Къщичка за ключове – декупаж в два варианта

Сред хилядните коледни идеи за украса, с които е наситено през декември, решихме да вмъкнем една наша за декупаж на къщичка на ключове. За нея сме използвали зърнеста релефна паста за имитация на сняг, но сме спредставили и друг вариант за използване на тази паста – чрез оцветяване и подчертаване с патина. Декорирана къщичка за ключове е интересен коледен подарък, защото лесно може да се свърже с предпочитанията на различни хора – достатъчно е само подходяща картинка, която да залепим, и някакъв допълнителен ефект по желание.

Къщичка за ключове от MDF с декупаж
Къщичка за ключове от MDF с декупаж

 

Използвани материали

– къщичка за ключове от МДФ;

универсален грунд;

декупажно лепило;

салфетка;

зърнеста структурна паста;

акрилна боя на водна основа;

златна патина;

лак на водна основа – мат или сатен.

Зимна къщичка за ключове

Грундиране, боядисвне, залепване

Както всеки път, изваждаме кукичките за закачване и грундираме. Салфетката се лепи на светъл фон, така че е добре да боядисаме основата в бяло, но при добро покритие с грунд, може да лепим и върху него. Оцветяваме останалите части в бяло и червено. Идеята ни беше под снега да прозира червено покривче, но впоследствие боядисахме всичко в бяло, защото не ни хареса резултатът.

Нанасяне на зърнестата паста

Пастата е гъста и може да се нанася с помощта на шпатула или твърда четка. След изсъхване става доста здрава и трудно се рони. За да не запълним дупчиците за кукичките, поставяме вътре клечици и тогава покриваме покривчето и „земята“ под картинката със сняг. Заснежаваме и покривчето върху мотива. С тънка четка и бяла боя подсилваме снежинките върху салфетката.

Къщичката е готова да приюти ключовете на цялото семейство и още от вратата да създава коледно настроение.

Къщичка за ключове от MDF с декупаж
Къщичка за ключове от MDF с декупаж

 

Лятна къщичка за ключове

За нея сме избрали африкански мотив в топли цветове. Повтаряме основните операции от предишния вариант до нанасяне на пастата. От нашия опит установихме, че по-лесно повърхността се покрива с твърда четка отколкото с помощта на шпатула.

Да се върнем на залепването на големи мотиви от салфетка – досега сме го коментирали в предишни постове за декупаж – можете да ги разгледате тук. Но ще повторим набързо: първо намазваме повърхността с декупажно лепило и оставяме леко да поизсъхне. Поставяме избрания мотив и приглаждаме от центъра навън. С мека четка покриваме с декупажно лепило, като я движим полегато също от центъра навън. Останалия въздух и евентуални гънки притискаме с мокра кърпичка. След като изсъхне, повтаряме с още една ръка лепило.

Подчертаване релефа с патина

Най-напред оцветяваме изсъхналата паста и вътрешната страна на покривчето в кафяво. С ножче изваждаме част от златната патина върху парче хартия. Патината е на водна основа без синтетични съставки и може да се нанася с пръсти. Съхне общо взето бързо, но позволява корекции с мокра кърпа. Леко погалваме повърхността на зрънцата и те се оцветяват в златисто.

По същия начин леко подчертаваме и ръбчетата на покривчето.  Пастата е доста здрава и може и да не се лакира, защото е възможно да се събере лак в ниските части, ако не го разнесете добре с четката. Мястото с декупаж обаче е добре да се лакира няколко пъти с междинно зашкурване с фина водна шкурка, за да се получи гладка и завършена повърхност.

Не забравяте да боядисате и гърбовете на къщичките! След като монтираме обратно златистите кукички, къщичката вече е готова за закачване.

Къщичка за ключове от MDF с декупаж
Къщичка за ключове от MDF с декупаж

С днешното уроче ви показахме как лесно и без сложни техники маже да си направим украса сами. Достатъчно е да дадем воля на въображението си и да бъдем търпеливи и не твърде строги към себе си.

Leave a Reply