Декупаж върху релеф

Днес решихме да споделим с вас един летен проект независимо, че есенните облачета вече трайно замениха ярките слънчеви лъчи. Така ще запазим по-дълго светлината и настроението от отминалото лято. Проектът ни отново е посветен на техниката декупаж, защото не само ние, но и много от нашите приятели и клиенти са нейни почитатели. Ако отскоро навлизате в тайните на това приятно занимание, можете да прегледате и нашата публикация „Декупаж – хоби или занаят“.

Кутийка за ключове от MDF с релеф от шаблон и декупаж
Кутийка за ключове от MDF с релеф от шаблон и декупаж

Когато направихме шаблонче с мотив на пчелна пита, идеята беше то да се ползва за оцветяване на фон или при микс медия проекти. Но някак случайно се появи и вариантът с него да направим релеф, върху който да има декупаж. Достатъчно беше само да комбинираме кутийката и салфетката. И така, да опишем как направихме декупаж върху релеф.

Кутийка за ключове от MDF с релеф от шаблон и декупаж
Избираме кутийка за ключове от MDF, фонов шаблон и подходяща салфетка.

1. Избор на материали:

 

 

 

 

2. Разглобяване и грундиране

Ние винаги разглобяваме кутийките внимателно и сваляме всички метални кукички, панти, закопчалки. Това е важно не само, за да не ги нацапаме с боя, но и за да работим по-лесно. Така ще можем да достигнем до всички ъгълчета и ръбчета на кутийката.

Грунд ползваме винаги и върху всяка повърхност. Той прави връзката между основата и боята или пастата, пести боя и улеснява залепването.

3. Релеф върху цялата повърхност

Поставяме шаблончето върху външните части на кутийката – вратичките и стеничките. То прилепва много плътно до повърхността, защото фолиото е тъничко и неразтегливо. С помощта на шпатулка нанасяме умерено количество релефна паста по цялата повърхност и заглаждаме. Стараем се слоят да не е съвсем тънък, но и да не е много дебел, защото ще изсъхне бавно и ще изглежда грубо спрямо заоблените форми на кутийката. Отстраняваме шаблончето, обираме останалата по него паста и го измиваме добре под течаща вода. Изчакваме пастата добре да изсъхне.

4. Зашкурване и почистване на релефа

Когато нанасяме релефна паста с помощта на шпатулка, трудно можем да направим повърхността гладка. Стърчащи крайчета се получават и при повдигане и отстраняване на шаблона, особено ако пастата е малко по-гъста. Всъщност понякога идеята е релефът да е грапав и тогава наистина разнасяме с по-резки движения неравномерен слой. Но за тази кутийка е важно да получим гладка горна част на релефа без стърчащи ръбчета, защото отгоре ще правим декупаж. Така задължително трябва да зашкурим и да изгладим ръбчетата на релефа. След това с по-твърда четка почистваме добре навсякъде между формичките на пчелната пита.

5. Боядисваме кутийката

Вече сме създали нашата релефна повърхност и трябва да боядисаме кутийката. Избрали сме бяла боя, защото тя е най-добрата основа за декупаж. Ако основата е по-тъмна, след като залепим салфетката, нейните тонове ще „потънат“ във фона. Често ползваме други светли цветове, които на практика са бяло с различни отенъци. Те са особено подходящи при проекти с винтидж излъчване. Важното е да напаснем боята на основата с мотива и фона на салфетката. Задължително минаваме с боя двукратно, но може да се наложи и още един слой при светлите цветове. Може да ползваме четка или гъбичка.

6. Декупаж на цветен мотив от салфетка

Ние избрахме салфетка в ярки тонове, които добре контрастират на бялата основа и носят много настроение. Освен това е важно мотивът да е нежен, но да не е прекалено дребен, защото ще се изгуби сред релефната повърхност. Накъсваме отделните мотивчета и ги подреждаме върху кутийката, докато получим композицията, която ни харесва. Залепването на салфетката правим по начина, който сме описали в т.6 на едно друго наше уроче: “ Декупаж и релеф в стил Шаби шик“.

7. Лакиране и сглобяване на кутийката

Винаги казваме, че лакирането е един от най-важните етапи при декупажа. Използваме лакове на водна основа, защото са фини и безвредни, пасват отлично на останалите материали, с които работим, не жълтеят и не променят цветовето. Лакът може да е с блясък или матов. В случая ние избрахме лак-гланц. Минималния брой слоеве лак е 3-5 пъти. След тази отлична защита на предмета той може да се бърше с влажна кърпа. Когато всички части на кутийката са добре изсъхнали, можем да я сглобим и да и се порадваме, преди да я подредим на избраното място или да направим незаменим подарък на приятел.

Кутийка за ключове от MDF с релеф от шаблон и декупаж
Кутийката е готова за лакиране.

Споделихме с вас още една наша идея и се надяваме тя да ви е харесала и вдъхновила. Ако сте от нашия град или разстоянията не ви спират, включете се в някое от съботните ни занимания по декупаж, които стартират през октомври. Очаквайте скоро график на планираните работилнички и ни посетете – ние посрещаме всички наши клиенти с усмивка и настроение!

One Response

  1. Роцица Четрокова.

    Супер.Браво хора-ние се учим от вас

Leave a Reply