Декупаж – хоби или занаят

Какво е декупаж

Често определенията, които се опитват да класифицират декупажа като вид занимание или творчество, са противоречиви и зависими от гледната точка на техния автора. Всеки може да направи декупаж, но всеки продължава да се занимава с декупаж с различно желание и себеотдаване, както и с различна цел. За някои това е професионален ангажимент, за други – просто начин за почивка. Но красотата на добре изработените предмети с декупаж може да предизвика много приятни емоции и да зарадва както практикуващите тази техника, така и незапознатите с нея.

Декупаж е декорация с изрязани мотиви

Декупаж върху мебели
Декупаж върху мебели

Най-общоприетото определение е, че декупажът е приложна техника, в основата на която стоят апликациите.

Hаименованието découpage произлиза от френския глагол découper, означаващ изрязвам.

Според историческите данни декупажът се зародил най-напред в Китай през XІІ век, когато селяни започнали да украсяват различни предмети от бита си с хартия.

През ХV век техниката е пренесена в Европа и става много популярна във Венеция, където се ражда тъй нар. Венецианско бедно изкуство. По онова време китайските лакирани мебели били на изключително висока цена и крайно недостатъчни като количество, за да задоволят европейското търсене. Ето защо венецианските майстори започнали да залепват ориенталски мотиви по мебелите и да нанасят отгоре многослойно лаково покритие.

Постепенно тази имитационна техника се развила и прераснала в изкуство, създало изящни и неповторими творби.

Масова популяризация декупажът достига в Англия през Викторианската епоха, когато достъпни за всички били отпечатани хартии с изображения зе декупиране. От Англия техниката е пренесена в Америка през двете световни войни, където се развива като хоби.

В наши дни декупажът

е широко разпространен вследствие развитието на специализирано производство на декупажни материали. Това фино и изискващо търпение изкуство става все по-достъпно и лесно изпълнимо благодарение на една цяла индустрия, работеща в посока създаване на ефектни мотиви, бои, медиуми и бързосъхнещи лакове.

С малко повече въображение и съответната обработка чрез декупаж бихме могли да декорираме почти всякакъв материал – стъкло, дърво, картон, пластмаса, текстил, метал и др.

Кутия за салфетки с декупаж
Кутия за салфетки с декупаж

Първи стъпки в декупажа – необходими материали

– лепило за избрания мотив – може да е универсално декупажно лепило или лепило за декупаж върху текстил, което е по-еластично;

– четки  една мека четка със синтетичен косъм и ширина 2 см за залепване на мотива и нанасяне на специалните медиуми, една тънка конусовидна четка за подсилване на контури, една плоска четка за подсилване и нанасяне на фон и широка плоска четка (3-4 см) за лакиране;

 –  мотив за апликация – може да е от декупажна хартия или от салфетка (т.нар.салфетна техника, която е много разпространена не само у нас);

– акрилни бои в подходящ за мотива цвят;

– специални медиуми за напукване ( краклета) и създаване на ефект на състаряване;

 допълнителни – контури, глитери, брокат, вакса и пр.;

шаблони – за релеф и мотиви с оцветяване;

– предмет за декорация – дървена кутийка, пано от дърво или MDF, стъклена или порцеланова чиния, керамична фигурка и много други, които зависят от въображението на автора. Стъклените предмети задължително се обработват със специален медиум, върху който впоследствие се нанасят боите;

– акрилен или синтетичен лак, който според класическия метод се нанася, докато изчезнат контурите на залепения мотив (тъй нар. „удавяне“ с лак).

След овладяване на основните техники всеки почитател на декупажа може да премине към декориране с варак, релефна паста, трансферна техника и др. специализирани материали.

В магазина www.smilearty.com ще намерите разнообразни продукти за реализиране на вашите идеи. Наш основен принцип е да предлагаме на клиентите си само изпробвани средства за декупаж, за да можем да споделим впечатления и да дадем съвет и разяснение. Сред асортимента ни са медиуми, лакове и бои с високо качество на достъпна цена с нашата марка SmileArty.

Направете декупаж при нас

Момичетата на Smile Arty провеждат групови и индивидуални занимания, по време на които се усвояват основните умения по декупаж или начин на работа с определени продукти.

Занимания по декупаж
Творчески занимания по декупаж за деца и възрастни на групи и индивидуално

В рубриката ни Уроци ще намерите подробни указания по различни техники с декупаж. Ако желаете да поделите с нас вашите творения или да се консултирате по някакъв въпрос, пишете на страничката ни във Фейсбук или заповядайте в нашия магазин!

Leave a Reply