Витражни контури за рисуване върху стъкло

Предстоят празници, почивни дни, срещи с приятели. Очакват ни много усмивки и ведро настроение. Защо да не разкрасим празника с нещо, което сме сътворили сами? Усещането е много приятно и носи още положителни емоции. Не разполагаме с много време, иска ни се да се справим без много усилия и материали. Бързото решение е да изрисуваме една гладка стъклена купа с витражни контури. То е и смело, защото липсата на всякакъв опит не би ни уплашила.

Витражни контури
Стъклена купа с рисувани пролетни цветя.

Какво е необходимо?

– гладка стъклена купа;

витражни контуринашия магазин – ето тук);

– шаблонче.

Шоблончето може да бъде картинка по наш избор според идеята ни. Най-лесно е да отпечатим черно-бели очертания на цветя, клонки и др. Ако желаете, можете да ползвате шаблончето от нашата снимка. Изрязваме отделните елементи и ги залепваме с хартиено тиксо от вътрешната страна на купата. Така ще рисуваме отвън, но украсата ще се вижда и отвътре.

Как да използваме витражни контури?

След като сме залепили шаблончетата, очертаваме всички линийки с прозрачен контур. Получаваме очертанията на нашите пролетни цветя, които ще запълним с различни цветове. Листенцата на кърши шапките запълваме с жълт витражен контур.

Вътрешните елементи на кърши шапките запълваме с оранжево, листенцата със зелено, а за лаленцата използваме червен витражен контур.

Нашите витражни контури са на водна основа, напълно безвредни и лесни за работа. Съхнат сравнително бързо, но позволяват корекции. Пълно изсъхване до водоустойчивост получаваме след 3 седмици. Дотогава можем да ползваме купата без да я мием. Когато сме запълнили всички цветя от шаблончето, нашата творба изглежда ето така от обратната страна:

Витражни бои
Купата от рисуваната външна страна

Все още не можем да се насладим напълно на красотата на витражните бои. Това ще стане, когато след около час обърнем купата и я насочим срещу светлината. Тогава стаята се изпълва с прекрасни отражения на наситените цветове.

Витражни бои
Светлината проблясва през рисуваните цветя.

Ще се радваме тази идейка да ви е харесала и да решите да изпробвате. Ако искате да усвоите и други техники за рисуване върху стъкло, пишете ни, за да се включите в нашите работилнички.

Рисуване на стъкло
Работилничка по рисуване на стъкло.

Желаем на всички приятна почивка и весели празници!

Leave a Reply