Оригами и цветя Кусудама

Жерав оригами
Оригами – жерав

Често сме виждали жерави като декоративни елементи в интериора на Изтока. И не само красотата на тази птица е причина за това. А защото в митологията, в източните религии, особено в Китай и Япония, както и в християнството жеравът е символ на плодородие, дълголетие, късмет, добър живот и други. Затова и жеравът ражда една мечта, полетяла по целия свят.

Мечтата на едно дете: 1000 хартиени жерава

Това е вълнуващата история на дванадесетгодишно японско момиче, което се разболява от левкемия десет години след пускането на атомната бомба над Хирошима.То вярвало в стара японска легенда, че ще може да сбъдне едно свое желание, ако сгъне 1000 хартиени жерава. До смъртта си девойката успява да направи 644 жерава, а останалите били сгънати от нейните приятели и погребани заедно с нея.

Садако сътворила и стихче: „Ще напиша мир на крилете ти, сърцето ти, и ти ще летиш по света, за да е нужно никога повече да умират деца по този начин.“ Така хартиеният жерав оригами се превръща в символ на мира и в памет на Садако често по целия свят се изпращат нанизи от 1000 жерава.

Ако историята ви е заитригувала, може би ви се иска да разберете повече за едно източно изкуство от хартия – оригами.

Какво е оригами?

Думата „оригами“ произлиза от японски и буквално преведено означава прегъната хартия (от oru – прегъвам и kami- хартия). Оригами е фигурка, получена чрез прегъване на хартия без изрязване или залепване.

Счита се, че оригами възниква в Китай още през І век пр.н.е. заедно с първото производство на хартия, а по-късно (през VІ-VІІ век от н.е.) е пренесено в Япония от монаси – будисти, където добива широко разпространение. Първоначално, докато хартията била все още рядък и скъп материал, изкуството на сгъването било разпространено сред по-богатите съсловия. Самураите считали оригами за много ценен подарък, носещ късмет. По време на сватбена церемония традиционно поднасяли ориз в оригами-пепруда, което символизирало свързването на младоженците.

В Европа оригами навлиза със завладяването на Испания от маврите през VІІІв. Тъй като обаче Ислямът забранява изобразяването на живи същества, маврите създавали предимно геометричи и абстрактни фигурки, с което постепенно оригами изпада в забрава и бива преоткрито в Испания едва в края на ХІХв., след което е пренесено и в Америка.

Майсторите на оригами

За най-голям майстор на оригами в наши дни е считан Акира Йошизава, който разработва система за сгъване чрез стрелки и образци и до смъртта си през 2005г. създава хиляди модели. Той е автор на техниката за намокряне на хартията с цел да се достигнат по реалистични форми. Мокрото сгъване било възможно с хартия, по-плътна от традиционната японска хартия за оригами.

Акира Йошизава
Акира Йошизава и неговите фигури оригами

Нововъдението на Акира Йошизава за мокрото сгъване намира развитие във фигурите на животни на младият Хоанг Тиен Куйет от Виетнам. Той се посвещава на оригами още в детските си години, за да достигне несравнимо мйсторство и да създава свои собствени уникални модели.

Изпробвайте оригами

За оригами са издадени много книги с указания и схеми както на по-лесни фигури за любители, така и за сложни обемни модели на цветя, птици, животни и др. За начинаещите, които никога не са опитвали, предлагаме да изпробват как се прави топка от цветя Кусудама (Kusudama).

 Топка от цветя Кусудама (Kusudama)
Топка от цветя Кусудама (Kusudama)

Комплект хартия за изработка на топката можете да намерите в нашия магазин ето тук. В Интернет можете да намерите много клипчета, от които да научите как се сгъват цветята и се монтират заедно на топка, например ето тук, или да прегледате това уроче в снимки, в което е показано как се прави.

Топка от цветя Кусудама (Kusudama)

1.Сгънете долния край нагоре. Ще получите триъгълник.

2.Сгънете левия и десния ъгъл нагоре към средния. Ще получите квадрат.

3.Сгънете същите два ъгъла надолу така, че външните ръбове на квадрата да съвпаднат.

4.Разтворете получените крилца и притиснете долното ръбче.

5.Сгънете връхчето на триъгълничето надолу. Има два варианта: към лицевата или към обратната страна.

6.Ако връхчето е към лицевата страна, ще получите три вътрешни листенца. Ако е към обратната – само едно.

7.Сгънете долните външни ръбчета навътре. Залепете получените малки триъгълничета.

8.Залепете стеничките на пет от получените листенца, за да получите цвете. Направете 12 бр. цвете с по 5 листенца.

9.Започнетеда слепвате цветята едно за друго. Важно е лепилото да се нанася в ляво или дясно от връхчето на листенцето.

10.На третото цвете ще трябва да залепите 3 бр. листенца. Притискайте, докате лепилото изсъхне.

11.Залепете всички 5 цветя около средното.

12.Пригответе двете половинки от топката, всяка от 6 цветя, както и връзчица за закачане.

13.Залепете двете половинки с връзчицата по средата.

14.Закачете получената топка на място, където ще се вижда най-добре и ще ви радва.

След тези няколко нетрудни стъпки направихте своя първи опит в оригами. Можете да потърсите още лесни модели, за които да използвате нашите цветни комплекти за оригами.

Приятно сгъване! Оригами е удоволствие за всеки независимо от пол, раса и възраст!

Leave a Reply