Еко украса за Коледа

Приятелите ни от Пазарджик знаят, че отскоро витрината ни има нестандартна украса – рокля от хартия в ретро стил. Автор е нашият вдъхновител – Алекс, а в нейния блог има публикация за роклята – „Book Autopsy: Paper Dress“. И понеже роклята постоянно задържа погледите на минувачите, кара ги да поспрат и предизвиква тяхното одобрение, решихме да не я заменяме с коледна украса, а да направим коледна украса, подходяща за нея.  Така се роди идеята за снежинки от хартия. Попаднахме на интересен урок в Интернет, който леко подобрихме, и получихме снежинките, които днес ще ви покажем.

Еко украса за Коледа.
Рокля и снежинки от хартия за витрината на магазина.

Украса със снежинки от хартия

Всички имаме вкъщи стари списания, сборници, справочници, които не използваме, но и не изхвърляме. За нашите снежинки използвахме листове точно от такава хартия. Освен това, за да стане по-бързо и лесно, вместо да залепваме хартията, я стегнахме с хартиен шнур с тел, който предлагаме в нашия магазин в различни цветове. И така, необходими са:

Отделяме 5-6 листа хартия и ги нарязваме на ивици с ширина 2-3 см. Необходими са ни 7 комплекта ленти, всеки от 5-6 бр. Първия комплект завиваме на руло и го пристягаме с хартиения шнур. От втория комплект оформяме нещо като листенце, като събираме двата края и леко ги подрязваме, ако лентите са много дълги. Готовото листенце да е с дължина около 5-6 см.

До готовото листенце подреждаме второ от следващия комплект ленти, но го разполагаме малко по-надолу и да е по-късо. Правим още едно симетрично на него и още две по-къси – общо пет. През цялото време ги държим в ръка без да ги оставяме, а само добавяме към тях. Накрая, вместо да залепваме всяка от лентичките към другата и всяко от листенцето към другото, стягаме полученото ветрило с хартиения шнур – бързо и лесно. Така приготвяме общо 6 ветрила, от които ще сглобим снежинка.

Еко украса за Коледа.
Залепваме шест еднакви части към центъра с помощта на пистолет за горещ силикон.

С пистолет за горещ силикон залепваме получените шест ветрила симетрично от всички страни на рулото. След като силиконът стегне, снежинката е готова да бъде закачена – ние използвахме прозрачна корда. Можете да направите различни на големина снежинки, да ги закачите една за друга, да ги увиете с различни цветове шнур или да ги посипете с брокат. Можете да направите цяла завеса от снежинки на прозореца или сноп снежинки, падащи от лампата в центъра на стаята. Огледайте се и ще ви дойдат още много идеи за украса. Ето една от нашите книжни снежинки:

Еко украса за Коледа.
Снежинка от хартия за витрината на магазина.

Темата за еко украса не е нова и събира все по-голям интерес. За съжаление изкуствените материали, в частност пластмасата, навлязоха навсякъде в бита ни, дори тъканите за дрехите ни са производни на петрола. Въпреки това като че ли се наситихме на бляскавите гирлянди от найлон и пластмасовите топки за коледната ни елха, колкото и празнично да ни изглеждат. Завръщането към натуралните продукти неизбежно променя и виждането ни за интериор и декорация. Ето още няколко идейки за еко украса, събрани от Интернет, които може би ще ви провокират и вдъхновят.

Украса с книжна елхичка

Старите сборници от вестникарска хартия са особено подходящи за книжна елхичка. Колкото повече листове от книгата участват, толкова по-богата е елхичката. Може да се украси с брокат или бляскави боички.

Еко украса за Коледа
Книжна елхичка.

Източник и туториал: http://kaylaaimee.com/.

Опаковка на коледен подарък

Спомняте ли си колко старателно и търпеливо опаковахте първите си коледни подаръци? Но с годините сякаш идеите ни за опаковка се изчерпаха и останаха само цветните пликове с картинки, защото хартиите и панделките ни омръзнаха.

Е, ако искате тази година опаковката ви да е различна, направете еко опаковка като тази.

Еко украса за Коледа.
Еко опаковка на коледен подарък.

Източник: http://sjarmerendejul.blogspot.bg/

Украса от партитури

Ако разполагате със стари партитури от уроците по китара на децата, можете да замените листовете от книги и списания с хартия на ноти – те винаги добавят романтична нотка към празника.

С изрязани кръгчета от тази хартия може да се направи чудна украса за елха, врата или подарък.

Еко украса за Коледа.
Украса от партитури.

Източник и туториал: http://thegraphicsfairy.com/

Украса за елха с папие маше

Ако сте на възраст, близка до нашата, сигурно си спомняте уроците по ръчен труд. Използвахме за основи круши и ябълки, които облепвахме с вестници. След изсъхване разрязваме книжното „облекло“, изваждаме плода, залепваме двете половинки и имаме дубликат, който можем да оцветим.

Тази техника може да се приложи и върху портокал с амбалажна хартия.

Еко украса за Коледа.
Папие маше за коледни топки.

Източник: www.etsy.com

Украса за коледно дръвче с канелени сладки

Част от очарованието на коледните празници е ароматът на канела. Защо да не го задържим по-дълго, като украсим канелени сладки и ги закачим на елхата?

Еко украса за Коледа.
Украса с канелени сладки.

Източник и рецепта: http://backtoherroots.com/

Зърнени фигурки – хранилки за птички

Ето една чудесна идея за украса на дръвчетата в двора със зърнени фигурки, която ще зарадва и децата около нас. Можем да я направим още в началото на зимата, а не само по Коледа.

Еко украса за Коледа.
Зърнени фигурки – хранилки.

Източник и рецепта: http://www.ehow.com/

За еко творчеството разказахме преди време и в публикацията си „Еко арт в хармония с природата“. В нея сме подбрали интересни според нас примери за това как да разгърнем въображението си и нестандартно да използваме изобилието от опаковки и употребявани вещи, които ни заобикалят. Ще се радваме, ако темата е интересна и за вас и споделите ваши идеи.

Leave a Reply