Квилинг техника за коледна картичка

Тази седмица Гери се върна към първото си любимо занимание – квилинг техниката, за да сподели идея за коледна картичка от навити хартиени лентички. Подготвила ни е подробно уроче, в което ще ни разкаже как се прави коледна звезда, камбанка, листенца и клонки. Със снимките се зае Алекс, която търпеливо засне цялата последователност.

Както винаги Гери включи и закачлива нотка – замести традиционния червен цвят с лилав като символ на коледното вълшебство.

Квилинг техника за коледна картичка
Коледна картичка с квилинг техника

Необходими материали:

Коледна звезда с квилинг техника

За коледната ни звезда са необходими 14 бр. лилави и 5 бр. зелени лентички. Всяка от лентичките навиваме на кръгче с помощта на инструмента за квилинг и фиксираме размера в един и същи отвор на шаблончето. Залепваме външното крайче на готовото кръгче.

Коледното ни цвете ще се състои от елементи на два пласта: по-малки листенца отдолу и по-големи продълговати отгоре с тичинки в средата. Големите листенца оформяме с пинсета. Стискаме силно кръгчето в средата с пинсетата, а със свободната ръка оформяме триъгълни крайчета.

За малките листенца оформяме едното крайче в триъгълна форма. С другата ръка оформяме връхче, което притискаме навътре между двете крайчета, за да се получат общо три връхчета. Едно от кръгчетата оставяме без промяна – то ще е в центъра и около него нареждаме пет лилави малки листенца и пет зелени, като редуваме цветовете. Залепваме връхчетата на листенцата към централното кръгче.

След като сме залепили първия ред, подреждаме отгоре продълговатите листенца в кръг, като в средата оставяме празно място за тичинки. Залепваме ги за долните листенца. Навиваме стегнато три бели парченца (1/3 лентичка) и ги залепваме в центъра.

Камбанка с квилинг техника

За камбанката са необходими четири различни цвята лентички. Залепваме лентичките една за друга и ги навиваме заедно, като залепваме крайчето. Получаваме едно цветно кръгче.

За да оформим цветното кръгче в камбанка, ще си помогнем с капачето на лепилото. С връхчето му избутваме центъра на кръгчето до получаване на малък конус. От една четвъртинка лилава лентичка правим стегнато кръгче, което ще бъде звънчето.

Лостчето на звънчето трябва да е много тъничко, затова разрязваме парченце бяла лентичка на две по дължина, сгъваме я и оформяме плоско крайче, за което залепваме звънчето. Другото крайче залепваме в дъното на конусчето.

Лестенца с квилинг техника

Има най-различни видове листенца, но за коледни избираме форма на завъртулки. Подготвяме три цвята зелени лентички – по четири от тъмните цветове и осем от светло зеления цвят, който ще разположим в центъра, за да се получи преливане. Подреждаме лентичките една върху друга: първо две от най-тъмните, после две по-светли, следват най-светлите и обратно. Започваме да залепваме крайчетата, но с леко стъпаловидно изместване, така че крайчето да остане тъничко. След като лепилото изсъхне, навиваме снопчето лентички заедно.

След като навием лентичките по цялата дължина, задържаме леко кръгчето и го отпускаме. Издърпваме най-вътрешните лентички от спиралата съвсем малко и постепенно, за да се разперят и да се оформи листенце.

Отрязваме лентичките до желаната дължина на листенцето и слагаме лепило между крайчето на всяка от тях. Задържаме, докато изсъхне, и ефирното листенце е готово. Отрязаните парченца лентички използваме за клонки.

Клонка с квилинг техника

Клонките се правят чрез прегъване в противоположна посока. От парченцата, които останаха от листенцата, отделяме две тъмно зелени лентички и по една от другите два зелени цвята. Подреждаме ги една върху друга и ги прегъваме на две със светлата лентичка в средата. Хващаме прегънатото крайче с едната ръка, а с другата ръка прегъваме свободните крайчета в обратна посока и притискаме. Сменяме ръцете и отново прегъваме в обратна посока и притискаме. Продължаваме да прегъваме до края на лентичките.

До всяко връхче от вътрешната страна на нагънатите лентички капваме лепило. В средата поставяме една свободна лентичка и към нея притискаме връхчетата с лепилото.

Залепваме и крайчетата на клонката и отрязваме до желаната дължина.

Сглобяваме готовите елементи

Нашите елементи са готови и идва най-приятната част – да ги подредим в композиция. Квилинг техниката дава възможност за красиви форми в различни цветове. Затова често картичките от навити лентички не съдържат други елементи. Но, ако искаме картичката ни да стане по-богата, можем да използваме като допълнение дизайнерско картонче за основа, панделка, перлички и др.

Добавяме брокат

Защото темата е Коледа, решихме да добавим и малко брокат. Брокатеният контур е много подходящ за подчертаване на дребни елементи и добавяне на празнично звучене на картичката ни. След като изсъхне, остоват да блещукат само малките частички.

С това коледната ни картичка е завършена. Сигурно се убедихте, че квилинг техниката изисква много търпение, прецизност и известна сръчност. Но най-много се радва на въбражението на този, който я практикува. Гери често използва за модели цветя, птички и красиви форми от природата, като се опитва да ги пресъздаде с навити хартиени лентички. А това си е истинско предизвикателство. Опитайте и вие!

4 Responses

  1. Цветомила Фотева

    Много красота, стил и изящество!

  2. Св.Милева

    Красиво и достъпно пбяснен техника.Поздравления!!!!

Leave a Reply