Картичка с форма на лейка

Скоро търсехме нещо в архивите със снимки и попаднахме на една любима картичка от времето преди да отворим магазина. Дали от сантиментални чувства или защото е лесна и красива, решихме да я споделим с вас в блога. Върху основата с форма на лейка могат да се направят различни варианти според предпочитанията на всеки и според наличните материали. А резултатът създава много пролетно настроение.

 

Скрапбукинг
Пролетна картичка-лейка

Идеята е взаимствана от www.waltzingmousestamps.com/, откъдето сме направили картонено шаблонче за лейката, а украсата е по наша идея с материали от нашия магазин.

Изрязване на нестандартна основа за картичка

За нашата картичка използвахме: плътен картон за основа, дизайнерска хартия за фон, цветя от ръчна хартия, цветни листове хартия за квилинг, тебеширени мастила за опушване, брадс (пирончета) за табелката, перфоратор за малки цветя. Малко сме променили оригиналното шаблонче според нашата идея за картичка с форма на лейка. Ако искате да  я изпробвате, можете да свалите шаблончето като картинка оттук, а в pdf формат оттук.

Най-напред принтираме шаблончето върху плътно картонче и изрязваме отделните елементи. После очертаваме основата и дръжката върху кафяв картон и изрязваме основата.

Добавяне на фон от дизайнерска хартия

От задната половина на лейката изрязваме друго шаблонче, което ще ползваме за дизайнерската хартия. То е с 2-3 мм по-тясно от това за основата. Избираме дизайнерска хартия за фон. Ние се спряхме на един дизайн от блокчето „Винтидж рози“ на Smile Arty (представяне на дизайните можете да видите ето тук). Всички подготвени парченца за нашата картичка „опушваме“ с кафяв тебеширен тампон. Прегъваме основата, залепваме дръжката, а след това и дизайнерската хартия. Ползваме двойнозалепваща винилова лента или тиксо.

Сглобяване на цветя украса

За украса можете да сложите различни цветя по ваш избор – изрязани от дизайнерска хартия, изработени от креп или тишу хартия или готови цветя от ръчна хартия. Ние направихме комбинация, като оцветихме бели готови цветя, а тичинки изрязахме и оформихме от плътна цветна хартия. За всяко цвете изрязваме пет малки цветлета с перфоратор. С помощта на пинцета и инструмент за биговане прегъваме листенцата нагоре и им придаваме лек обем. Подреждаме петте цветчета едно в друго и тичинката е готова. За пет големи цветя подготвяме пет тичинки от пет малки цветя в различен цвят хартия.

Белите цветя боядисваме с различни цветове мастилени тампони. Хубавото на този вариант е, че така се подчертават само изпъкналите части и можем да прелеем мастилата. В центъра добавяме готовите тичинки и цветята за нашата картичка са сглобени. Листенца изрязваме от зелена плътна хартия. Ние ползваме машинка, но който не разполага с такава, лесно може да нарисува и изреже няколко листенца.

Оформяне на листенца

С помощта на пинцета придаваме релеф на изрязаните листенца. Най-напред прегъваме листенцето на две по дължина. След това защипваме връхчето и с пръсти притискаме двата края в срещуположна посока. Продължаваме така през разстояние до другия край на листенцето, след което го разгъваме.

Добавяне на табелка с поздрав

Листенцата опушваме по същия начин като цветята. С помощта на лепило закрепваме цветната украса върху основата на подготвената картичка с форма на лейка. Двете елипси върху шаблончето се различават по размер с 2-3 мм. По-голямата изрязваме от кафяв картон, по-малката – от дизайнерска хартия. Опушваме крайчетата и залепваме. С печат поставяме подходящо пожелание и в двата края правим по една дупчица. В дупчиците поставяме пирончетата (брадс) и разтваряме крачетата им, за да ги закрепим. Готовата табелка залепваме върху основата под цветната украса.

С това пролетната ни картичка с форма на лейка е завършена. От вътрешната страна ние винаги залепваме с капчица лепило светло листче, което може да бъде надписано индивидуално според повода и получателя. В този случай листчето трябва да бъде изрязано с формата на задната част на лейката.

Ако идеята за картичка с нестандартна форми ви е харесала, вижте и една друга – за кутийка с форма на сърце (публикацията ни ще откриете ето тук.)

Желаем на всички приятни творчески занимания и очакваме да споделите с нас творенията си!

Leave a Reply