Картичка с квилинг – пъшка грозде

Наближават празници, които са повод да си разменим нещо хубаво като жест на внимание, изненада и добро настроение. Днес ще покажем една картичка с квилинг – как да направим пъшка грозде от навити хартиени лентички. Ако досега не сте попадали на тази техника, научете нещичко за нея от публикацията ни „Квилинг – хоби от хартия“.

Картичка с квилинг
Картичка с квилинг – пъшка грозде.

Изработването на тази картичка е по-трудоемко и бавно, но пък като резултат получаваме гроздова пъшка, натежала от събраните в нея слънчеви лъчи. След като оформите зърната на гроздето, можете да изберете един от двата вида лозови листа – от хартия или от навити лентички.

Необходими материали за картичка с квилинг

Ние предлагаме лентички за квилинг с ширина 4 мм, които за този модел за много подходящи, защото осигуряват необходимия обем.

Изработка на гроздовите зърна от лентички за квилинг

Гроздовите зърна ще направим с формата на стегнати ролки от няколко различни цвята хартиени лентички. Подберете преливни натурални цветове, както и някои по-контрастни. За по-големите зърна навиваме по пет лентички наведнъж, а за по-малките – по три. Подреждаме лентичките една върху друга стъпаловидно и залепваме крайчетата. След като изсъхнат, вмъкваме тънката част в инструмента и започваме стегнато да навиваме всички лентички едновременно. Когато ролчицата от хартия е готова, различните цветове се преливат и създават илюзия за обем и отразяване на светлината в гроздовите зърна.

След като навием цялата дължина на лентичките, подрязваме крайчетата стъпаловидно и ги залепваме към ролката. По същия начин правим по-малки зърна от три лентички в различен цвят.

Колкото повече ролки направим, толкова по-богата ще е пъшката ни. След като навием всички предвидени лентички, с пръст избутваме средната част на всяка ролка и заобляме. Намазваме всички заоблени ролки от вътрешната страна с лепило и оставяме да съхнат.

Изработка на лозов лист от хартия за квилинг

Върху зелен лист квилинг хартия рисуваме с молив лозов цвят и го изрязваме. С инструмент за биговане очертаваме нишките на листата. С тампон с тебеширено мастило „опушваме“ краищата на листата. На обратната страна залепваме дръжчица от хартиен шнур с тел.

Изработка на лозов лист от лентички за квилинг

Можем да изработим лозов лист и от квилинг лентички с техника на запълване. Първо прерисуваме и изрязваме модел на лозовия лист. Приготвяме няколко различни по размер и цвят кръгчета, които притискаме в центъра за оформяне на малки листенца. Тези листенца подреждаме върху модела, като се стараем да следваме посоката на нишките. По стеничките капваме малко лепило и ги притискаме една към друга с карфици.

Запълваме целия модел с различните по големина и цвят формички и ги залепваме една към друга. Получаваме красив лозов лист, допълнение към гроздовите зърна. Дръжцичата на пъшката оформяме от спирала – навито парченце лентичка.

Монтиране на отделните елементи върху основа

Най-приятната част е сглобяването на нашата картичка с квилинг – монтираме всички елементи върху основа за картичка. Ние винаги залепваме върху основата допълнително картонче – за красота и за създаване на по-твърда повърхност, която може да издържи тежестта на богата гроздова пъшка.

Така получихме две картички с два различни варианта на лозови листа. Остава само да помислим за мило пожелание, което да поднесем на приятелите си с тази прекрасна картичка с квилинг. Със сигурност жестът ни ще ги впечатли и очарова със своята красота и специално отношение!

Да направиш картичка с квилинг е истинско предизвикателство, но и удоволствие, особено накрая, когато видиш ризултата. Материалите за тази техника не са скъпи и тя се практикува от малки и големи. Но големият майсторлък личи тогава, когато сами измисляме моделите си и съчетаваме в тях различни цветове и начини за оформяне на фигурките. Имате ли свои модели? Ще се радваме да ги споделите с нас и нашите приятели!

Leave a Reply