Класическо напукване на кошница в стил кънтри

Медиумът за класическо напукване е прозрачен и се нанася между два пласта акрилна боя на водна основа в различен, най-често контрастен цвят. Под негово въздействие горният пласт се напуква и в пукнатините се вижда долният. Получава се ефект на олющена под въздействието на времето боя, който можем да видим по фасади, прозорци и врати на стари сгради. Масово тази техника се използва в комбинация от тъмно кафяво и бяло, а отгоре се прави декупаж.

За представяне на новото ни класическо напукване ние избрахме други цветове – охра (Ochre) и сиво (Monsoon), защото всеки от тях сам по себе си има свое винтидж излъчване, а освен това ги свързваме с цветовете на Прованс (прочетете тук). Контрастът между тях не е голям и не очакваме пукнатините да са много натрапчиви.

Класическо напукване
Кошница с класическо напукване и надписи от шаблон

Използвани материали за кошницата с класическо напукване

Както всеки път, така и сега в началото имахме една обща идея, която се променя и допълва в процеса на работа. Ето и материалите, които използвахме за този предмет:

кошница от MDF;

универсален грунд;

бои на водна основаохра, сиво (мусон) и крем;

класическо напукване;

салфетки с лавандула;

декупажно лепило мат;

лак на водна основа мат;

шаблони с надписиПрованс и лавандула.

Най-напред грундираме и намазваме цялата кошница в сиво. Матовите бои с марка Smile Arty са бързосъхнещи и не се налага да чакаме дълго. Върху сивото по вътрешната част на кошницата слагаме охра, като боядисваме неравномерно така, че на места да прозира сивото. Външната част на кошницата намазваме обилно с класическо напукване. Тъй като повърхностите са вертикални, внимаваме да не се стича и го разнасяме преди да е стегнало. Получава се гладък лъскав слой, който търпеливо изчакваме да изсъхне на стайна температура.

Големината на пукнатините зависи от количеството на краклето и горния слой боя

Докато краклето съхне, приготвяме боята, която ще нанасяме отгоре – охрата. За сполучливо класическо напукване ние препоръчваме боята леко да се разреди. Както сме показали на пробните мостри, при повече и по-рядка боя пукнатините са по-широки и на по-големи разстояния. Можем да работим с четка или с тампониране. Когато ползваме четка, пукнатините имат посока, както е в нашия случай. Ако тампонираме – получаваме разхвърляни пукнатини. Най-добре ще го усетите, ако изпробвате различни варианти.

Класическо напукване
Различен размер пукнатини според количеството на боята

За горния слой боя ние ползвахме широка мека четка, която движим хоризонтално на повърхността. Стараем се да не повтаряме вече намазаните повърхности, защото това свилча боята. Колкото повече боя сложим, толкова по-изявени пукнатини получаваме. Ние мазахме краклето и горната боя „на кръст“, т.е. в две перпендикулярни посоки. Оставяме много добре да изсъхне. При повечето краклета горният слой не е плътно прилепнал и нерядко пада от лепилото, когато почнем да правим отгоре декупаж. Макар че с новото класическо напукване този ефект не е много изразен, препоръчваме след изсъхване на горния пласт боя една ръка акрилен лак (в случая мат), което ни осигурява стабилна основа за залепване на салфетка.

Време е за надпис с помощта на шаблон. Ние решихме да пробваме как ще стои със сиво, защото искахме да получим резултат, подобен на не много натрапчив отпечатък. Затова и добавихме към сивото малко охра, но неразаумно взехме от останалата разредена боя. С гъбичка, подсушена от боята върху хартия, тампонирахме отворите на шаблона. В крайна сметка рядката боя, макар и подсушена, падля под шаблона и текстът се поразмаза. Освен това надписът в сиво не стоеше особено добре върху охрата – трябваше ни нещо не така убито, по-скоро по-светло или кафеникаво. Оставихме го за накрая.

Допълнения – надпис със сенки и „руски точки“

Първоначалната ни идея беше да покрием долната част на кошницата със снопчета лавандула. Наложи се да комбириме мотиви от две салфетки. Накъсахме ги около лавандуловите стръкчета и ги залепихме ги по начин, който сме описали в предишните ни публикации по декупаж. Дали защото основата на салфетката е леко перлена или пък хартията е по-плътна, но фонът около лавандулата остана леко белезникав. Затова, след като изсъхна, с тънка четчица леко покрихме на места с охра. Ръбовете на кошницата понамазахме с пурпурно за връзка с лилавите мотиви в долната част.

Огледахме добре резултата, за да решим в какъв цвят да променим надписите от шаблоните. Общият вид на кошницата беше някак мрачен, трябваше нещо, за да „просветне“. Затова се спряхме на светъл белезникав надпис – цвят крем. Вече направените отпечатъци в сиво ни подсетиха за една друга идея – мотиви от шаблони със сенки (прочетете тук). Затова новите надписи направихме с леко отместване на шаблона надясно и надолу. Тампонирахме светлата боя неравномерно (така че на места сивото да прозира) с добре подсушена гъба. Този път боята не се разля и контурите на текста станаха ясни и отчетливи, а сивите сенки направиха добра връзка с жълтеникавата основа.

Решихме да добавим и още нещо – пръски от боя, т.нар. „руски точки“. Могат да се направят по различни начини, ние ползваме четка за зъби. Добре е да си сложите престилка. Разрошваме потопената в боя четка в близост до повърхността и въхру нея попада цветен дъжд от малки и големи пръски. Сложихме бели, тук-там сиви, а по вътрешната част – и малко пурпурни. Понеже мазането е голямо и е забавно, ние малко попрекалихме и напръскахме обилно, което леко приглуши ефекта на класическото напукване.

С леко зацапана в бяло гъбичка тампонирахме неравномерно по ръбчетата. С това завършихме кошницата. Отгоре сложихме няколко ръце мат лак на водна основа.

Други предмети с класическо напукване

Други предмети, които правихме скоро с новото ни класическо напукване, са кутийка с рози и бутилка. Върху кутийката сме нанасяли с четка, а върху шишето – с гъбичка. Можете да забележите разликата във формата на пукнатините на снимките.

Тази предмети са теми за работилнички при нас. Ако желаете, можете да се включите в някоя от тях (програмата следете тук).

Leave a Reply