеете в приятна обстановка сред други любители на ръчното творчество, заповядайте при нас и сами ще изработите хартиени цветя, които ще ви радват още дълго време. Програмата на работилничките ни следете тук.

Скъпи дами, читателки на нашия блог! В навечерието на 8-ми март ви желаем много радост и вълнуващи моменти, които да раждат светлинки в очите ви и да карат сърцата ви да затуптят с трепета и желанието на всеотдайната и любяща жена! Не спирайте да раздавате обич и красота!

2 Responses

  1. Димитринка Жекова

    О о о о о о красота и настроение,страхотни сте!!!!

Leave a Reply