Обратен декупаж на стъклена чиния

Обратен декупаж – за някои е предпочитан, за други – леко бавен и не много лесен. Във всеки случай той е едно малко предизвикателство, защото грешките по-трудно се коригират и неточностите личат повече отколкото при прекия декупаж. Освен това съдържа известна доза изненада какво ще видим, когато приключим и обърнем чинията.

В тази публикация ще ви разкажем как го правим ние и се надяваме да сме полезни на тези, които искат да се пробват на една чиния с обратен декупаж.

Обратен декупаж и двуфазно напукване на стъклена чиния.
Стъклена чиния с обратен декупаж и двуфазен кракъл.

Как избрахме темата?

Скоро една млада дама сподели, че ще ходи на почивка в Канкун. Това провокира въображението ни за нещо по-екзотично и различно от зимното януарско настроение и леката апатия след дългото празнуване. Като например тюркоазени прозрачни води, пищна цъфтяща украса и коктейли… ехе, размечтахме се!

Бяхме решили, че ще представим двуфазното ни кракле за по-едри пукнатини и бързо го навързахме с една пъстра салфетка. Но понеже скоро получихме и нов безцветен грунд, избрахме да го приложим върху стъклена чиния.

Необходими материали за обратен декупаж

Подготвяне на чинията за обратен декупаж

Чинията трябва да е напълно почистена от мазнини. Когато е нова, е достатъчно да я измиете с препарат и да я подсушите. Когато е използвана, е добре да се изтрие със спирт. Работим само от обратната страна. Отгоре накапваме от безцветния грунд и разнасяме с гъбичка. Възможно е повърхността леко да помътнее, но от лепилата и боите тя отново става прозрачна. Грундът е много фин и създава тънък слой, който осигурява прилепване на боите върху гладката повърхност. Добре е да изчакате един ден преди да започнете работа върху грундираната чиния.

Най-напред с помощта на парче домакинска гъбичка правим кант от златиста боя. Стараем се той да не е много широк и груб. След това изрязваме мотиви от салфетката и ги подреждаме така, както ще ги разположим. Когато фонът на салфетката е светъл, не се налага да изрязваме съвсем плътно до контура на картинката, както в случая са листата.

Залепване на салфетката и оцветяване с бяла боя

Отделяме долните два пласта на салфетката и я залепваме от обратната страна на чинията с декупажно лепило и мека синтетична четка 5/8. Всеки има различна техника на залепване. Ние сме описали нашата подробно в друга публикация –  ”Декупаж и релеф в стил Шаби шик”.

След като декупажното лепило изсъхне добре, с тънка четчица оцветяваме местата със залепена салфетка с бяла боя. Правим това, за да „защитим“ цветовете на картинката от по-тъмния фон, който после ще нанесем. В противен случай те ще потънат в него и няма да се виждат. Имайте предвид, че на местата със скъсана при залепването салфетка бялата боя ще се вижда, когато обърнете чинията. Затова, преди да започнете запълването с нея, огледайте внимателно и дорисувайте с подходящи цветове всички места с прокъсване. Освен това е много важно да не излизате извън очертанията на картинката. По-добре е да оцветявате по-навътре от контура.

Напукване с двуфазен кракъл-лак

Използвали сме едър двуфазен кракъл-лак, който е много лесен за работа и винаги се напуква. Нарича се лак, защото е безцветен и се нанася върху декорираната повърхност, като създава ефект на напукване без да променя цвета. Тъй като обаче днес правим обратен декупаж, първо ще напукаме, а след това ще оцветяваме. Има и вариант да напукаме още преди залепването на салфетката, но така картинката се губи в пукнатините и поне ние не го прилагаме.

Двуфазният кракъл се състои от две стъпки – първата напуква втората. Нанасяме ги с широка мека четка на плътен слой. Първата стъпка е бяла и след изсъхване става прозрачна, като продължава да лепне. Времето за съхнене зависи от температурата в помещението, но като цяло повечето от продуктите ни (бои и медиуми) са бързосъхнещи. Преди нанасяне на всеки следващ слой изчакваме хубаво да изсъхне. Четките измиваме обилно с топла вода и сапун, особено след първа стъпка. Работим само със сухи четки. Пукнатините проявяваме със сух пигмент. За нашата чиния ние използвахме златен. Фините частички пигмент полепват по четката и при разнасянето върху повърхността влизат в пукнатините. Това сигурно е най-приятната част от работата с краклето, защото се получава нещо като малка магия.

Оцветяване на фона и лакиране

Добре е да оставите чинията на този етап ден-два и тогава да направите фона, защото краклето продължава да работи и ще напука боята. За фона покриваме цялата повърхност с тюркоазена боя два-три пъти, докато цветът се уплътни добре и спре да прозира. Последният пласт е най-добре да направите с гъбичка.

Накрая задължително лакираме. Ние ползваме такива чинии само като декоративни и затова лакираме с акрилен лак на водна основа 2-3 пъти. Когато чинията ще се мие, трябва да се използва синтетичен лак за запечатване.

Е, завършихме чинията, обаче днешната снежна приказка отвън май ни отдалечава от мечтите ни по тюркоазени води и пъстри цветове. Но всъщност какво по-хубаво от това след разходката в снега да се посветим на любимите декупажни занимания.

Приятели, ако обичате да правите обратен декупаж и чиниите са ви слабост, ще се радваме да споделите творенията си. Вижте и една от темите на работилничките ни този месец – ловджийска чиния с обратен декупаж.

4 Responses

 1. Радка Пенчева

  Здравейте! Страхотни сте!Благодаря за прекрасният урок.
  Може ли вместо сух пигмент златен да се ползва антична патина – Злато.
  Благодаря предварително.

  • Здравейте! Благодаря за милите думи! Можете да ползвате патина, но трябва веднага след намазване на повърхността да я забършете и патината да остане само в пукнатините. Нашата патина е на водна основа и изтриването на излишното количество става лесно. Ако патината обаче е на синтетична основа, тя съхне бързо и не мога да кажа дали повърхността ще може да се избърше нацяло. Надявам се да съм полезна. Поздрави!

 2. Дани Красимирова

  Стпяхотен резултат!!! Много сте вдъхновяващи! Възможно ли е пукнатините на краклето да се проявят с металическа боя на водна основа като тази http://smilearty.com/product/3295/boya-metalicheska-100-ml-royal-gold.html

 3. Здравейте, не е възможно проявяването да стане с боя, защото трябва да запазим повърхността прозрачна. В противен случай няма да се вижда картинката на салфетката. А и по принцип нямаме практика да подчертаваме пукнатини с боя.

Leave a Reply