Рустик – докосване до първичното

Коледните празници имат много премени – бляскави, ярки, пищни или натурални. От тях избираме своя декор така, че украсата ни да приюти чаканите топли зимни дни, изпълнени с радост от присъствието на близки и приятели. Тази година ние избрахме рустикална Коледа – в магазина и в домовете си ще подредим кътче от естествена красота за докосването до първичното, лишено от изкуствен и нереален гланц. Желанието ни за това се роди спонтанно, както ви разказахме в „Еко украса за Коледа“ и „Идеи за декорация от коноп“. Затова решихме и последната ни публикация за 2015г. да е посветена на декора в стил рустик.

Стилът рустик е простият селски стил

В него преобладават дърво, камък, метал, лен и коноп. Традиционно у нас селският стил се свързва с битовата подредба тип „механа“ с чамова обшивка и пейки – наследници на някогашните миндери. На нас ни се иска да поразширим границите на малката ни родина и да погледнем там, където мирише на старо масивно дърво.

Родственици на рустикалния стил са всички кънтри стилове – прованс, тоскана, шаби шик, които добавят към него индивидуалност. При всеки от тях има типично оцветяване на стени, мебели, аксесоари, макар да запазват износения от годините вид. Оранжево в Тоскана, сиво-зелено в Прованс, млечно бяло в английската провинция – всички те привличат със своя колорит, но променят натуралното въздействие на необработените дървени греди, миризмата на кожа и грубите конопени тъкани.

Коледна украса в стил рустик

Коледа в селската къща е тиха, с мирис на елхови клонки. Червените плодове на имел грабват погледа сред приглушените тонове на потъмняла дървесина. Ароматът на домашни курабии обещава наслада. От ъглите блещукат светлини на запалени свещи в метални лампи. Семплата украса с любими фигурки на добрия белобрад старец сякаш се е спотаила сред мебели и съдове в очакване на празнично вълшебство. Непокритата неполирана маса скоро ще чуе шепот, изпълнен с надежда и вяра в коледното тайнство.

Маже бе тези думи звучат смешно в днешно време, когато телевизията е неотлъчната ни компания вечер, трапезата е все по-отрупана на всеки следващ празник, а украсата и подаръците – все по-богати. Или може би звучат като приказка за отминали времена, в която бихме искали да се пренесем поне за миг.

Рустик в съвременния интериор

Все пак в двадесет и първи век горното описание звучи доста аскетично. Но стилът рустик присъства и в съвремието, като колоритът му е сполучливо подчертан. Фигурките, преди дялани от дърво, вече са отлична имитация от папие маше. Цветовете на тъканите са обогатени, но все така пастелни. Към червените плодчета са добавени прекрасни коледни звезди. Елховите клонки все по-често са изкуствени, но пък така можем да им се радваме по-дълго и да запазим дръвчетата в гората.

Декор в стил Рустик
Коледна украса в рустикален стил. Източник: www.flickr.com

Почитателите на стила рустик често го използват в домовете си, особено в провинцията. Може той да присъства в целия интериор, подчинен на една обща идея. Но може да го открием и само в отделни кътчета или елементи просто като акцент. Най-ценното е, че дава прекрасни възможности за индивидулност и разчупване на масовия и еднообразен стил. Дали ще са автентични мебели или рядък дялан камък, или сами ще състарим и преобразим любим функционален шкаф, важното е те да дадат онзи облик на дома ни, който да го направи спокойно и уютно място, споделено с близки и приятели.

Рустик и декупаж

Техниките за състаряване винаги са представлявали интерес както за дизайнери, така и за любители. Докато в стила шаби шик, за който ви разказахме в „Шаби шик – романтика в бяло“, имитираме износване с протритите ръбчета на предметите, в стила прованс от публикацията ни „Декорация в стил прованс“ – чрез напуканата и леко олющена боя, тук най-често намираме начин да подчертаем естественото стареене на необработената дървесина – потъмняла, с леко сивкав отенък, с неравности от дълга употреба. Разбира се, ако съчетаем с декупаж на подходящ мотив, можем да постигнем прекрасен резултат.

Декор в стил Рустик
Декупаж върху състарено дърво.
Автор: Jovana Kravanja

Идеите, които събрахме за днешния пост, със сигурност провокираха интереса ни към стила рустик. Очаквайте през следващата година наши предложения за такава декорация с различни продукти от магазина ни. Сега е време за коледно вълшебство.

Приятели, приели сме да наричаме Коледа най-светлия празник. Затова нека в навечерието му потърсим светлината не в суетата и изобилието, а в онези първични неща, които са достатъчни да ни направят щастливи!

Желаем на всички весели празници! Бъдете здрави, радвайте се на топлината в душите ни и коледната красота в домовете ни! Обичайте света и не спирайте да мечтаете!

Leave a Reply