Декупаж в интериора

С настъпването на пролетта заедно с прозорците отваряме широко и душите си, иска ни се нещо да обновим, изпълнени сме енергия и желание за промяна. Готови сме с размах да сменим завесите, да пребоядисаме стените, а защо не и мебелите, дори можем да им добавим малко декупаж – така ще станат различни и абсолютно уникални. Досега сме декорирали бутилки, кутийки и различни сувенири, познаваме техниката, просто трябва да я приложим върху по-голяма площ. А когато грее слънце и денят е дълъг, това ще е направо удоволствие. Започваме. Но дали сме готови за това предизвикателство – декупаж в интериора?

Декупаж в интериора

 

 

Наистина, прието е, че декупажът възниква в Китай като начин на украсяване на мебелите с изрезки от хартия. В последствие, пренесен във Венеция, придобива популярност като имитационна техника, чрез която венецианските майстори създавали истински шедьоври в декорацията на мебели.

Но тяхната забележителна работа се дължала на прецизна и бавна изработка, нанасяне на многобройни слоеве лак върху залепената хартия и перфектно полиране.

Резултатът напълно успешно имитирал ръчно изрисувани мебели и аксесоари за интериора.

 

 

В наше време все по-често се практикува обновяването на старите мебели чрез пребоядисване и декупаж, често комбинирани със състаряване. Ефектът наистина е впечатляващ, ако изпълнението е направено с усет за мярка и цвят и е изпипано до последния детайл. Залепените мотиви трябва да са се слели с повърхността, гънките са недопустими, а покритието трябва да е устойчиво за почистване и дългосрочно ползване.

Добрият резултат изисква прецизно изпълнение

Най-благодатни за подобно преобразяване са старинни скринове, ракли, писалища и бюфети, но подходящи са също и поизносени чамови мебели и друго съвременно обзавеждане. При всички обаче е важно правилото за обработка на повърхността преди нанасянето на каквито и да било бои и лепила – чрез механично отстраняване на лаково покритие, изглаждане и грундиране.

Личният ни опит показва, че да приложим декупаж в интериора е доста продължителна и упорита работа, подходяща само за ентусиасти. Ако все пак  ви сърбят ръцете и нямате търпение да подхванете някой от омръзналите ви до болка шкафове, нашият съвет е да започнете с нещо малко като размер и просто като форма.

Шаби шик – старт към декупаж в интериора

Най-разпространена е декорацията на мебели в стил шаби шик (повече за него можете да прочетете тук). В общи линии това е и най-лесният като изпълнение вариант за декупаж в интериора – протрита бяла повърхност, под която личи тъмна основа, а отгоре – залепени флорални мотиви с винтидж излъчване от салфетка или декупажна хартия. Цветовете са бледи и матови, обикновено бяло, розово или пясъчно. Когато декорираните мебели пасват на общия интериор, наистина въздействието е прекрасно и обичано от много дами, почитателки на декупажа и ръчното творчество.

Източник: www.adelhgifts.wordpress.com

Трансфер на лазерни принтове

Друг вариант за декупаж в интериора е трансферирането на лазерно принтирани, най-често черно-бели изображения. Те успешно се съчетават както с бяла основа, идентична с тази на стила шаби шик, така и с цветна, често в тюркоаз, сиво, жълто, сиво-зелено, характерни за останалите кънтри стилове (Тоскана, Прованс – можете да прочетете тук). При този вариант нещата малко се усложняват поради трудоемкото изтъняване на разпечатката и изглаждане на всички неравности с лакиране и полиране.

Източник: www.mydesiredhome.com

Декупаж на дизайнерска хартия за скрапбукинг

Тъмната основа, която се вижда под протритите ъгли, много успешно може да се замени с бяла, а за декупаж върху челната част на чекмеджетата спокойно маже да се използва красива хартия за скрапбукинг проекти. Съчетанието на светли пастелни цветове наистина ще преобрази стаята на порасналото ни дете.

Източник: www.vintagecharmrestored.com

Декупаж в интериора
Декупаж върху писалище.

Да пренесем в стаята целия свят

Една друга ефектна идея е залепването на географски карти – прекрасен вариант за декупаж в интериора на младежка стая, особено при добро съчетание на цветове и допълнителни аксесоари. Затова не изхвърляйте старите атласи. Освен за учебна цел те могат да послужат за облепване на маса, столове, чекмеджета, а и така ще бъдат винаги пред погледа – чудесна възможност за опознаване на света.

Източник: www.inspirationgreen.com

Декупаж в интериора
Декупаж на географски карти.

Декупаж на тапети и фризове

Друг начин е използването на тапети или фризове с любимите герои от приказките например. Важно е преди декупажа да се използва техника за изтъняване на плътната хартия (указание за трансфер можете да видите тук). Залепването върху големи площи изисква известен пит и увереност, затова го оставете за по-късен етап от процеса на обновяване на дома. Освен това не е необходимо винаги да има състаряване. Едно добре подбрано цветово съчетание между картинката и основния цвят на мебелите често е достатъчно.

Източник: http://mydesiredhome.com/

Декупаж в интериора – нестандартни идеи

Дотук изброихме различни материали, с които да се направи декупаж – салфетка, декупажна хартия, принтирана разпечатка, изрезки от печатни материали, тапети, все на основата на хартия.

Декупаж в интериора

Но, както можем да направим декупаж върху различни повърхности, така и за него могат да послужат и други материали – текстил, кожа.

На diy-enthusiasts.com можете да видите как е създаден чудесен цветен акцент – ратанов кош, оцветен и разкрасен с декупаж на текстилни цветя. Дорисуването на листа и преливането на подходящи цветове като фон сполучливо допълват изрязаните от плата елементи. Дори крачетата на коша са в различен цвят.

Неслучайно използвахме този пример в края на днешния пост. Искахме да подчертаем, че въображението и нестандартните решения са наистина ключът за добрия резултат на предизвикателството, с което сме решили да се захванем. А то си е абсолютно приключение – трудоемко, не особено чисто и изискващо търпение от страна на останалата част от семейството.

В нашия магазин smilearty.com предлагаме богата палитра от материали за декупаж. В рубриката ни Идеи и уроци разказваме за нашия опит при прилагане на различните продукти и се надяваме това да е от полза на приятелите ни, решили да се посветят на тази техника.

Освен че винаги сме готови да ви консултираме, когато сте несигурни, ще се радваме да споделите с нас и нашите клиенти своите проекти за декупаж в интериора. Защото пролетта е вече тук и е време за промяна!

Leave a Reply