Идеи за декорация от коноп

Идеи за коледна украса в натурални цветове с въже и зебло

Тази година интересът ни към идеи за декорация с естествени материали определено преобладава, особено след като украсихме витрината със снежинки от хартия, за които ви разказахме в „Еко украса за Коледа“. По-надолу можете да видите и коледните ни картички, изработени върху основа от зебло. Освен това си спомнихме как преди години ползвахме ефектни прежди за зимни сувенири. Така се роди и тази елхичка с малко на брой нескъпи и подръчни материали.

Елхичка с конопено въже

Идеи за Коледа
Елхичка от коноп

Необходимите материали за конопената елхичка не са много:

Малката чашка можете да замените с капачка от голямо шише. Ако дървените мъниста не са по вкуса ви, или не разполагате с такива, всеки стар гердан може да ги замести. Най-напред забучваме конуса върху дървеното шишче, което ще служи както за стебло, така и ще ни помага да държим елхичката, докато я декорираме. След това намазваме чашката и конуса с лепило и изчакваме леко да изсъхне. Омотаваме чашката и стеблото с конопеното въже, като опъваме силно и плътно по повърхността. В горната част на шишчето, непосрествено под дъното на конуса правим възелче.

Следва увиване на конуса от стирофом. Когато сме усукали въжето около всички повърхности, изрязваме малко парче цветарска гъба и напълваме с нея чашката. Често получаваме като подарък цветни аранжировки с такава гъба. Ако все пак не сте я запазили, можете да ползвате парче стирофом или топче пластилин – нещо, в което да забучите другия край на шишчето и да го застопорите неподвижно.

От парче амбалажна хартия (или друго с подходящ натурален цвят) изрязваме кръгче с диаметър колкото отвора на чашката. Омотаваме около отвора парче памучна дантела, за да премерим, и отрязваме, колкото е необходимо. Пробиваме дупчица в центъра на кръгчето и залепваме двойнозалепващо тиксо върху дантелата.

Леко придържаме хартиеното кръгче и залепваме дантелата така, че да го притисне към чашката. Избираме различни мъниста и ги забучваме по цялата повърхност на елхичката с помощта на пирончетата, чиито ушички ги притискат в горната част и пречат да се изнижат. Изрязваме малко парченце дантела и оформяме панделка, която поставяме с помощта на пиронче на върха на елхичката.

Конопената ни елхичка е готова. Можем да направим няколко, които да подарим на приятели или да подредим близо до нас за празнично настроение. Маже елхичките да са с различна големина, с различни мъниста или на различни места. Както и да ги направим, те ще носят духа и топлината на нашата уникална Коледа и ще радват нас и близките ни.

Конопени идеи за Коледа
Елхичките за нашите подаръчета са готови.

Могат да се приготвят още много предмети и подаръчета от конопено въже и зебло, които да ни върнат поне частица натурална красота. Ние събираме много такива идеи и ги изпробваме под наша интерпретация. Решихме да някои от тях, които да ви вдъхновят за нова и различна коледна украса. Надяваме се да ви харесат!

Ангелче от зебло

Ангелчетата често присъстват в празничната ни украса – кристални, от хартия, от плат, от филц. А защо не и от зебло, съчетано с памучна дантела дантела – прекрасна идея!

Конопени идеи за Коледа
Ангелче от зебло

Източник: www.etsy.com

Бухалче с въже от коноп

Често пазим вкъщи шишарки, събрани от незабравима разходка в гората. Сред многобройните идеи за сувенири от шишарки се нарежда и тази в съчетание с конопено въже – резултатът е уникално бхалче, подходящо както за украса на елха, така и за коледно подаръче.

Конопени идеи за Коледа
Конопено бухалче

Източник: http://shop.nordstrom.com/

Ръкавичка от зебло

Свикнахме вече с коледните чорапчета, в които подаряваме лакомства на децата. Какво ще кажете за тази идея за коледна ръкавичка от зебло. Може да се направи по-малка за украса на елхата, но по-голямата може да събере и коледните лакомства.

Конопени идеи за Коледа
Ръкавичка от зебло

Източник: http://mayaroad.typepad.com

Конопени бастунчета

Захарните коледни бастунчета рядко се използват по предназначение – като лакомство. По-често присъстват в различни идеи за коледна украса или декорация към подарък.

Ако искате да ги преобразите, омотайте ги с канап или тънко конопено въже.

Конопени идеи за Коледа
Конопени бастунчета

Източник: http://sweetmissdaisy.typepad.com

 

Елхички от зебло

Дали с помощта на шевна машина или по-бавничко без нея „на ръка“, тези идеи са прекрасно допълнение към коледната ни украса. Голямата площ позволява много различни варианти. И отново комбинацията зебло – бяла дантела!

Конопена украса за Коледа
Елхички от зебло

Източник: http://vekoria.blogspot.bg

 Камбанки от зебло

Подреждането на празничната маса също провокира чудесни идеи в натурални цветове. Камбанките от зебло с форма на фунийки могат да бъдат украсени както с брокат и дантела, така и с червени коледни топченца и ширити. Камбанките биха били чудесна украса и върху опаковката на подаръците.

Конопени идеи за Коледа
Камбанки от зебло

Източник: www.etsy.com

Коледен венец със зебло

Изобилието от идеи за ръчно изработен коледен венец е неслучайно. Коледният венец ни посреща всеки ден през декември. Той пръв ни напомня за прекрасните празници, които предстоят, уюта и топлината на дома и радостта да бъдем близо до семействата си. Поставяме онзи коледен венец, който не само  пасва най-добре на интериора в жилището ни, но и съдържа частичка от тайните и желанията ни. Какво ли крие тази украса с естествените цветове на коледните празници – зелена елха, червена звезда и плодове и натурално зебло?

Конопени идеи за Коледа
Коледен венец със зебло

Източник: www.etsy.com

Тези и други идеи, които събрахме, ни вдъхновиха и за нашите коледни картички. Те също са изработени от зебло и се предлагат в магазина ни благотворително – със събраните средства от продажбите им ще помогнем за лечението на малкия Митко, който също обича да твори и майстори. Включете се и вие, приятели!

Конопени идеи за Коледа.
Коледни картички и късметчета от Smile Arty.

Leave a Reply