Цветя от шаблон върху пъстра кутия

Понякога ни се иска просто да оцветим любим предмет и да го преобразим, но без да използваме декупаж и познатите техники. Ето една наша идея – как да обсипем кутийка с цветя бързо и лесно без да ги рисуваме. Просто „рисуваме“ цветя от шаблон. Използвахме едно от нашите нови фонови шаблончета с размер 15х20 см, подходящо както за релеф, така и за оцветяване.

Пъстра кутия с шарки от шаблон
Пъстра кутия с шарки от шаблон

Необходими материали

Не са ни нужни много и специални материали: различни цветове бои на водна основа, шаблон и избрана кутийка за декорация, лак на водна основа и панделка за допълнение. За улеснение на работата използваме четка за шаблони, а не дунапренов тампон. Както винаги, най-напред грундираме (с универсален грунд, който подобрява сцеплението на боите и пести боя). След изсъхване боядисваме в бяло цялата кутийка два-три пъти до уплътняване на цвета.

Цветя от шаблон

Започваме с най-светлия цвят – тези цветя ще се подават зад другите. Отсипваме малко колчество боя и потапяме четката. Разнасяме добре боята върху хартия, за да подсушим и с потупване оцветяваме избраните части от шаблона. Най-важното е върху четката да има много малко количество боя (да е почти суха), за да не се разлее боята под ръбчетата на отворите.

Продължаваме с цветя от топлата оранжева гама. Движим шаблона свободно и го разполагаме на различни места равномерно по цялото капаче на кутийката.

Ред е да добавим малко студени цветове – избрахме светло синьо и зелено и бледо лилаво. Периодично измиваме и подсушаваме шаблона, за да не го захабим и за да виждаме по-добре местата, където „рисуваме“ цветя. Оставяме си и празни полета за тъмно зелени листенца, каито допълваме накрая. Всички подбрани цветове са пастелни и меки.

Готовото капаче с цветя от шаблон

Пъстра кутия с шарки от шаблон
Капачето на кутийката е обсипано с пъстри цветя.

 

Време е да оцветим и стеничките на кутийката. Пак започваме от най-светлия цвят и добавяме останалите. Но сега най-напред подреждаме листенца по долното ръбче, а върху тях обсипваме с цветя. Когато приключим, изчакваме боята добре да изсъхне и леко протриваме навсякъде.

Накрая подбираме цвета на канта на кутийката според предпочитанията си. Използваме залепваща хартиена лента, за да бъде кантът равномерен и тампонираме боя (ние избрахме лилава). След като боята изсъхне, протриваме и канта.

Готовата кутийка задължително лакираме. Може да изберем лак с матиращ ефект или с блясък. Ние избрахме „трислоен лак“, защото с него е необходимо само едно намазване, което се равнява на три слоя лак.

Горната част на капачето остана някак празно, затова избрахме подходяща панделка, която допълни нашата цветна кутийка.

Релефните форми от шаблони завладяха всички от доста време и рядко „рисуваме“ с боя през шаблон. Ако тази техника ви харесва и я използвате, споделете ваши идеи и творения!

Leave a Reply