Декориране на кутия за бижута от MDF

Днешното ни неделно вдъхновение не е свързано с нов продукт или нова техника, а по-скоро с една идея как лесно да превърнем една от нашите кутийки за декориране в красива бижутерка. Изплзваният медиум за ситно напукване сме представили в друга публикация „Състаряване с битум и декупаж“. При онази кутийка обаче пукнатините бяха тъмни на светъл фон, а тук ще получим златни пукнатини на черен фон.

Кутия за бижута с декупаж и напукване
Кутия за бижута с декупаж и напукване

Използвани материали за декориране:

Както винаги, най-напред разглобяваме и грундираме кутийката.

Декупаж и оцветяване

Изрязваме четвърт от салфетката, отделяме само най-горния слой и го залепваме върху капачето на кутийката с помощта на плоска синтетична четка и декупажно лепило. Ако за първи път правите декупаж, вижте „Мотиви от шаблон върху кутия“ – там подробно сме разказали как залепваме по-големи мотиви. След това с тампонче или четка оцветяваме цялата кутия с черна боя на водна основа.

Напукване с дребен кракъл-лак

Този медиум за напукване се нарича кракъл-лак, защото е прозрачен, подобно на лак, и се нанася въру вече залепена салфетка. Той е лесно, но ефектно средство за декориране, когато имитираме напукана боя или лак. Често се използва за запълване на еднообразни повърхности и за допълнение върху декупаж.

Най-напред нанасяме първа стъпка от двуфазния медиум. Стараем се слоят да не е тънък, напротив – да е плътен и равномерен. След изсъхване става прозрачен но продължава да лепне. Тогава нанасяме втора стъпка – тя е по-рядка, но отново слоят трябва да е плътен и равномерен и да няма стичания. След изсъхване се появяват и първите пукнатини. Краклето е доста ситно, затова не пестим материал, за да получим красиви и изразени пукнатини.

Проявяване на пукнатините

Проявяването със сух пигмент (познат още като пурпурина) е истинско вълшебство. Поставяме малко количество пигмент с помощта на суха мека четка върху капачето на кутийката. След това разнасяме полепналите по четката частички върху изсъхналата повърхност, докато получим прекрасна златиста мрежа около цветния мотив. Пигментът неизбежно попада и върху цветята, но върху тях и особено върху по-дребните цветчета ние се стрем да не проявяваме много, за да не заличаваме красивите форми.

Продължаваме и по долната част на бижутерката – навсякъде, където сме напукали.

Златна патина по ръбчетата

Ръбчетата позлатяваме с друго вълшебно средство за декориране – златна патина. Това е продукт на водна основа, гъст и кремообразен, който нанасяме с пръсти по височините на релефи или по ръбове и краища на предмети. Ако сме поставили по-голямо количество, можем да изтрием с влажна кърпичка веднага след нанасяне. Придава завършен вид и тежект на предмета.

Лакиране – задължителният завършек при всяко декориране

Независимо от това, че наричаме медиумът за напукване кракъл-лак, задължително запечатваме с 2-3 слоя лак на водна основа. За тази кутийка ние ползвахме гланц, което добави допълнителен блясък към златистата мрежа около красивия цветен букет.

Кутия за бижута с декупаж и напукване
Лакираме двукратно с акрилен лак на водна основа – гланц.

С тези шест стъпки приключихме нашето декориране на кутийката за бижута. След първия път на работа с краклето колебанията бързо изчезват и остава само удоволствието от постигнатия резултат. Така че сега лесно можем да мултиплицираме идеята върху различни кутийки с други мотиви от салфетки. А за какво са ни кутийките? За подарък. Едва ли има жена, която да не хареса кутийка с ръчна декорация, стига да пасва на нейните предпочитания за стил и цвят.

Използвате ли и вие подобни техники за декориране? А подарявате ли кутийки?

Leave a Reply