Мотиви от шаблон върху кутия

С изпращането на лятото идват носталгични нотки по богатството от светлина, цветове и аромати. Отминаващият мирис на треви и билки заедно с първите матови багри на есента ни носят желанието да пренесем в дома си любимия стил Прованс, за който ви разказахме в предишна публикация.

Това ни накара да експериментираме с протриване и примесване на цветове в любимата ни пастелна гама и стигнахме до тази кутийка за чай. Днес ще опишем подробно как сме я направили, а вие може би ще добавите нещичко от себе си, за да получите свой вариант.

Кутия с декупаж и мотиви от шаблон за оцветяване
Кутия с декупаж и мотиви от шаблон за оцветяване

Искахме да споделим опита си как шаблоните могат да се използват не само за релеф, а също и за оцветяване и то с ефект на състаряване. Идеята и изпълнението са на Гери, която засне всички етапи от работата си. А те са следните:

1. Снабдете се с необходимите материали:

 

2. Разглобете кутията, грундирайте и боядисайте

 

Най-напред разглобяваме кутията и подготвяме основата за работа. С четка нанасяме универсален грунд, който улеснява прилепването на боите към повърхността от MDF, както и залепването на мотива. Изчакваме добре да изсъхне. Боядисваме в топло бяло цялата кутия. Ползваме мека четка или гъбичка, за да не остават големи следи от мазане. Долната част на кутията покриваме със светло синьо.

3. Залепете салфетката

Избраният мотив от салфетката е удобен, тъй като почти съвпада с размерите на капака. Изрязваме салфетката до размера на капака, като я оставяме малко по-голяма, за да покрива леко и ръбовете. Отделяме долните два пласта. Намазваме повърхността на капачето с декупажно лепило и оставяме да поизсъхне, като трябва да лепне, но да не е мокро.

Разполагаме салфетката отгоре и внимателно я приглаждаме от центъра навън. Притискаме добре и с мека синтетична четка с ширина 5/8 нанасяме декупажно лепило върху мотива. Движим четката хоризонтално и се стараем да усещаме лек натиск върху повърхността. Когато салфетката е залепена, с помощта на мокра кърпичка притискаме навсякъде и изваждаме останалия под нея въздух. След като изсъхне, намазваме с още един слой декупажно лепило, което също оставяме да изсхне добре. Ограничаваме ръбчетата на салфетката и оцветяваме и външните стенички на капака в синьо.

4. Състарете основата

Вече сме си осигурили синята основа, която ще се появи под протритата зелена боя. Следващата стъпка е да намажем цялата синя повърхност с восък. Върху восъка намазваме със зелена боя. Около час след това с по-едра шкурка, но без много силен натиск остъргваме на места зелената боя от повърхността така, че да се появи синята боя. Продължаваме да протриваме, докато ни хареса. Същата операция вече сме направили и по страните на капака.

5. Направете бордюр с мотиви от шаблон

Избираме от шаблона за оцветяване мотивите, които искаме да разположим върху стените на кутийката. Поставяме го върху повърхността. Поради гладката си и фина структура шаблоните за оцветяване или релеф с марка Смайл Арти прилепват много плътно и най-често не се налага закрепване с тиксо или лепило.
С помощта на четка за шаблони с вертикални движения нанасяме върху отворите на шаблона боя, която примесваме по време на нанасянето. Използваме топло бяло и визон. Много е важно да потапяме четката в малко боя. След като сме покрили всички отворчета на мотива от шаблона, внимателно го повдигаме и го отстраняваме.

Измиваме шаблона веднага под течаща вода, както и четката. Същата операция повтаряме и върху съседната страна на кутийката. След като тези две стани изсъхнат и можем да поставим кутийката изправена върху тях, обработваме и останалите две страни. По същия начин работим и върху капака, но използваме другата част на шаблона. Зашкурваме леко след изсъхване.

6. Лакирайте

Кутията е почти готова. Остава само да завършим с няколко слоя лак на водна основа. Ако при залепването на салфетката са се получили гънки, можем да ги отстраним с помощта на фина шкурка между слоевете лакиране.

Ако нашето уроче ви е харесало и ви е вдъхновило, ще се радваме да споделите с нас и вашето творение!

6 Responses

  1. Роцица Четрокова.

    Момичета, вие сте просто невероятни. И идеите ви и продуктите ви са страхотни.И така добре обяснено. Желая ви много успехи.

  2. Благодаря за страхотното уроче!Със сигурност ще го изпробвам.

  3. Мария Лукарева

    Благодаря Ви сърдечно за споделеният урок!Бъдете живи и здрави!

Leave a Reply