Кракъл за напукване тип „паяжина“

Днес ще представим един от новите ни медиуми за напукване – двуфазен (в две стъпки) кракъл лак тип „паяжина“. За разлика от станалите два вида – дребен кракъл и едър кракъл с формата на мозайка, резултатът от това напукване е фини пукнатини, които се разпространяват като паяжина. Обикновено този вид кракле е доста претенциозно от гледна точка на нанасяне, температура в помещението и лакиране, затова направихме доста тестове с новия ни продукт и се убедихме, че той наистина е много добър и лесен за прилагане, стига да се спазят някои несложни правила. Първото представяне на краклето подготви Вени, която има най-богат опит от работа с медиумите за напукване в нашия магазин. Освен това нейният прецизен и умерен стил на работа пасва чудесно на темата, която избрахме – романтична кутийка с рози.

Кутия с кракъл лак тип "паяжина" и бордюр от шаблон
Кутия с кракъл лак тип „паяжина“ и бордюр от шаблон

За избора на темата може би ни подтикна и един от новите ни бордюрни шаблони с рози, който идеално пасна на размера на кутийката и на мотива от салфетката. Ето последователността, в която Вени изработи модела.

Избор на материали за работа

Първи етап – разглобяване и подготовка на основата

Както разказахме и в предишните ни публикации, първият етап на грундиране е почти толкова важен калкото последния – на лакиране. Ползването на грунд не само създава връзката между основата и боята, нанесена отгоре, но и също улеснява залепването на салфетката и още по-важно – пести боя. Често след грундиране дървесината настръхва и се налага леко зашкурване за изглаждане на повърхността. При основи от MDF този ефект не е така силен, но препоръчваме да заглаждате, особено по краищата и ръбовете, където е била срязана дървесната плоскост. След грундирането следва двукратно оцветяване с боя на водна основа цвят крем, която е близка до бялата, но цветът е затоплен и пасва идеално на мотива от салфетката. След всеки етап изчакваме хубаво да изсъхне. За да оцветим заоблените краища на кутийката в друг цвят, е необходимо преди това да ги ограничим с хартиено тиксо.

Втори етап – декориране на капака и първа стъпка кракъл

След като сме ограничили с хартиено тиксо заоблените краища на капака и основата на кутийката, ги оцветяваме в розово, като цвета изработваме сами от наличните ни боички, за да пасне най-добре на мотива от салфетката.  Изчакваме добре да изсъхне, като през това време подготвяме салфетката – изрязваме красивата картинка и отделяме само горния слой на трипластовата салфетка. Залепваме изрязаните рози по начина, описан в една друга наша публикация – „Декупаж и релеф в стил Шаби шик“. След като лепилото върху салфетката е изсъхнало добре, нанасяме още един слой декупажно лепило върху цялата повърхност на капака без розовите ръбчета. Следва първа стъпка от медиума за напукване – кракъл лак „Паяжина“. Медиумът е наречен лак, защото е прозрачен и създава гладко лаково покритие с блясък. Краклета – лакове се поставят върху декорираната повърхност и декупажа за придаване на допълнителен ефект за разлика от други, които служат за основа за декупаж. Такъв е еднофазният медиум за класическо напукване или бялото ни двуфазно кракле. Но да се върнем на нашата първа стъпка. Добре е да не бъдете пестеливи при използването на краклета, затова слоят е плътен, но равномерен и без да се стича. Внимателно сме намазали с четка, така че да не покриваме краищата, оцветени в розово. Оставяме да изсъхне на стайна температура за около 30 мин., при което повърхността става прозрачна, но продължава да лепне.

Трети етап – бордюр от шаблон и довършване на капака

Докато първа стъпка кракъл върху капака съхне, ние можем да се заемем с долната част на кутийката. С помощта на шаблон „отпечатваме“ красиви рози в цвят капучино, който не е много контрастен на основата и леката му розово-кафява нотка чудесно допълва и подчертава картинката. Поставяме шаблона върху стената на кутийката и проверяваме дали е симетричен и дали се виждат целите мотиви. Места които не искаме да се виждат, покриваме с хартиено тиксо. Добре е да го прикрепим към основата с тиксо, но, ако това не е възможно, леко придържаме с едната ръка, за да не се измести. Отпечатването правим с парченче от суха домакинска гъбичка. Много е важно да внимаваме колко боя има върху гъбката – тя трябва да е в малко количество. За целта първо топваме гъбката в боята, след това попиваме в суха салфетка и едва тогава с потупващи движения оцветяваме всички отвори на шаблона. След това внимателно го отстраняваме и измиваме под течаща вода.

Връщаме се към капачето – то вече е изсъхнало. Нанасяме втора стъпка от кракъл лак „Паяжина“ – с мека четка, плътен равномрен слой, като внимваме да не попадне върху розовия бордюр и да не се стече. От количеството нанесен кракъл зависи колко голямо ще е разстоянието между пукнатините – когато количеството е пестеливо, разстоянието е малко. Вени е майстор на едрите пукнатини, получени с обилно използване на краклето. Оставяме и този слой да изсъхне, като най-добре да е на стайна температура. Вторите стъпки на краклетата са особено чувствителни към използването на сешоар, затова ви съветваме да го избягвате. След няколко часа се появяват и пукнатините.

Подчертаването на пукнатините правим с много малко количество сух пигмент. В случая сме използвали златен (а не кафяв), за да не е много контрастен към основата. Използването на пигмент сме описали и в друга наша публикация „Антична структурна паста“.

Последен етап – лакиране и залепване на дантела

Може би се питате защо трябва да лакираме, след като кракълът всъщност е лак. С нанасянето на лак върху кракъла запечатваме и защитаваме нашата работа, за да се запази дълго във времето. Ние препоръчваме минимум три ръце лакиране с лак на водна основа върху всякакви декорирани повърхности. Но по-важното, което искаме да споделим, е това, че краклето „Паяжина“ може да се лакира с лак на водна основа, за разлика от други краклета с подобен вид пукнатини. Достатъчно е да се изчакат 48 часа преди лакирането. Това негово предимство ни дава възможност да го използваме при обратен декупаж и ни спестява неприятната работа със задушливите солвентни лакове.

С това завършваме днешното ни представяне на новия продукт кракъл лак „Паяжина“. Ако декупажът е ваше завладяващо хоби и публикацията ни ви е вдъхновила, разгледайте и други в категория Идеи и уроци.

Ако искате заедно да изработим предмет с декупаж и напукване, следете темите от нашите творчески занимания в категория Работилнички и се включете в тях.

Ако решите да изпробвате сами краклето или друг продукт от нашия магазин и имате нужда от съвет и разяснение, не се колебайте да ни потърсите по телефона, на електронната ни поща или на страничката ни във Фейсбук.

 

Leave a Reply