Дървена кутия за вино

Днес темата ни е свързана с предстоящия комбиниран празник на любовта и виното. Предлагаме ви една идея за бърз, лесен и ефектен вариант за декориране на дървена кутия за вино.

Редовните ни читатели знаят, че подробно описваме всеки етап от работата и разясняваме тънкостите при различни техники и материали. Тук обаче няма нищо ново, напротив – операциите са все познати и използвани. Ново в случая е съчетаването на декупаж, байц и шарки с металическа боя.

Дървена кутия за вино с байц и декупаж
Дървена кутия за вино с байц и декупаж

Оцветяването на дърво с байц е истинско удоволствие. Изпъкват всички жилки и дървесината сякаш оживява. Макар първоначално да гледахме скептично на комбинацията натурално дърво и металическа боя, тя се оказа неочаквано добра. Може би защото цвета на боята е античен и доста потъмнен.

Дървена кутия за вино с байц и декупаж
Необходми материали за декориране на дървена кутия за вино

И така, използваните материали са:

Най-напред – декупаж върху капака

Няма нужда да грундираме и да оцветяваме, защото повърхността е светла. Ако капакът не е достатъчно гладък, може да се позаглади с фина шкурка. Разбира се, ако мотивът не покрива целия капак и ще се лепи на различни места, е необходима основа в светъл цвят.  В нашия случай изрязваме достатъчно голяма картинка от салфетка с размера на капака. Отделяме горния слой и залепваме по начин, който могократно сме разяснявали. Сълфетката леко се разтяга, затова след изсъхване почистваме краищата с не много фина шкурка.

Втори етап – оцветяване на кутията

Байцът е доста рядък, но все пак разбивме добре преди работа. Покриваме цялата повърхност на кутията. Дървото е доста „жадно“ и бързо попива, но е добре да се остави да изсъхне без сешоар около час. След изсъхване цветът леко изсветлява.

Трети етап – разкрасяване с шарки от шаблон

Използваме традиционните гроздови елементи. Като размер шаблонът пасва чудесно на стените на кутията. Използваме хартиено тиксо, за да го закрепим към тях. С помощта на четка за шаблон или тампон нанасяме плътно металическата боя. Избраната боя е перфектна за тази техника, защото е доста гъста и не се налага много подсушаване върху хартия, както правим с матовата акрилна боя. След като сме покрили цялата повърхност, внимателно отстраняваме шаблона.

Последен етап – лакиране

Върху декупажа лакираме няколко пъти с междинно зашкурване с фина шкурка, докато повърхността се заглади добре. Върху външните стени на кутията са достатъчни 2-3 ръце лак. Обикновено ползваме сатен – нито е много бляскав, нито съвсем матиран.

Дървена кутия за вино с байц и декупаж
Дървена кутия за вино с байц и декупаж

 

Ето го и резултатът от шарката през шаблон с металическа боя – леко загатнат блясък за тежест и чудесно съчетаване с тъмно синия цвят.

Защо приключихме толкова бързо? Защото пропуснахме доста операции – грундиране, боядисване, уплътнявне на цвета. Ето и защо байцът е перфектен за оцветяване на дърво, плюс това, че запазва натуралното му излъчване.

Наздраве!

Leave a Reply