Великденски яйца с декупаж – как да украсим сварени яйца за празничната ни трапеза

Всяка година украсяваме великденски яйца с декупаж. Обикновено обаче те са дървени или керамични и за тях използваме познатите декупажни техники. А колко красиви биха били и сварените яйца за Великден, ако им залепим цветни мотиви. Но лепилото за декупаж, макар и безвредно, не е подходящо за тях.

Затова тази година се върнахме към изпитания стар начин за залепване – с яйчен белтък. С него се работи лесно и бързо, но по-важното е, че е подходящо за естествените ни предмети за декорация – сварени яйца с бели черупки. Ето и какво сътворихме набързо като репетиция за празничното багрене на великденски яйца.

Великденски яйца с декупаж
Великденски яйца с декупаж

Необходими материали за великденски яйца с декупаж

Трябват ни само пъстри салфетки (може и останали изрязани парченца), разбитият белтък на едно яйце, мека четка и по-едри сварени яйца с бели черупки.

Най-напред подготвяме дребните мотви, които ще залепваме върху яйцата. Най-подходящи са цветни елементи върху бял фон. Изрязваме ги и отделяме най-горния слой на салфетката.

Залепване на мотивите върху яйцата

Залепването с яйчен белтък не се различава от познатия ни начин за работа с декупажно лепило. Просто поставяме изрязания елемент върху яйцето и го намазваме с белтък. Продължаваме така върху цялата повърхност.

Можете да направите всички яйца пъстри или пък като нас – да залепите на всяко цветя в определен цвят – розово, синьо, жълто, все свежи и пролетни цветове. Не се колебайте дълго. Колкото по-шарени са, толкова са по-красиви. Готовите яйца подреждаме върху хартия запечене. Оставяме ги за няколко часа да изсъхнат добре.

Яйченият белтък се оказа доста икономично лепило. За съжаление не разполагахме с още бели яйца. Иначе ни се искаше да продължим – беше забавно, а и яйцата станаха толкова красиви!

Великденски яйца с декупаж
Украсените великденски яйца са готови за празника

Сигурни сме, че нашият експеримент ви е заинтригувал! Ако го изпробвате и вие, споделете и вашите творения с нас и нашите приятели!

2 Responses

  1. Радост Мъглова

    Чудесни,свежи, пролетни

  2. Миналата година си направихме така яйцата и станаха прекрасни! Тази година пак ще пробваме 🙂

Leave a Reply