Еко арт в хармония с природата

Човешките потребности стават все по-многобройни и все по-големи. За да ги задоволяваме, ние ежедневно изхвърляме тонове опаковки; заменяме работещи уреди и здрави мебели с нови, защото са модерни; запълваме намаляващото земно пространство с ненужни вещи без да се замисляме, че заедно със себе си превръщаме и природата в роб на технологиите, модата и рекламата.

Парцал фест – напук на консуматорското мислене!

Парцал фест, Пловдив
Парцал фест, Пловдив

Именно творците (по занятие или хоби) са онези широко скроени личности, които застават срещу потребителския проблем на съвременното общество. Едно от местата, които дават воля на тези идеи е „Парцал фест“ с неговото мото „Напук на консуматорското мислене!“ Повече за фестивала и неговите организатори можете да прочетете на неговата страничка във Фейсбук, а ние само ще цитираме част от описанието на идеите му: „Идеологията на „Парцал фест” е, че всеки може да купува по-малко, да използва вещите си по-дълго, да променя предназначението им, да използва повече естествени материали в ежедневието си и да живее хармонично.“ Хоби клуб „Усмивка“ също взе участие в едно от изданията на фестивала и снимки от събитието можете да разгледате в албума от нашата страничка.

Красота от рециклирани и естествени материали

И така, Еко арт е изкуство в хармония с природата. То е всичко, сътворено от отпадни вещи – хартия, метал, пластмаса, стъкло или от естествени материали – вълна, коноп, сухи растения, плодове, семена… Един вид рециклиране на вредните за околната среда материали и използване на такива, които не я замърсяват.

Интернет пространството изобилства от снимки и примери за повторно използване на стари мебели, домакински вещи и опаковки. Все по-често срещаме наименованието Upcycled Crafts, станало вдъхновение за много дизайнери, блогъри и хобисти. Тук сме показали една съвсем малка част творения от този вид, но всяка от снимките ще ви отведе до още идеи, достатъчно е да кликнете върху нея.

Изобилие от опаковки – изобилие от материали за творчество

Безспорно най-често използваният материал са полимерните продукти – пластмасови бутилки, изделия от синтетична гума, найлонови торбички и др., които не само ни заобикалят навсякъде в ежедневието, но и са най-голямата заплаха за природата. Неслучайно в развитите страни пластмасата е най-скъпият амбалаж. Ето няколко идейки какво можем да сътворим от евтините и достъпни полимерни опаковки – ако кликнете върху снимките, те ще ви отведат в уроче как да направим колие, саксийки и цвете от пласмасови бутилки:

Колие от пластмасова бутилка
Колие от пластмасова бутилка
Саксии - мишлета от пластмасови бутилки
Саксии – мишлета от пластмасови бутилки
Цвете от пластмасова бутилка
Цвете от пластмасова бутилка

Алуминиевите кутийки от напитки също провокират въображението, защото се режат, пробиват и оформят лесто и могат да се боядисат. Малките елементи, които служат за отваряне, се сглабяват с помощта на конци, за да се превърнат в гривни, чанти или лампи.

Лампа от кутийки за напитки
Лампа от кутийки за напитки
Гривна от кен
Гривна от кутийки за напитки
Цветя от кен
Цветя от кутийки за напитки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А капачките от буркани, коркови тапи, прибори за хранене и други изделия, които ползваме всекидневно в домакинството, са истински извор на впечатляващи идеи.

Рибки от прибори за хранене
Рибки от прибори за хранене
Бухалче от капачки
Бухалче от капачки
Фигурки от коркови тапи
Фигурки от коркови тапи
Цветя от прибори за хранене
Цветя от прибори за хранене

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Нестандартно платно за рисуване

Друг пример за преобразяване на един вид непотребни вещи,които всички имаме в изобилие, е творчеството на Людмила Воронцова (Ихтиандра), която рисува върху компактдискове. Превръща ги в уникални и нестандартни сувенири, а страстта си нарича Дискомания.

Шедьоври от джапанки

Бреговете на Индийския океан също се оказват неизчерпаем източник на суровина за Еко арт – годишно вълните изхвърлят на пясъка над 400 000 килограма джапанаки, които се рециклират и от тях жителите на Кения изработват ръчно различни сувенири. Мотото на компанията – производител Ocean Sole, която създава над 100 работни места за местните жители, е „Почистваме плажове, създаваме шедьоври“.

http://www.gekewouters.nl/materialen.html
Съдове от сушени зеленчуци

Съдове от зеленчуци

Необичайни са и предметите, които създава холандската дизайнерка Геке Воутерс (Geke Wouters), или по-скоро необичаен е материалът, който тя използва – моркови, чушки, домати, корени от цвекло, праз лук и други. Тя създава колекция съдове чрез изсушаване на зеленчуци и оформяне на тънка като хартия, но здрава материя. Всички произведения са абсолютно уникални и различни.

Плавеи – изваяни от водата

И в края на нашата статия, без обаче да сме изчерпали темата, искаме да споменем за плавеите – това са клони и дънери, изхвърлени на морския бряг, които водата е оформила и запечатала в причудливи и нестандартни форми. Творенията често се комбинират с метал, кожа, стъкло. Немалко дизайнери ги използват за създаване на мебели, скулптури, накити и сувенири.

Скулптура оСкулптура от плавеит плавеи
Скулптура от плавеи
Плавеи - дърво
Плавеи – дърво
Плавеи - стъкло от морето
Плавеи – стъкло

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Изкуство за всеки

През юли 2014 магазинът ни организира игра с тема „Еко творчество“ и наши приятели участваха със свои творби от рециклирани материали. Ако желаете, разгледайте ги на страничката на играта ето тук.

Играта на Smile Arty
Играта на Smile Arty „Еко творчество“

Leave a Reply