Квилинг – хоби от хартия

В последните години квилинг техниката намери много почитатели у нас, особено сред най-малките творци благодарение на техните учители. Сред нашите клиенти има и начинаещи, любопитни да опитат, но и страстни любители, за които квилинг вече е завладяващо хоби. Днес нашата публикация е за тези, които се възхищават на красивата украса от навити лентички и изразяват недоверие, че е възможно това да се направи от хартия.

Какво е квилинг?

Украса с квилинг техника
Писалище на Джордж ІІІ с украса от навити хартиени ленти. 1780г.

Квилингът (от quill – перо от гъска) е техника за декорация с навити хартиени ленти. Наричат я още хартиен филигран поради сходството с ювелирните изделия от метални нишки.

Вероятно възниква още с началото на масовото производство на хартия през 105г. от н.е. в Китай, но поради нетрайния характер на материала няма запазени доказателства за това. Счита се, че в западния свят започват да използват квилинг най-напред през Ренесанса (началото на ХVв.) и то основно за украсяване на църковни реликви.

През ХVІІ и ХVІІІв. квилинг техниката напуска рамките на религиозните среди и започва да се практикува за декорация на предмети от бита. Поради ограничената наличност на хартия обаче това своеобразно изкуство навлиза предимно в богатите семейства. Често бива използвано в комбинация с други техники като живопис и бродерия. Принцеса Елизабет в Англия (дъщеря на Джордж ІІІ) била особено увлечена по тези занимания. Нейни творби и до днес се пазят в музея „Виктория и Алберт“ в Лондон.

От Европа квилингът е пренесен и в колониална Америка. Възможно е наименованието да произлиза от този период, тъй като в колониите за инструмент били използвани гъши пера.

Квилинг инструмент
Инструмент за навиване

С края на Викторианската епоха в Англия квилингът изпада в забрава до 50-те години на ХХв. След този период вече има запазени не само предмети, но и много фотографии на истински шедьоври.

Днес квилинг изкуството се радва на широка популярност по целия свят, особено в Англия и Германия.

Как точно се прави квилинг?

Хартията, с която се получават най-добрите формички, трябва да е по-плътна (около 130 гр/м2). С колкото по-богата палитра от цветове разполагаме, толкова по-реалистично и пъстро ще е нашето изображение. Лентичките са нарязани с дебелина 2, 3, 4 или 6 мм и са с дължина 35 см.

Необходим е също и неголям набор от пособия: инструмент за навиване, коркова подложка за подреждане в композиция и притискане с иглички на навитите формички, шаблонче за постигане на формички с еднакви размери. За напредналите интерес представляват също тример за изрязване на хартия, уред за гофриране на лентичките, шаблонче за обемни формички, както и ненарязана хартия за квилинг.

Какво можем да направи с квилинг?

Идеите за творчество с квилинг се разпростират до границите на въображението – от цветя и животни върху пана и картички до обемни фигурки и сувенирчета. Дори едни и същи модели трудно могат да се повторят с абсолютна точност. Най-много са поздравителните картички с цветя или с коледни и великденски мотиви. Напредналите квилинг любители се вълнуват от предизвикателството на 3D квилинга и запълване на сложни изображения.

Майстори на квилинг изкуството

Има много шедьоври от навити лентички, които будят истинско възхищение. Пример за това е Корейската школа. Но в нашата публикация ще представим двама от нашите любими автори и източник на вдъхновение.

Първият е една дама от България – Нели Бенева. Блогът с нейните квилинг творби http://nelika-neli.blogspot.com/ е място, на което можете да останете с часове и да се наслаждавате на богатство от форми, цветове, идеи и завършени композиции. Ето и една много малка частичка от сътвореното от Нели:

Другият майстор, на чиито творби се възхищаваме, е американецът Harold Nieuwenhuis. Той е навлязъл в предизвикателството на обемните фигурки и с конструктивна прецизност изработва сложни и красиви модели.

За безкрайните възможности на навитите хартиени лентички може да се говори дълго и да се дадат още много забележителни примери. В нашия екип запаленият майстор на хартията е Гери. Очаквате нови публикации от нея, в които ще ни покаже различни идеи и указания за квилинг творчество.

При нас се провеждат и занимания за деца и възрастни за изработка на картички и друга украса. Ако желаете да се включите, не се колебайте да ни потърсите – пишете или ни се обадете!

2 Responses

  1. Нела лалева

    Възможно ли е купуването на изработени неща?

    • Здравейте, квилинг техниката е доста трудоемка и готовите картички и украси трябва да се предлагат на сравнително висока цена, неприемлива за всеки. Затова предлагаме материали и приемаме поръчки само по изключение.

Leave a Reply