Кутийка с декупаж и шлак метал

Малко повече от месец ни дели от Коледа. Всички я очакваме с нетърпение и вече намираме по частичка време за подготовка. Идеите и вдъхновението ни са насочени към нещо по-бляскаво и празнично, по-пищно и богато. И така в проектите ни все по-често присъстват лъскави детайли като един от новите ни продукти – шлак метал на люспи. Това е заместител на варака – тънки листове от благороден метал, използвани за позлата. Шлак металът се предлага в няколко варианта – злато, сребро и мед и различни техни комбинации. Залепва се с лепило за варак и се лакира със специален лак, който предотвратява оксидиране и потъмняване на повърхността. Ето и нашата кутийка, в която включихме украса от шлак метал, а по-надолу ще разкажем как я направихме.

Кутийка с декупаж и шлак метал
Кутийка с декупаж и шлак метал

Кутийката е подходяща за бонбони, за бижута и дребни спомени и е чудесен коледен подарък. Всички използвани материали са от нашия магазин www.smilearty.com.

Необходими материали

Подготвяне на основата, залепване на салфетката и цветен фон

Най-напред грундираме кутийката с универсален грунд. След това с накъсване отделяме мотивите на двете ангелчета от салфетката и махаме долните два слоя. Залепваме ангелчетата върху четирите страни на кутийката. Начинът на залепване сме обяснили в предишен урок: Декупаж и релеф в стил шаби шик. След като декупажът изсъхне, боядисваме вътрешната част на кутйката в оксидно жълто. От външната страна с тънка контурна четка леко очертаваме орнаментите около ангелчетата и запълваме малките празни места в тях с кафявата боя. Довършваме фона с по-широка плоска четка. След като изсъхне, оцветяваме и дъното в кафяво.

Сега е време да направим фона леко просветлен, като се стремим близо до орнаментите да запазим кафявото. С гъбичка смесваме кафява и жълта боя, отнемаме леко върху салфетка и правим петна върху фона, като се стараем да постигнем леко преливане. През това време отвътре кутийката е изсъхнала и върху жълтата боя слагаме две ръце металическа боя в цвят индийско. Това ще отнеме от яркостта на жълтия цвят, ще придаде тежест и леко ще състари кутийката, тъй като мазките от металическата боя остават забележими.

Орнаменти с метално фолио и напукване

Орнаментите от салфетката са чудесна форма за прерисуване. Ние ще ги направим релефни и ще ги „позлатим“ с помощта на метално фолио и лепило за него. Леплото е с удобен накрайник и не е необходима четка. То е аналог на лепилото за варак, но е по-гъсто и запазва обема си без да се разтича. При нанасяне е бяло, а след изсъхване става прозрачно, като продължава да лепне. Тъй като нашите орнаменти са доста плътни, ще е необходимо доста време за съхнене – ние го оставихме цяла нощ.

Докато лепилото съхне, можем да напукаме леко картинката. За случая най-подходящо е ситното кракле. То е много лесно за работа и прекрасно имитира напукана боя от рисунка. С мека синтетична четка намазваме плътен равномерен слой от първа стъпка от краклето и оставяме да изсъхне, при което става прозрачно. След това продължаваме с втора стъпка, като се стараем да не остават следи от четката. Тук ние приключихме работа за деня и оставихме да видим резултата на следващия ден.

Когато лепилото за фолиото е напълно изсъхнало и прозрачно, можем да го покрием със златно фолио. Отрязваме малки парченца фолио, притискаме ги до орнаментите от лепило и леко приглаждаме. След като го отлепим, металните частички са полепнали. Много важно е да не забравите от коя страна се притиска фолиото – от матовата, а не от златната!

Шлак метал по звездичката, капачето и ръбчетата

Този модел кутийка дава чудесна възможност за обемна украса на капачето. В случая ние избрахме да залепим звездичка от стирофом, която може дори да служи и за дръжчица. Капачето боядисахме отгоре в кафяво с леко просветляване на петънца, а отдолу – в жълто и металическо. Звездичката грундирахме и боядисахме в кафяво. Преди това леко отрязахме долната и страна, за да увеличим площта, която ляга върху капачето. След като всичко изсъхне добре, нанасяме тънък слой лепило за варак върху звездичката, ръбчета на капачето и ръбчетата на основата на кутийката. Това лепило също е бяло и съхне бързо, за 10-15 мин., при което става прозрачно. През това време подготвяме люспичките шлак метал в бурканчето и четката за варак. Размерът на парченцата люспи е различен. Разбъркваме ги с четката с лек натиск. Така надробяваме парченцата и наелектризираме четката, за да полепнат по-лесно по нея.

Върху лист хартия изсипваме люспички от бурканчето. С наелектризираната четка поставяме обилно частички върху намазаната с лепило повърхност. Люспите полепват само там, където има лепило. След като покрием цялата повърхност, със същата четка или с мека плоска четка отнемаме излишните люспи, които не са полепнали, и ги изчеткваме обратно върху листа. Върху четката са останали мини частички, които разнасяме върху пукнатините и металните орнаменти. Така проявяваме пукнатините с лек метален блясък – на места златен, на други меден или сребро. По металните орнаменти са останали малки места, непокрити от фолио. Сега по тези места полепват люспички – така леко убиваме ярки жълт цвят на фолиото.

Време е да довършим капачето. Контрастът между лъскавото и кафявото е прекалено голям. Решаваме да залепим още люспи по капачето, но да е разхвърляно без рязка граница. Затова ще ползваме гъбичка. Потапяме гъбичката в съвсем малко лепило и тампонираме по краищата на капачето без центъра.

След изсъхване покриваме и тези места с люспи шлак метал. Изчеткваме добре цялата кутийка върху листа. Останалите люспички можем да приберем обратно в бурканчето и да ги ползваме за друг проект. Важното при шлак метала е да не се лакира директно с лак на водна основа, защото оксидира и потъмнява. Затова първо го намазваме с една ръка полиуретанов лак за шлак метал, който го защитава. Този лак е малко по-гъст и стяга бързо. В него няма синтетични разредители и четката се почиства лесно с топла вода и сапун. Отгоре е добре да се покрие с акрилен лак на водна основа.

 

Кутийка с декупаж и шлак метал
Остава да лакираме и да залепим звездичката.

Кутийката е почти готова. След като лакираме 3-4 пъти с акрилен лак на водна основа – гланц, залепваме звездичката с пистолет за топъл силикон. Лакирайте и вътрешната страна на кутийката или поне само капачето – така ще предотвратите залепването между двата слоя боя, което често ни дразни известно време в началото на ползване на нашия предмет.

Надяваме се нашият коледен урок да ви е харесал и вдъхновил и ще се радваме да споделите с нас свои творби!

2 Responses

  1. Стефана Стоянова

    Сърдечно благодаря за уроците, които публикувате. Така лаици като мен научават много.

Leave a Reply