Релеф с битум върху поща-закачалка за ключове

Подчертаване на релеф с битум – с тази често използвна техника е свързано днешното ни уроче. За да я демонстрираме, използвахме красив и функционален предмет за декорация, който предлагаме в магазина на Смайл Арти, както и шаблон от Смайл Арти с подходящи за пощата-закачалка мотиви. Подчертаването на релеф с битум придава на предмета състарен вид – сякаш продължителното използване е оставило своите следи.

релеф с битум
Поща-закачалка с декупаж и релеф

 

Използвани материали за подчертаване на релеф с битум

Поща-закачалка с декупаж и релеф

 

Използвани материали за поща- закачалка

Разглобяване, грундиране, релеф, оцветяване

Както всеки път, започваме с отстраняване на панти, закопчилки, а в случая – кукички. След това грундираме и с помощта на шпатулата от релефната паста съзадаваме надпис „POST“ и добавяме орнаменти.

След като релефните детайли изсъхнат добре, с не много едра шкурка ги заглаждаме. Леко прошкурваме и грундираната повърхност, особено страничните части в разрез. Почистваме прашинките и оцветяваме двукратно с акрилна боя на водна основа. В нашия случай използвахме цвят Cream, който е по-топъл от белия и подхожда по-добре на винтидж проекти.

Залепване на мотив от салфетка

Ние избрахме много красив мотив с птици, който добре пасва на мастото върху предмета и на идеята. Отделяме мотива от салфетката с накъсване, отстраняваме долните два слоя на салфетката и залепваме с декупажно лепило и плоска синтетична четка. В предишните ни постове сме описали как точно лепим салфетка.

Лакиране и подчертаване на релефа с битум

Когато ползваме битум на водна основа, задължително преди това лакираме повърхността два или три пъти. Така по-лесно ще остраним излишното количество до степен, която ни удовлетворява. Много е важно участъците, на които има залепена салфетка да са лакирани, защото в противен случай ще потъмнеят необратимо. Използваме лак на водна основа – мат или сатен според предпочитанията. Битумът на водна основа е чудесен продукт, който отлично замества синтетичният битум, не мирише и е безвреден. Той обаче съхне по-бързо и има по-кратко време за корекции. Затова може да се разреди с вода преди нанасяне.

Нанасяме битума с парче плат или четка, като работим на участъци. След това забърсваме повърхността със суха мека хартия, докато очертанията в ниските части на релефа потъмнеят и орнаментите и надписът изпъкнат. Можем да ползваме и мокра кърпа, ако повърхността е изсъхнала по-бързо.

Накрая разнасяме останалия по хартията битум по цялата повърхност на предмета, за да му придадем ефект на състаряване.

релеф с битум
Пощата е състарена от дългото използване

Разбира се, последният етап е лакиране на целия предмет няколко пъти и монтиране на кукичките – закачалки. Следва най-приятната част – намиране на подходящо място до входната врата и закачане. Така всеки ден ще се радваме на нашето творение.

Leave a Reply