Витражни бои за коледна украса

Макар че есенното слънце все още не иска да отстъпи място на облаците, коледното настроение вече се усеща и съвсем скоро ще премине в празнична еуфория. А домашният уют е едно от най-хубавите неща на празниците. Времето, когато ни се иска да си приготвим нещо вкусно и да създадем приказна коледна атмосфера. Много от нас всяка година майсторят по нещо – за украса, за подарък или просто за удоволствие. Затова решихме да споделим една наша идейка как да изрисуваме стъклена чинийка с витражни бои.

Коледна рисунка с витражни бои.
Коледна рисунка с витражни бои.

Витражните бои, с които можете да се снабдите от нашия магазин, са напълно водоустойчиви 21 дни след нанасяне. Едно от техните предимства е, че са на водна основа и съхнат малко по-бавно от солвентните витражни бои. Това дава възможност за корекция и по-дълго време за работа. Освен това боите се предлагат в много удобни опаковки с контурно връхче и не е необходимо да се ползва четка, може да се очертава директно с връхчето.

И така, да изрисуваме нашата чинийка.

Подготвяме необходимите материали:

Важно е да работим от обратната страна на чинийката, за да можем в нея да сервираме коледни сладки, ядки или др. Когато украсяваме чашки, тогава рисуваме от външната им страна и красотата на витражните бои изпъква още повече, тъй като те създават ефект на прозрачен гел с лек релеф върху стъклото. Преди да започнем работа, задължително изчистваме чинийката със спирт, за да отнемем всички мазнини и да улесним прилепването на боите към повърхността. Друга подготовка на основата не е необходима.

Рисунка с витражни бои.

Тъй като ние сме само любители и силата ни не е в рисуването, ще използваме картинката от салфетката, за да я прерисуваме. Захлупваме салфетката с чинийката и разполагаме мотивчето, както ни харесва. С кафявата боя очертаваме птичките, клонките и листенцата. Леко притискаме флакончето и движим връхчето по контура на картинката. Докато очертанията, които сме направили с кафявата боя, съхнат, сменяме цвета и с червената боя рисуваме малки топченца – коледни имелчета.

Време е да запълним очертанията на нашата картинка. Със зелена боя оцветяваме очертаните листенца и прерисуваме елховите клонки до тях. Птиченцата запълваме, като смесим оранжева, жълта и безцветна боя. Слагаме по една точица от всеки цвят и с дървена клечица размесваме боите до преливане, като ги разнасяме по цялата повръхност в очертанията на птичките.

Снежинки около рисунката.

След като сме прерисували мотивчето, трябва да направим фон от снежинки. Ние най-напред решихме те да са прозрачни. Прозрачната витражна боя създава лек релеф и стои много ефирно и ненатрапчиво като гел при рисуване на фон. Нарисувахме снежинките, погледнахме чиниката като цяло. Някак стоеше празна и незавършена, затова решихме да добавим малки бляскави точици между снежинките.

За целта можем да ползваме различните брокатени контури. Ние избрахме контур фосфор, чиито лъскави частички размесихме с прозрачна и тюркоазена витражна боя. Сипваме в чинийка по една капчица от трите и с малка четчица размесваме. С клечица вземаме по една точица от размесената боя и поставяме върху стъклото между снежинките. Така, докато запълним всички празни места от фона.

След като точиците изсъхнаха, обърнахме чинийката да видим какъв е резултатът. И този път чинийката седеше някак не толкова празнична, колкото ни се искаше. Затова решихме да добавим и един непрозрачен елемент в нашата рисунка – плътен перлен контур за стъкло и керамика. Тези контури също са на водна основа и напълно водоустойчиви след 21 дни. Връхчето им е фино и удобно за очертаване. Отново обърнахме чинийката и повторихме всички прозрачни снежинки с перлен контур. Добавихме и малко сняг по шишарките и клонките. Сега вече чинийката се запълни и започна леко да проблясва на светлината.

Коледна рисунка с витражни бои.
На светлината рисунката с витражни бои леко проблясва.

Витражните бои съхнат бързо на пипане и чинийката може да се ползва за украса само след няколко часа. Ако искаме обаче да запазим рисунката завинаги, не трябва да я мием 21 дни или да постигнем водоустойчивост чрез изпичане във фурна на 180 градуса за около 20 мин. Много е важно да поставим чинийката в студена фурна и след изпичане да я извадим при изстинала фурна, за да не се спука.

Витражните боички са много подходящи за различна празнична украса на чаши, вазички, гарафи или свещници. Лесният начин за употреба ги прави достъпни и за малките почитатели на ръчното творчество. Ето още една идея за коледна декорация с витражни бои от нашето ателие.

Коледна рисунка с витражни бои.
Коледна рисунка с витражни бои.

Представете си колко мека цветна светлина ще се промъква от нарисуваните стенички на свещника, ако поставим вътре запалена свещ!

В нашия магазин предлагаме и свещи за декорация, както и декупажно лепило и бои за свещи. Освен това очаквайте скоро работилничка за декорация на свещи. Ще се радваме да се включите и да се порадваме заедно на веселото творческо настроение, което цари при нас. Очакваме ви!

Leave a Reply