Декорация в стил Прованс

Спокойствие и хармония

Всеки, посетил областта Прованс в Южна Франция, споделя, че това е едно от най-магнетичните места на света. Не само прекрасната природа, лавандуловите полета и ароматите на билки, мед и натурален сапун, но и селцата, запазили своето старинно и естествено очарование привличат и до днес поетичните и креативни личности. Обликът на провинциалната френска къща се е превърнал в популярен стил за декорация, наред с Шаби шик в Англия, Тосканския стил в Италия и други, запазили уюта, спокойствието и хармонията на селската простота.

Както всеки кънтри стил,

стилът Прованс носи характерните особености на своята държава, които го отличават от класическия рустикален стил. Той съчетава грубост с пъстрота, средиземноморска непринуденост с френска изтънченост и бохемски нюх, без да нарушава равновесието на изчистения провинциален дизайн. Капаците на прозорците са боядисани в ярки цветове, изпъкващи на фона на старите каменни зидове. Плетените градински мебели, пейки с метални орнаменти и цветни възглавници внушават спокойна и уютна атмосфера, сякаш времето е спряло.

В помещенията цветните мебели контрастират с грубата напукана мазилка на стените в пастелни натурални тонове. Често на места по стените може да се види тухлената зидария. По тавана са задължителни широките греди от естествено потъмняло с годините дърво. Подовете са каменни или с теракота. Тъканите са изключително от лен и памук, нерядко боядсани с естествени багрила.

Интериор в стил Прованс
Интериор в стил Прованс

Основните цветове

са жълто, синьо, зелено и теракота. Бялото присъства рядко и то в замърсен сивкав отенък. По-често се използва за просветляване. При оцветяване на мебелировката най-често използваните са мента и маслина.

Мебелите са от масив, полирани с восък или боядисани най-често в синьо или зелено, като задължително боята е протрита и напукана – свидетелство за историята, съхранена от тях. Често по вратичките на скриновете и бюфетите има украса от белезникави или цветни мотиви. Килимите са вълнени, ръчно изработени. Освен камък и дърво, често присъстват орнаменти от ковано желязо. Старинното френско изящество личи в аксесоарите – свещници, сандъци, часовници, бродирани покривки.

Цветовете на Прованс
Цветовете на Прованс
Декорация на мебели в спил Прованс
Декорация на мебели в спил Прованс
Мебели в стил прованс
Мебели в стил прованс

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Любим стил за декорация

Стилът Прованс е предпочитан от много декоратори и дизанери. Негови почитатели сами преустройват съвременните си жилищата в провинциален облик и състаряват мебелите си изкуствено. Смесицата от съвременно удобрство и старинно излъчване без блясъка на лукса предполага уникални варианти за създаване на уютна и неповторима домашна атмосфера. Ефектът на френската провинция може да се постигне и без присъствието на антикварни ценности, ако се използва специфичното оцетяване и състаряване на боята върху нови дървени мебели, а това позволява използването му дори в случаи на ограничен бюджет.

И ние от Smile Arty принадлежим към почитателите на декорацията в стил Прованс. Много от продуктите, които предлагаме в нашия магазин, могат да се използват за състаряване и украса на мебели, кутийки и други малки декоративни предмети. Разгледайте колекцията ни  шаблони, а също и предметите за декорация, които пасват чудесно на този стил.

Предмети за декорация
Предмети за декорация

Leave a Reply