Кутия-книга във винтидж стил

С отминаването на празниците неусетно еуфорията отстъпва място на желание за зимно спокойствие и уют. Леко носталгичното настроение вдъхнови Гери за тази кутия-книга, която сякаш ни отведе назад във времето. Попаднахме на стара картичка с образ на момиченце и идеята бързо се избистри: любимото синьо в съчетание със златисти орнаменти – и двете поизносени и приглушени от времето.

Кутия-книга във винтидж стил
Кутия-книга във винтидж стил

Използвани материали за кутия-книга във винтидж стил

Кутия-книга във винтидж стил
Използвани материали за декорация на кутия-книга

 

 

 

 

 

 

 

Разглобяване, грундиране и оцветяване на кутията

Както винаги, първите етапи от работа са разглобяване, грундиране и оцветяване на ктуията. Ако не разполагате с подходящ за картинката цвят боя, направете го чрез смесване от наличните, като си осигурите достатъчно количество за целия предмет. При нас цялата кутия-книга е светло синя, а страничната част – тъмно синя.

Подготовка на картинката за залепване

Лазерната разпечатка трябва да се изтъни и след това да се залепи. Тя е оразмерена така, че да се събере в рамката от използвания шаблон. Основният принцип на работа е: трикратно намазване лицевата страна на картинката, потапяне във вода и премахване на слоя хартия, върху който е направена. Подробно описание на работа с медиума за трансфер на изображение сме направили в една по-стара публикация: “ Кутийка с трансфер на изображение“. Такъв медиум сме използвали и за направа на икона: „Икона с рамка от шаблон“.

След пълното отстраняване на хартията, нашето изображение е напълно изтънено и е готово за залепване като декупажна хартия. Това е резултат от полепването на тонера по медиума за трансфер.

Залепване на изображението върху капака на кутийката

Намираме центъра на капачето и залепваме подготвената картинка. Поставяме декупажно лепило както върху основата, така и върху изображението. Използваме мека синтетична четка, която движим от центъра навън, за да премахнем целия въздух.

Орнаменти с релефна паста

Докато декупажът върху капачето на кутията съхне, се заемаме с орнаментите върху страничната част. Шаблончето с рамка на Smile Arty съдържа завъртулки, които чудесно пасват на размера и са идеални за декориране на нашата кутия-книга във винтидж стил. Можем да нарежем отделните елементи от него, за да ни е по-удобно при работа. Използваме цветна паста с кадифен ефект, която е с леко метален отенък, фина и гладка. Нанасяме с помощта на шпатула.

След страничната част довършваме и капачето, като правим рамка на картинката с момиченцето и добавяме орнаменти в ъгълчетата. Изчакваме да изсъхне. И тук стигнахме до любимата операция на Гери – състаряването с битум, което ще придаде на кутията-книга винтидж излъчване.

Състаряване с битум

Битумът, с който ние работим, е на водна основа. Важното при него е, че повърхността трябва да е лакирана, за да може лесно да се отстрани излишното количество. Затова винаги нанасяйте 2-3 ръце лак преди да покриете повърхността с битум. За нанасяне на битума Гери използва тънка твърда четка, тъй като по-лесно се запълват местата между орнаментите. Добре е да се работи на части, особено в топло помещение, защото битумът на водна основа съхне по-бързо. Протриваме със суха и мокра кърпа, може и на места да ползваме шкурка, докато получим желаната степен на ефект на времето върху почти готовата кутия-книга.

Лакиране и сглабяване

Както винаги последният етап на работа е лакиране. Използваме лак на водна основа – в случая сатениран с лек блясък. Нанасяме 4-5 ръце. Лакът съхне бързо. Накрая монтираме декоративните панти и можем да се порадваме на резултата – очарователна кутия-книга във винтидж стил.

Кутия-книга във винтидж стил
Кутия-книга във винтидж стил

Ако днешната ни идея ви хареса, разгледайте наша предишна побликация „Неделна среща с Боряна Александрова“. Нейна слабост са кутиите-книги и има чудесни творения.

2 Responses

  1. Веска Попова

    Мили момичета, открих Ви съвсем случайно, търсейки разни материали! Изгледах всички последни публикации, браво, браво, браво. Толкова финес, усет и вкус във всичко! Обичам да гледам ръчно изработени неща и много пъти съм се чудела защо половината поне са грозни и елементарни (в бг сайтовете), а Пинтерест гледам с часове..и си повтарям „не е истина“..
    Напълнихте ми душата, Вие сте Уаууу!
    Поздрави и пожелания за много успехи!

Leave a Reply