Релефна паста с кадифен ефект

Този месец явно сме на тюркоазена вълна. Като продължение на тюркоазената чиния от поста ни „Обратен декупаж на стъклена чиния“ се роди и идеята за тази кутия за салфетки, с която искаме да представим един чудесен продукт – релефна паста с кадифен ефект. Това е паста с много гладка структура, каято съдържа перлени частички, проблясващи в зависимост от светлината – така, както кадифето има мек блясък в определена посока на власинките.

Релефна паста с кадифен ефект
Тюркоазена кутия за салфетки с бордюр от паста с кадифен ефект.

Пастата може да се нанася свободно с четка или шпатула, както е и перфектна за работа с шаблон. Поради олекотената си структура също е много подходяща за скрапбук проекти. В магазина ни www.smilearty.com предлагаме десет цвята от тази паста, които са така подбрани, че да пасват при различни комбинации от цветове.

Релефна паста с кадифен ефект
Предлагаме десет различни цвята паста с кадифен ефект.

Напоследък имаме чувството, че всичките ни идеи съдържат зелен цвят. Затова, след като избрахме салфетката, дълго обмисляхме различни съчетания само и само за избегнем зеленото. Всички те обаче щяха да създадат контраст, който искахме да избегнем, за да не изместим красивите мотиви на салфетката, а само да ги подчертаем. А цветът Nephrite e съвсем същия като листенцата по клонките на картинката. Така че отново се върнахме към зеленото, макар че върху тюркоазената основа цветът на пастата леко се промени.

Шаблонът също избрахме така, че да не се натрапва, но пък да има достатъчно плътни фигурки, за да личат блясъкът и структурата на пастата.

Декорацията на кутията не включва нищо сложно и уникално, но имаме приятели, които отскоро се занимават с декупаж, и се надяваме за тях урочето да е полезно.

Кутия с релефна паста с кадифен ефект – използвани материали:

Подготовка на основата и залепване на салфетката

  • Грундиране. Ние винаги използваме грунд. Той от една страна прави връзка между боите и основата, от друга – пести боя, както и улеснява залепването на салфетката. Освен това предметите обработваме от всички страни – дъно, гръб, вътрешни повърхности. В този случай обаче ще се въздържим да боядисаме дъното, защото то се движи в улей при отваряне и затваряне на кутията. Ще оцветим само онази странична част, която се вижда. Грунда нанасяме с четка на тънък равномерен слой.
  • Оцветяване. След като грундът изсъхне добре, оцветяваме страничните части на кутията в тюркоаз, а горната – в бяло. Ползваме мека четка със синтетичен косъм. Боите с марка Smile Arty са много гладки, матови и бързосъхнещи. Тъй като са доста покривни, един слой може да ви се стори достатъчен, но ние винаги уплътняваме цвета с две ръце боя. Плъзгащото дъно на кутийката служи не само за лесно поставяне на салфетките, но и за лесно оцветяване на вътрешните стенички на кутията. Горната част е бяла, защото служи за основа за залепване на салфетката. Там е достатъчен един слой боя.
  • Залепване на салфетката. Има различни начини за залепване на салфетка върху голяма повърхност. Ние сме избрали ето този: Първо намазваме основата с лепило за декупаж. Когато тя е грундирана и покрита с боя, лепилото не бива погълнато от повърхността на предмета за декорация. Изчакваме леко да изсъхне – за нашето лепило в отопляемо помещение това време е съвсем кратко – основата не трябва да е мокра, но да лепне. Разполагаме отгоре салфетката и леко приглаждаме отвътре навън, докато я прилепим към капачето. След това с мека плоска четка със синтетичен косъм (ние ползваме 5/8) намазваме отгоре декупажно лепило отвътре навън – за да извадим въздуха и да залепим плътно салфетката. Движим четката хоризонтално и трябва да усещаме натиск. Когато цялата повърхност е намазана, с помощта на мокра кърпичка притискаме и изваждаме останалия въздух. След това изчакваме да изсъхне и минаваме още веднъж с декупажно лепило.

Бордюр от релефна паста с кадифен ефект

 

Залепихме салфетката и изчакахме добре да изсъхне. Сега е време да премахнем излишните части от салфетката, които стърчат извън горната част на кутията. Става много лесно с помощта шкурка, не много груба, среднозърниста. Леко протриваме ръбчетата и непотребната част от салфетката пада точно по тях.

  • Релеф с помощта на шаблон. Когато правим бордюр по стените на кутийка с помощта на шаблон, ние винаги разполагаме мотива симетрично, с еднакви разстояния от двете страни на стеничките. Понеже избраният шаблон има релефни части точно по закръглените ръбчета на кутийката, ние ги покрихме с хартиено тиксо, за да ограничим попадането на паста на тези места. Наместваме шаблона и отгоре с помощта на шпатулка намазваме плътен, но недебел слой паста – толкова, колкото да не прозира повърхността под нея. Стараем се да мажем равномерно без много неравности. След това внимателно отстраняваме шаблона и виждаме пастата, запълнила всичките му отворчета. Можем да завъртим кутията и да направим още един мотив върху съседната страна. Сега вече е време да измием шаблона внимателно под течаща вода и да изчакаме пастата добре да изсъхне, за да продължим върху останалите две страни.

Завършване с подходящ кант и лакиране

 

  • Кант. Сега вече можем да огледаме кутията и да видим какво има за добавяне и завършване. На пръв поглед фонът на салфетката съвсем леко се различава от нашия тюркоазен цвят. Решаваме да направим кант в сиво, което да ги разграничи и да стопи разликата. За целта ще смесим една сиво-кафява боя с тюркоаз и получаваме подходящото сиво. С по-тънка плоска четка минаваме канта два пъти. Изчакваме да изсъхне и сме готови.
  • Лакиране. Лакирането често се счита за излишен етап, но ние винаги го препоръчваме. Лакът не само придава завършен вид на работата ни, но също я защитава от прах, надраскване и други въздействия на времето. Лаковете на водна основа позволяват избърсване с влажна кърпа и са отлично средство за защита. Първо ще лакираме горната част, защото чрез лакиране и междинно зашкурване с фина водна шкурка ще изгладим евентуални неравности от залепването на салфетката. Избираме акрилен лак на водна основа със среден блясък – сатен. След 6-7 ръце лак върху горната част можем да включим и страничните части, докато общо станат поне 10. Четката трябва да е мека със синтетичен косъм, например плоска 1″, като внимаваме да не се стича. Когато имаме релеф, може да се случи около него да се събере лак, който след изсъхване побелява. За да избегнем това, разнасяме лака равномерно навсякъде.

Релефна паста с кадифен ефект – перфектна и за скрапбук проекти

Тъй като пастата е много лека е с фина структура, можем да я използваме при украса на албумчета, микс медия и други скрапбук проекти. На снимките можете да видите пастата, нанесена с помощта на шаблон върху дизайнерска хартия от блокчето на Smile Arty „Винтидж рози“. Картонът по никакъв начин не се деформира след изсъхване на пастата. Освен това подходящата основа подчертава прекрасните цветове, като например цветът Nephrit от нашата кутия и цветът Amber на другата снимка.

В края на днешното ревю на нашата релефна паста с кадифен ефект искаме да ви покажем всички цветове, които са  Jasper, Amber, Malachite, NephriteSapphireAquamarinePyropePink TopazGrey AgateMother of Pearl.

Релефна паста с кадифен ефект
Десет прекрасни цвята релефна паста с кадифен ефект.

Много скоро ни се иска да изпробваме и бледите цветове – перла, розово, синьо. Ако вие го направите преди нас, ще се радваме да споделите опита си.

Leave a Reply