Епоксидна смола за бижута

Днешното неделно вдъхновение сме посветили на един не така широко познат продукт – епоксидна смола за бижута. В нашия магазин тя се предлага в кристално чист вариант и може да се използва както за отливки, така и за запечатване на различни елементи, поставени във форма. Представлява двукомпонентна смес, към която по желание може да се добави брокат, пигмент и др. Освен накити в зависимост от формичката с тази епоксидна смола могат да се изработят красиви ключодържатели, книгоразделители и други дребни сувенирчета.

Бижута с епоксидна смола
Бижута с епоксидна смола

Нобходими материали за бижута с епоксидна смола:

епоксидна смола за бижута;

картинка от дизайнерска хартия;

метална основа (форма).

Избор и подготовка на елемент за запечатване

С бижутерска епоксидна смола можете да запечатите различни дребни елементи – изсушени цветя, малки формички от полимерна глина и естествено – картинки. Ние избрахме розички от нашата дизайнерска хартия за картички, които чудесно пасват на винтидж излъчването на формичките. При избора на изображение имайте предвид, че хартията леко потъмнява след заливане със смолата.

Най-лесен вариант за изрязване на избраната картинка по размера на формичката е да използваме мастилен тампон за печати. Притискаме формичката в тампона и отпечатваме върху хартията. След това изрязваме от вътрешната страна на отпечатания контур и поставяме в металната основа.

Смесване на двата компонента епоксидна смола

Епоксидната смола се предлага в разфасовки от 60мл в комплект от 3 шишенца (2 бр. част А и един бр. част В) и съдчета за дозиране. Част В се добавя към част А в съотношение 1В:2А. Разбърква се добре за 2 мин. с помощта на пръчица до еднородна и прозрачна смес. Започва да втвърдява след 30 мин. Нанася се върху повърхността и се оставя да съхне 24 ч. С цел безопасност трябва да се работи с ръкавици в добре вентилирани помещения и да се избягва контакт с кожата и очите. Препоръчва се да не се смесват повече от 50мл наведнъж. Флаконите се съхраняват добре затворени при температура от +5 до 25°C не повече от 6 мес. след отваряне.

Заливане на изображението в металните основи

И така, отсипваме в дозиращите чашки 2 части от компонент А и една част от компонент В. Добавяме В към А. С дървена пръчица размесваме внимателно и започваме да наливаме бавно във всяка от подготвените с картинката формички.

С пръчицата разнасяме сместа, за да изпълни равномерно основите. Бордът на една от нашите основи (ключодържателя) се оказа с дупчици и смолата излезе леко през тях, но все пак ефектът на запечатване се получи. До 30 мин. сместа започва да втвърдява. През това време въздухът от хартията излиза на повърхността под формата на мехурчета, които лесно се премахват с помощта на пръчицата.

Добавяне на епоксидна смола за оформяне на прозрачна полусфера

След като махнем мехурчетата и първия слой епоксидна смола е втвърдил, доливаме отгоре по капчица, за да се получи красива прозрачна полусферичка.

Яркостта на розчките от картинката намаля и цялата картинка потъмня, но това създаде допълнителен ефект на състаряване на нашите украшения.

Бижута с епоксидна смола
Бижута с епоксидна смола

Маже би самото название на продукта и начина на работа с него ви се струва сложно, но ние, след като го изпробвахме, се убедихме, че всъщност много лесно могат да се създадат прекрасни накити, и отливки за акцент върху кутийки, чанти и др.

Опитайте и вие! Сигурни сме, че нашата епоксидна смола за бижута ще ви завладее!

 

One Response

  1. Румяна Дечева

    Чудесен комплект! Аз съм работила с тази епоксидна смола и наистина отливките са кристално бистри и без балончета.

Leave a Reply