Иглонабиване – да си направим мак от вълна

Здравейте, приятели! Празниците и еуфорията отминаха, вече сме отпочинали и заредени с енергия, пълни с идеи и нетърпение да ги реализираме. Ще се радваме и през тази година да поспирате в блога ни, а ние ще се постараем тук да се чувствате уютно, заинтригувани и доволни.

Новата година освен много нови мечти и надежда ни доведе и зимата, която се забави неестествено дълго. А когато е студено, какво по-хубаво от топлината на вълната! Това ни върна към публикацията ни „Плъстене – красота през вековете“ и един туториал на Гери – как се прави мак от вълна с иглонабиване (сух фелтинг).

Иглонабиване (сух фелтинг)
Красив мак от вълна с техниката иглонабиване (сух фелтинг)

Както вече ви разказахме, плъстенето може да бъде мокро (вълната се плъсти под въздействието на влагата – мокър фелтинг) и сухо (сух фелтинг), което е тема на днешното ни уроче. При сухото плъстене нишките на вълната се преплитат с помощта на специална игла без да ползваме вода. Подходящо е за по-малки изделия (не големи площи), които се използват за украса или допълнение към платна от мокро плъстене.

Иглонабиване – необходими материали

Макът, който ще направим, ще се състои от четири листенца с форма на сърчице. За да направим сърце от вълна, ползваме формичка, която ограничава вълната. Когато избирате формичката, имайте предвид, че получената фигурка ще бъде малко по-малка от размера на формичката. Вълната трябва да е пухкава. Отделянето на необходимото количество става с леко издърпване, а не с рязане – сякаш чепкаме вълната. Нишките трябва да са леки и ефирни, не сбити.

Оформяне не сърчице с иглонабиване

Отделеното количество червена вълна (на първата снимка) разделяме на три снопчета (на втората снимка). Вмъкваме всяко от тях във формичката последователно, като ги подреждаме напречно. С внимателни движения (иглата е доста остра) бучкаме иглата върху вълнените нишки, а отдолу сме поставили дунапреновата подложка. Тъй като повърхността на иглата е назъбена надолу, при промушването тя захваща вълнената нишка и я заплита в друга нишка, но не позволява измъкване при изваждане на иглата. Така продължаваме, докато повърхността стане сбита, без да се виждат отделни нишки. След това обръщаме формичката и повтаряме операцията. Остава да извадим сърчицето, да го стиснем с пръстите на едната ръка, а с другата ръка да оформим страничната линия с помощта на иглата.

Подготвяме четири еднакви сърчица. Бъдете сигурни, че след първото ще сте много по-уверени и вече запалени по току-що откритото иглонабиване. Тук можем да вмъкнем, че ако направим зелени сърчица, от тях ще получим детелинка. И така, време е да свържем сърчицата в цвете.

Свързване на листенцата с иглонабиване

Това става не чрез шиене, а отново с помощта на иглата. Ако правим детелина, ще разположим сърцата едно до друго, но сега ги подреждаме с припокриване (втората снимка). Отново с бучкане свързваме нишките на отделните елементи и вече имаме почти готово цвете. Време е да се захванем с плодната главичка на мака, в която се събират неговите семенца. Тя е зелена и прилича на топче. Затова оваляме с пръсти снопче зелена вълна и с вече по-сигурни движения на иглата сбиваме повърхността му.

Оформеното топче закрепваме в центъра на цветето по вече познатия начин на свързване с помощта на иглата. Стигнахме до най-ефирната част – шарките върху плодната главичка и многобройните черни тичинки на мака. С нежни движения издърпваме тънки снопчета черна вълна и ги разполагаме симетрично върху зеленото топченце. Внимателно ги набиваме върху него, като се стараем да оформим тънки очертания. Краищата на вълната, които лягат върху червените листенца, оставяме свободни. Към тях добавяме още фини власинки черна вълна, които закрепваме с помощта на иглата върху листенцата. Това са тичинките на мака, които обхващат цялото плодниче.

Първото ни красиво творение с иглонабиване на вълна е готово!

Къде ще го сложим? На ревера, на пуловера, на шапката, върху чантата, в косата – навсякъде, където ни харесва и ни кара да се чувстваме специални. Следващото ще е за подарък, който ще зарадва майка, сестра, приятелка!

С техниката иглонабиване, която се надяваме да сме описали подробно и разбираемо, можем да направим най-различни фигурки за всички поводи. Предстои Великден, а плъстените яйца са наистина забележителни. Можем също да нанижем фигурките на тънка панделка и да ги закачим като гирлянди за украса на детска стая или просто, за да ни радват. Ето и още някои идейки от нас.

Иглонабиване (сух фелтинг)
Украса от вълна със сух фелтинг

Приятели, надяваме се първият ни пост за 2016г. да ви запали по едно изключително приятно и завладяващо занимание, което ни свързва с природата и естествената красота. Ако е така, разгледайте материалите за фелтинг, които предлагаме, или ни потърсете на посочените контакти, за да се включите в работилничка или индивидуално занимание по плъстене.

До нови срещи!

4 Responses

  1. Благодаря ви ,ще се опитам и аз ,много е хубаво

  2. Здравейте! Кога ще е следващата работилничка по плъстене? Бих искала да се включа!

Leave a Reply