Еднофазно напукване при обратен декупаж

Еднофазно напукване (познато още като класическо) представихме в предишна публикация – Кошница в стил кънтри (вижте я тук). Там сме разказали как действа това кракле – поставяме го между два цвята контрастна боя, нещо като тип „сандвич“. Когато го използваме при обратен декупаж обаче, последователността на работа е малко по-различна. Затова решихме да го изпробваме върху стъклена чиния. И този път избягахме от варианта, който най-често се използва: светла напукана боя и кафява в пукнатините.

Еднофазно напукване
Еднофазно напукване при обратен декупаж

Обратният декупаж има едно основно предимство, което обикновено ни се иска да използваме. При прекия декупаж основата, върху която лепим салфетката, трябва да е бяла и много светла, за да се открои мотивът и да не „потъне“ в цвета под него. В този случай не правим декупаж на бял мотив върху цветен фон. Не че е невъзможно, но не е масова практика. При обратния декупаж с лекота мжем да злепим прекрасни светли цветя, а фонът зад тях да е тъмен.

Е, при тази чиния фонът е светло син (а не тъмен), но пък пасва на ведрото ни пролетното настроение. Мотивите на салфетката ни подсказаха комбинацията от цветове.

Използвани материали за еднофазно напукване при обратен декупаж

Класическо напукване
Необходими материали за обратен декупаж с класическо напукване.

Грундиране, кант, изрязване на мотив от салфетка

За подготовката на чинията за обратен декупаж сме разказали подробно в друга публикация за обратен декупаж с двуфазно напукване (вижте я тук). След грундирането ние винаги най-напред поставяме кант в подходящ цвят. В случая използвахме зеленикава боя, пасваща на листенцата от мотива. Докато кантът съхне, изрязваме картинките и отстраняваме двата бели слоя на салфетката.

Декупаж, обработка на мотива и „руски точки“

Залепването на изрязаното цвете е много лесно с нашето декупажно лепило. Как точно лепим, сме описали в другите ни постове от рубриката „Декупаж“. Но не пречи да го кажем отново. Разполагаме най-горния слой от изрязаната салфетка върху мястото, където искаме той да бъде залепен. Важно! При обратния декупаж лицето на салфетката е обратно! Приглаждаме и с мека синтетична четка, широка около 5/8, нанасяме декупажно лепило върху мотива. Движим четката хоризонтално и се стараем да усещаме лек натиск върху повърхността. След като сме залепили мотива, с помощта на мокра кърпичка притискаме навсякъде и изваждаме останалия под салфетката въздух. Изчакваме да изсъхне и нанасяме още един лек слой декупажно лепило.

След като декупажното лепило изсъхне, покриваме мотивите двукратно с бяла боя. Ползваме тънка четчица, защото е много важно да не излизаме извън контурите на картинките – в противен случай бялата боя ще се вижда от лицевата страна на чинията.

Стигнахме до най-забавната част – пръскане на точици с четка за зъби. Използваме по-тъмна боя в синьо-зелено. Внимавайте да не покриете цялата повърхност с точици, все пак трябва да се виждат и пукнатините от краклето.

Еднофазно напукване и оцветяване

Докато при прекия декупаж еднофазното напукване нанасяме между два цвята боя, при обратния първо е краклето, после боята, която ще се напука, и накрая боята, която ще се вижда в пукнатините. Класическото напукване силно се влияе от начина на нанасяне – пукнатините са различни при нанасяне с гъбичка или четка, при различна посока на нанасяне. В предишната ни публикация за кошницата в стил кънтри (ето я тук) сме показали ефектите при нанасяне с четка. Затова днес ще използваме гъбичка и ще получим разхвърляни пукнатини без посока. Ние тампонираме обилно. Краклето е гъсто е не се стича много, но все пак проверете повърхността за струпвания след тампонирането. Изчакваме повърхността хубаво да изсъхне и тампонираме светло синя боя. Обикновено матовата боя изисква леко да се добави вода. Макар че пукнатините се появяват съвсем скоро, оставяме едно-две денонощия, защото краклето продължава да работи.

Остава да покрием цялата повърхност с боята, която ще се вижда в получените пукнатини. В нашия случай цветът е бял. Тампонираме с гъбичка двукратно. Обикновено еднофазното напукване е доста упорито и продължава да напуква всички горни пластове боя. Затова след втория пласт бяло ние спряхме действието му с една ръка синтетичен спрей и покрихме с трети слой бяла боя.

След изсъхване работата ни трябва непременно да се защити. Ако чинията ще е само декоративна, гърбът може да се покрие с няколко ръце акрилен лак на водна основа. Ако обаче ще се мие по-интензивно, трябва да се третира със синтетичен водоустойчив лак.

Чинията е завършена. За нас е много свежа в очакване на майските празници. Надяваме се да допада и на вас, приятели! Ако все пак обратният декупаж ви плаши, включете се в някоя от нашите работилнички (разгледайте темите тук), за да го овладеете под вещото ръководство на Вени или Гери.

Leave a Reply