Кутия за бижута с декупаж

Отдавна се каним да направим кутия за бижута с декупаж върху един наш любим модел от кутийките на Smile Arty. Затова решихме, че това е чудесна идея за откриване на новия творчески сезон. Техниките, които използвахме, вече сме представяли в други урочета, но пък се надяваме съчетаването на цветовете и формите да ви харесат и да ви дадат нови идеи.

Кутия за бижута с декупаж, напукване и бордюр от шаблон
Кутия за бижута с декупаж, напукване и бордюр от шаблон

Необходими материали за кутия за бижута с декупаж

Разглобяване, грундиране, оцветяване и декупаж

Най-напред разглобяваме кутийката и я грундираме от всички страни, както и табелката. Табелката боядисваме двукратно със светла боя като основа за декупаж на сълфетката. Докато съхне, накъсваме салфетката около избрания мотив и отделяме най-горния слой. Разполагаме го на определеното място и с помощта на мека синтетична четка го залепваме с декупажно лепило.

Фонът на салфетката се оказва по-тъмен от нашата основа, затова внимателно го покриваме със светлата боя навсякъде около розите. Като изсъхне, покриваме цялата табелка с една- две ръце акрилен лак на водна основа. Кутийката боядисваме двукратно с тъмно червена боя.

Напукване върху залепения на табелката мотив

Като цяло идеята ни за нашата кутия за бижута с декупаж е да има по-тежко излъчване, на което медиумът за напукване тип „Паяжина“ пасва отлично. Най-напред намазваме цялата табелка без скосеното ръбче с плътен равномерен слой от първа стъпка, която е бяла на цвят. След изсъхване става прозрачна, но продължава да лепне. Един съвет – за първите стъпки на краклетата, които са лепкави, ползвайте по-стари четки и е добре след това да ги почистите първо с малко разредител и едва тогава със сапун и вода.

След като първа стъпка стане напълно прозрачна, с мека четка и плавни движения нанасяме плътен равномерен слой от втора стъпка. Тя е прозрачна и доста рядка, така че огледайте добре дали е разнесена навсякъде. Изсъхва за около час. Ако в помещението е хладно, появата на пукнатините може да се предизвика с топъл въздух, но от разстояние. Препоръчваме проявяването да стане веднага, щом тяхната големина и разположение ни харесат, защото краклето продължава да работи и до следващия ден ще има още други междинни пукнатинки. Проявяването става с много малко количество златен пигмент, нанесен с тънка абсолютно суха четка.

Оцветяване на бордюр през шаблон

Досега сме разказвали подробно как правим релеф или оцветяване с помощта на шаблончетата на Smile Arty. Тук ще повторим само, че най-вожното е гъбичката или четката с боя да са максимално подсушени върху хартия, за да не подлее боята под отворите на шаблона. Закрепваме леко шаблона с хартиено тиксо, тампонираме отгоре боя и внимателно го отстраняваме.

Фаските (скосените ръбчета) на кутията за бижута с декупаж оцветяваме двукратно с тънка плоска четка и златна боя.

Лакиране

Когато ползваме кракъл-лак „Паяжина“, лакирането трябва да е не по-рано от 48 часа след проявяване на пукнатините. Можем да ползваме всякакъв лак, включително и такъв на водна основа. Ние избрахме стъкловидния лак, който е по гъст, с голяма покривност и блясък и един слой се равнява на три. Освен това е саморазливен и не оставя следи от четка.

Вишневата кутия за бижута с декупаж се получи общо взето бързо и без сложни операции. Надяваме се, че ви харесва. Не пропускайте и предложенията ни за участие в работилничките по декупаж – можете да ги следите ето тук.

Хубава неделна вечер от нас и до нови срещи!

Leave a Reply