Неделна среща с Вера Кюлева

Днес в „Неделна среща“ ни гостува един истински ценител и майстор на декупажа. Вера е от тези хора, на които нещата просто им се получават, които просто виждат цветове и форми и имат похват да ги съчетаят и претворят в нещо красиво и уникално. Сигурно затова е така отдадена на хобито си и отделя голяма част от свободнто си време за него. А може би защото влага в предметите си спомени и частица от себе си, като ги изпълва с живот и излъчване.

Неделна среща с Вера Кюлева
Гост на Smile Arty в „Неделна среща“

 

Накратко за мен

Здравейте!
За мен е много приятно да бъда гост в рубриката на „Smile Arty“ и искрено благодаря за поканата.
Аз съм Вера Кюлева от гр. София. Имам син на 9 г., две сестри и много племенници. Те са моето семейство.
Професията ми е свързана с Българските Военно Въздушни Сили, нещо доста различно от хобито ми.

 

 

 

Откога се занимавам с ръчно изработени неща

По декупажа ме запали сестра ми, която ми подари ръчно декорирана свещ за Коледа преди около две години. Честно казано, допреди това не бях и чувала за това приложно изкуство.

Винаги съм рисувала и обичала красивите неща. Оказа се, че изработването на кутии ми доставя удоволствие. Това е цял един свят от емоции и определено има някаква магия в това да направиш предмет, който изглежда като от друго време. Пренасяш се в свят на фантазии и спомени. Сякаш отново си детето, седнало в скута на баба, пред старата печка и тя ти разказва истории от едно време. Всеки предмет, който изработваш, има своя собствена душа, не просто защото си вложил идея или време в него, а защото чрез ръцете си си му дал и част от себе си. В това е и магията на ръчно изработените неща.

Какво изработвам най-често и кои са любимите ми техники

Един живот едва ли е достатъчен, за да стигне да научиш всичко, което искаш. Затова всяко свободно време, което имам, посвещавам на декупажа. Това ме зарежда с енергия и е чудесен начин да избягаш от стреса на днешното забързано, технологично време. Харесва ми да работя с дърво, защото то внася топлина и уют в интериора на всеки дом. Обичам да правя кутии, закачалки и различни декорации за маса. Харесвам много стилове – „Country“ , „Shabby-chic“, „Vintage“, „Retro“ и изобщо всичко, което е направено с мярка и усет към красивото.

Това, което не ми харесва, е „кичът“ и се стремя да го избягвам. Използвам салфетна техника, т.нар. „суха четка“, изтънени разпечатки, битум за състаряване, декоративни елементи, различни антични пасти и „тебеширени“ бои, байц – всичко което се предлага в магазините за хоби материали. Не обичам да използвам „подръчни материали“. За мен качеството е важно и използването на професионални материали е предпоставка за него. Идеята на декупажа не е просто да направиш нещо „шаренко и лъскаво“, а да изработиш красив предмет, които да издържи на проверката на времето.

Какво все още не съм пробвала

Има много техники, които не съм пробвала, но моята стратегия е не хаоса, а реда. 🙂 Искам да усъвършенствам класическия декупаж до ниво, което задоволява моите собствени критерии и постепенно да надграждам уменията си. Защото най-важното нещо според мен в приложното изкуство е търпението, с което изпипваме всеки детайл.

Мястото, където показвам сътвореното от мен

Нещата, които изработвам, снимам и показвам в социалната мрежа – Facebook – www.facebook.com/vera.kjuleva, Instagram, форумите за декупаж.
Имам и собствен сайт – www.lostheart.alle.bg
Изработвам неща по поръчка и разбира се – за приятели. 🙂

Още веднъж благодаря за поканата!
Поздрави!
Вера Кюлева

 

 

Leave a Reply