Икона с рамка от шаблон

Иконата е подходящ подарък за различни поводи. Затова днес ще ви представим една идея за изработване на икона с рамка от шаблон и декупаж на трансферирано изображение. Ще използваме също шлак метал и битум за позлата и състаряване.

Техниката за трансфер сме описали подробно в един друг урок – “ Кутийка с трансфер на изображение“, а техниката за позлата с шлак метал в „Кутийка с декупаж и шлак метал“. Ето защо днес няма подробно да описваме как сме работили, а по-скоро се изброим последователността за осъществяване на идеята ни.

Икона с рамка от шаблон
Икона с рамка от шаблон

Необходими материали за икона с рамка от шаблон

пано от MDF;

универсален грунд;

лазерен принт за икона;

акрилна бои на водна основа –кафява;

медиум за трансфер на изображение;

декупажно лепило;

паста за релеф;

шаблон с ъглов бордюр;

шлак метал на люспи;

лепило за варак;

лак за шлак метал;

битум;

лак на водна основа – сатен.

Медиум за трансфор по лицевата част на принта

Използваме мека четка и покриваме плътно цялата повърхност на принтираната икона. Оставяме да изсъхне.

Рамка от шаблон

С помощта на шпатула и релефна паста оформяме рамка по краищата на иконата. Шаблонът пасва точно на размерите на паното от МДФ, а иконата е принтирана в подходящ размер. След изсъхване зачистваме ръбчетата на релефа с шкурка.

Трансфер на изображението

Първо накисваме принта с изсъхналия медиум за трансфер за десетина минути в хладка вода. После с пръсти внимателно избелваме всички пластове хартия от обратната страна, докато остане само полепналия по трансферния медиум тонер.

Залепване на трансфера

Трансферираната картинка вече третираме като декупажна хартия. Намазваме повърхността на паното, залепваме и намазваме отгоре с декупажно лепило, като старателно изваждаме въздуха с помощта на мека четка. Оставяме да изсъхне.

Боядисване на рамката

Облепяме краищата на залепената икона с хартиено тиксо, за да я предпазим от боята. Боядисваме рамката в кафяво.

Лепило за варак и шлак метал по рамката

С гъбичка тампонираме лепило за варак около нашата икона с рамка от шаблон. Стараем се да има навсякъде по високите части на релефа, за да изпъкнат шарките, а по останалите места да е по-неравномерно. Оставяме да изсъхне, което познаваме, когато лепилото стане прозрачно (но повърхността лепне).

Залепване на шлак метала

Използваме смес от три цвята – злато, сребро, мед. С помощта на четка за варак притискаме металните частички по цялата рамка, а те полепват само там, където се нанесли лепило. Повтаряме, докато хубаво покрием всички все още лепнещи места.

Защита с лак за шлак метал

Събираме останалите люспи в бурканчето и покриваме рамката с лак за шлак метал, за да я защитим от оксидиране при работа с битума на водна основа.

Състаряване с битум

С по-тясна и твърда четка намазваме участъци от рамката с битум и забърсваме с влажна кърпичка. Така блясъкът от шлак метала леко се отнема и придаваме автентичен вид на нашата икона с рамка от шаблон.

Остава само да лакираме и да боядисаме гърба след 1-2 дни, когато всичко добре е изсъхнало.

Leave a Reply