Кутийка с трансфер на изображение

Трескавата предколедна еуфория вече е навсякъде! Така е и при нас в магазина. Но въпреки усилената работа с клиенти се стараем да не спираме с изпробването на новите ни продукти. Днешната публикация е посветена на медиума за трансфер на принтирано изображение. Въпреки многообразието на салфетки с прекрасни картинки, които използваме за декупаж, трансферирането също не е за пренебрегване, особено когато искаме да залепим репродукция, икона или надпис. Тук отваряме една малка скоба със съвет да се зачитат авторските права. Идеята ни беше да тестваме нашия трансферен медиум с пренасяне на текст, но тя не можа да изкристализира и затова се спряхме на комплект коледни картинки от стара поздравителна картичка. Те са почти квадратни и чудесно пасват на стените на малката ни кутийка за салфетки. 

Коледна кутийка с трансфер на изображение.
Коледна кутийка с трансфер на изображение.

Необходими материали за кутийка с трансфер на изображение

Подготовка на трансферираната картинка

Важно е да кажем, че медиумът за трансфер се използва с разпечатки от лазерен принтер. Не е подходящ за оригинални снимки (от фотостудио), лакирани принтове и мастилени разпечатки. Идеята е той да слепи тонера от принтера, полепнал по хартията, а хартията да се отнеме. Така получаваме един тънък филм с трансферираната картинка, който залепваме като декупажна хартия (не като салфетка).

Картинките сме отпечатили в два екземпляра с размера на стените на кутийката и ще ги залепим симетрично върху стените. Избрахме по-шарената картинка да е от страната на широката част на отвора – това личи на следващите снимки. Най-напред намазваме само картинките върху листовете от лицевата страна (страната на отпечатване) с медиум за трансфер и изчакваме добре да изсъхне. Правим това три пъти. След това изрязваме картинките и наливаме топла вода в плитко съдче с размер колкото една от тях. Потапяме една от разпечатките. Понеже от медиума тя леко се извива, по-лесно е накисване с принта надолу. Изчакваме 10 минути. Изваждаме и поставяме върху домакинска хартия (за да не тече директно по масата) с лицето надолу. С пръсти обелваме хартията, докато се покажат цветовете от принта. Важно е да махнем дори и малките навити парченца хартия, защото те после личат при залепването. Работим внимателно и бързичко, докато хартията не е изсъхнала.

Залепване на трансферираното изображение

Който е по-нетърпелив, може и тук-там да скъса картинката (както в нашия случай), но това не е проблем, защото след залепване може да се коригира с подходящ цвят боя.

Докато чакахме медиума за трансфер да съхне, ние грундирахме нашата кутийка. Спестихме си един слой бяла боя върху грунда, но ви съветваме вие да не го правите, защото белите полета от картинката (върху които няма тонер) прозират и личи цветът на основата. И така, върху подготвената с грунд и боя основа нанасяме плътен слой декупажно лепило. Използваме плоска синтетична четка. Поставяме отгоре подготвената разпечатка, приглаждаме от центъра навън, за да извадим въздуха и притискаме. По краищата обикновено има по малко лепило и картинката стърчи, затова добавяме още лепило и отново притискаме. След като сме залепили хубаво, слагаме и отгоре плътен слой декупажно лепило, като го разнасяме добре. Движим четката хоризонтално отвътре навън и да усещаме натиск. В крайна сметка, след като лепилото изсъхне, получаваме една гладка повърхност с лек блясък от трансферния медиум. Като следваме този ред: мазане трикратно, киснене, белене, лепене, облепваме и останалите три страни на кутийката.

Оцветяване на горната част на кутийката и звездички от шаблон

Горната част с отвора решихме да оцветим с фон, близък до този на една от картинките. Често това може да се срещне като „дорисуване“, но ние не можем да рисуваме добре и затова му казваме „оцветяване“. В чинийка отсипваме няколко цвята подходяща боя, в нашия случай  крем, оксидно жълто, кафяво, английска червена, и с помощта на малка гъбичка смесваме и тампонираме върху основата, като се стараем да имитираме цветовете от фона на изображението. След това оглеждаме добре кутийката и, ако има дупчици от скъсване, ги попълваме с подходящ цвят.

Понеже ползваме изображение от стара картичка, цветовете са по-убити и с винтидж излъчване. Стоят сякаш малко тъжни и не особено подходящи за Коледа. Затова решихме да ги освежим с нещо беличко. Спряхме се на звездички, които оцветихме с помощта е едно от нашите фонови шаблончета. Това става лесно. В чинийка отсипваме бяла боя. Потапяме леко гъбичката, след това попиваме настрани върху салфетка боята и тампонираме върху отворите на шаблончето. Ние не ползвахме лепило за шаблон и само притискахме с пръсти, тъй като фолиото на шаблоните е тъничко и добре прилепва към основата. Ако сме сложили пестеливо боя върху гъбичката и сме попили добре, рядко тя може да подлизва под шаблона. Така продължаваме, докато покрием със звездички двете стени на кутийката и горната част. Имайте предвид, че боята съхне бързо и е добре да направите едно междинно измиване и подсушаване на шаблона, иначе трудно ще го почистите. Ако миете и гъбичката, после ползвайте друга, или добре я изсушете.

Лакиране и имитация на сняг

С белите снежинки кутийката доста се освежи. Остана да заличим ръбчетата от залепването на изображенията. Те не са много дебели и лесно се скриват с многократно лакиране, както е прието в декупажа. В нашия случай обаче между картинките на различните стенички няма плавно преминаване, а се е получила граница, затова решихме да сложим нещо по ръбчетата. Още повече, че празничното настроение позволява по-пищни и нестандартни украси.

Най-напред лакираме цялата кутийка с матов акрилен лак на водна основа няколко пъти, нека да са поне три. Лакът не само предпазва залепената картинка и придава по-завършен вид, но и в случая матира лекия блясък, който се палучава от медиума за трансфер на изображение. След това с тясна твърда четка бавничко и търпеливо посипваме сняг по ръбчетата, като използваме зърнeста паста за имитация на сняг. За съжаление в момента този продукт е изчерпан, тъй като свърши неочаквано бързо, но скоро ще го заредим отново. Не се старайте снегът да е под права линия, напротив – можете да посипете и на места върху залепения мотив. Пастата стяга общо взето бързо и е много здрава, не се налага след това да я защитавате с лак.

Така кутийката е вече завършена, остава да я опаковаме и да я подарим, или да си създадем празнично настроение и уют, като я използваме в кухнята.

Ако споделеното уроче за трансфер на изображение ви е харесало, следете нашите публикации и занапред. Стараем се те да бъдат интересни, полезни и разнообразни.

4 Responses

  1. АДЕЛИНА НАЙДЕНОВА

    Доколкото разбрах от публикацията, изтъняваме картинката и лепим изтъненото листче върху грундираната повърхност.. а в он-лайн уроците съм гледала, че лепят картинката директно върху повърхността и след това отмиват от хартията й..тоест отмиват от обратната страна на картинката..при Вашия вариант не се ли къса тънката хартийка? А може ли този процес да стане с употребата на стари картички..Благодаря предварително!

    • Здравейте, Аделина! Не, тънкият филм, който се получава след обелване на хартията, не се къса, но трябва да се работи внимателно. Ако все пак някъде леко се прокъса, може лесно да се дорисува. Относно картичките – те са прекалено плътни и са с твърда гланцирана повърхност като фотографиите, затова смятаме, че вероятно няма да се получи добре. Ако пробвате, ще се радваме да споделите опита си :).

  2. Нора Перова

    Много полезен урок!Благодаря Ви много!

Leave a Reply