Плъстене – красота през вековете

Случвало ли ви се е да попаднете на място, изпълнено с багри и аромати само от природата? Без намесата на изкуствените материи, високопроизводителните машини и масовото производство. Такива са скритите в малки планински градчета позабравени експозиции на български народни занаяти или магазинчета и ателиета на местни занаятчии. В подобни моменти често се питаме как тези наглед обикновени и сякаш груби, лишени от разкош предмети стоплят душите ни и ни връщат сред истинските ценности на живота.

Така се чувстваме и при допир с вълната и нейната топлина. А в плъстенето те са съчетани с красотата на форми и цветове. Затова тази публикация е посветена на плъстенето – една жива традиция, преминала през вековете.

Плъстенето е традиционен български занаят.
Плъстенето е традиционен български занаят.

Какво е плъстене

Чрез плъстенето на вълна се изработва нетъкан текстил, известен още като плъсти. Нишките на разчепканата вълна се вплитат без помощта на стан или инструменти единствено чрез третиране с топлина, влага и притискане, наричано „валяне“.

По нашите земи плъстенето е национален старобългарски занаят. Днес в Странджа, в Копривщица и на други места, запазили своята самобитност, могат да се посетят истински работилници за вълна, където тя се пере, чепка и дарачи. Боядисването е само с естествени багрила.

Плъстената вълна е топло- и влагоусточива. Тя задържа водата по повърхността си. Затова още от далечни времена се използвала за стени, за палатаки, за постелки.

Монголска юрта, покрита с платно от плъсти
Монголска юрта, покрита с платно от плъсти

Родина на плъстенето

Може да се каже, че не е съвсем ясно коя е родината на плъстенето. То е открито още в древността, когато хората в стремежа си за оцеляване налучкали първия начин за получаване на тъкани. Има различни легенди как са открити плъстите. Една от тях разказва за Персия. Синът на Соломон бил пастир, който искал да си направи непромокаеми стелки от вълна без помощта на стан. Но понеже все не успявал да свърже вълнените нишки, той обикалял безпомощно, плачейки с големи сълзи. От намокрянето на сълзите и притискатнето чрез ходене вълната се сплъстила.

Друга легенда разказва, че по време на прогонването на ранните християни, хората, принудени да бягат, слагали чепкана овча вълна под сандалите си против мазоли. От търкането и изпотяването при дългия път се получили плъстени чорапи.

Какво е филц и фелтинг

Пантофи с плъстене
Пантофи с плъстене

Названията филц за плъсти и фелтинг за плъстене напоследък е възприето да се използват и в България. Българският традиционен начин за плъстене е всъщност тъй нареченият мокър фелтинг. Свързването на вълнените нишки обаче е възможно и чрез иглонабиване – тъй нареченият сух фелтинг. Съвременните изделия от вълна често са комбинация от двата начина.

Предимството на този особен вид тъкан е, че може да се изрязва без да се опасяваме от разнищване. Цветовете на предварително обагрените влакна могат да се преливат и наслагват, което се използва за „рисуване“ на цели картини от вълна. Освен това с помощта на калъпи ръчно се изработват пантофи, шапки и обемни фигури.

Изделията, които са изцяло от вълна, са по-плътни и тежки. За по-ефирни и леки аксесоари като шалове и др. се използва още една техника от Япония – нуно фелтинг, при която влакната от вълна се набиват върху плат, напр. коприна.

В търговската мрежа за малки крафт проекти се предлага филц от полиестер, който е евтин и подходящ за картички и празнична украса. Оригиналният филц обаче е от естествена вълна.

Майстори на плъстенето

Трудно е да изберем кого от майсторите на плъстената вълна да представим, защото богатството от багри и форма на материала дават безкрайни възможности за твореца. Все пак се спряхме на две дами: Диана от Полша с нейните прекрасни шалове, ръкавици и облекла от вълна и коприна, и Мариана от България – творец на невероятни кукли, който експериментира между стари занаяти и съвремие.

Ето и някои от уникалните модели на Diana Sencerek:

Порадвайте се и на куклите от вълна на Мариана Попова – Felt Art By Mariana.

Плъстене и хоби

Освен занаят плъстенето е чудесен начин за творчески занимания за деца и възрастни, както и вид терапия. Материалите за фелтинг са достъпни и разнообразни. В нашия магазин предлагаме различни цветове вълна, както и необходимите аксесоари – подложки и игли.

Плъстенето е много подходяща тема за часовете по ръчно творчество на деца от различни възрастни. Ние организираме такива занимания както в нашето ателие, така и изнесено в училища и центрове.

Творчески занимания по плъстене за деца.
Творчески занимания по плъстене за деца.

За дамите, които искат да се докоснат до красотата на плъстената вълна, предагаме индивидуални и организирани по програма работилнички. Ако искате да се присъедините, следете рубриката ни „Работилнички“ или се свържете с нас по удобен за вас начин.

Фелтинг и ебру са също така много желани техники за работилници при тийм билдинг, за които подготвяме индивидуални теми в зависимост от корпоративния клиент.

Ние, момичетата от Smile Arty, сме запалени по различни творчески техники, упражнявани от хора с нетворчески професии. Обичаме да експериментираме, да проучваме и да споделяме опита си. Ако това ви звучи интересно, разгледайте и другите ни публикации в рубриката „Какво е“. Ще се радваме също да споделите и кое е вашето завладяващо хоби.

2 Responses

  1. Бистра Петрова

    Отскоро се пенсионирах, свободното ми време се увеличи, започнах да се уча да плета на една кука, правех на внука си разни птички нашумели по него време по метода на сухото иглонабиване. При плъстенето има ли някакво определено съотношение между размера на първоначалното изделие и след намокрянето. Например при терлиците.Сигурно има информация в интернет, но понеже ви разглеждах сайта и затова ви занимавам. След като премина и през този етап /на плъстенето/ще се пробвам и с декупажа, човек трябва да пробва някои техники. Извинявам се, ако съм досадила, но ентусиазма на новаците е такъв.

  2. Здравейте, степента на свиването на вълната при плъстене зависи от вълната (дали е чиста или с примеси и колко пъти е дарачена), както и от самото валяне. Вълната, която предлагаме в нашия магазин, се свива с по-малко от 30%, при валяне минимум 100 пъти в едната посока. Надяваме се, че сме били полезни и желаем още повече творчески ентусиазъм!

Leave a Reply