Кутийка от картон с форма на сърце

През последните години свързваме февруари с любовта и виното. Това ни подсказа да споделим с вас една идея за лесна картонена кутийка с форма на сърце. Кутийката, разбира се, не е предназначена единствено към предстоящия Свети Валетин, а е подходяща за подаръче по различен повод. Освен това можем да допълним и пожелание, защото капачето е във формата на картичка.

Кутийка - сърце
Кутийка от картон и дизайнерска хартия с форма на сърце.

Необходимите материали не са много, а като резултат имаме кутийка, в която да поставим подаръче, спомен, малко шоколадче, банкноти или нещо друго. Ние използвахме:

Как да сгънем кутийка от картон

Най-напред ще покажем как от два листа хартия можете да си направите много лесна кутийка. Ние сме избрали тя да е с размер 8см. За целта изрязваме два квадрата с размери 24см за основа и 24.5см за капаче. Ако изберете да направите друг размер кутийка, можете да изчислите размера на квадратите, като умножите по 3, а за капачето добавите половин сантиметър. Ето и последователността на сгъвките:

  1. Намираме пресечната точка на диагоналите;
  2. Допираме ъглите на квадрата до нея и прегъваме;

3. Допираме ръбчетата на сгъвките до пресечната точка и прегъваме четирите страни;

4. Разгъваме последните сгъвки;

5. Отрязваме две по две срещуположните сгъвки;

6. Разгъваме средната част между разрезите;

7. Изправяме получените стенички на съседните страни и сгъваме обратно върху тях разгънатите страни.

8. Притискаме сгъвките в ъглите, за да оформим дъно на кутийката.

По същия начин процедираме и с капачето, което е малко по-широко, за да не притиска дъното – така кутийката се отваря и затваря по-лесно.

Ако все пак не успеете да се снабдите с плътна цветна хартия или тънък картон с необходимия размер, можете да си направите една обикновена кутийка, като сами си я начертаете, изрежете и залепите. В този случай е достатъчно да разполагате с картонче във формат А4 като това тук. Чертежчето можете да изтеглите тук във формат pdf.

Добавяне на дъно – сърце към готовата кутийка

Предстои да придадем форма на сърце на нашата кутийка и да я разкрасим.

Кутийка - сърце
Кутийката е украсена с дизайнерска хартия.

Изрязваме от дизайнерската хартия две квадратчета със страна, 2-3 мм по-малка от 8см. Залепваме ги върху дъната на двете готови половинки.

Приготвяме си шаблончета от по-дебел картон, от които ще изрежем сърцата. Шаблончетата можете да изтеглите тук във формат pdf или тук като картинка. За дъното са ни необходими две лилави сърца, които залепваме едно за друго, за да стане по-твърдо. От останалите ивички дизайнерска хартия изразваме двете огледални полукръгчета, които залепваме върху горното сърце. Но преди това залепваме дъното на кутийката върху вече свързаните лилави сърца. Навсякъде ползваме двойно залепващо тиксо.

Капаче – картичка и украса на картонената кутийка

Стигнахме до най-приятната част – завършване на капачето. То е не само най-красивото в нашата кутийка, но и крие пожеланието ни, тъй като е под формата на картичка.

Кутийка - сърце
Готовото капаче се разтваря като картичка за пожелание.

Необходимо ни е едно лилаво сърце, едно сърце от дизайнерска хартия и две прегънати в средата лилави сърца от по-разперените, които ще служат за горна част на картичката. На картинката сме показали как подпъхваме средното сърце под тях и го залепваме отгоре. Върху горната им част залепваме двете огледални полусърца, изрязани от сърцето от дизайнерска хартия. Те са с по-малък размер, за да се получи кант от лилавата основа.

Преди да преминем към украсата, пробиваме четири дупчици върху капачетата и промушваме панделка в подходящ цвят.

За украса на картичката ние сме използвали елементи, изрязани с машинка и шаблон, но формичките не са сложни и с малко повече търпение бихте могли да ги изрежете с малка ножичка. За малките цветчета обаче все пак ще ви трябва подходящ перфоратор (пънч). Преди да оформим цветята и листенцата, с помощта на мастило леко опушваме ръбчетата, а след като ги залепим, подчертаваме тичинките със златист контур.

Вътре можем да залепим или просто да пъхнем по-светло (бяло) картонче с написано пожелание.

Кутийка - сърце
Кутийка от картон с форма на сърце.

Такава картонена кутийка можем да направим и с форма на цвете, великденско яйце, коледна елхичка или друга фигурка според конкретния повод. Може би идеята ни ви заинтригува и ще решите да изпробвате? Ще се радваме да споделите!

4 Responses

  1. Наталия

    Благодаря Ви за прекрасните урочета 🙂 Следя ги с нетърпение – всеки път научавам много нови и полезни техники 🙂

    • Много се радваме, че идеите ни Ви харесват, Наталия! Желаем Ви много творческо вдъхновение!

  2. Прекрасна кутийка! Благодаря!

Leave a Reply