Състаряване с битум и декупаж

Отдавна планираме да изпробваме един нов продукт – битум на водна основа. И макар че все още не сме го представили, първата партида е почти на изчерпване. Защото се оказа наистина много добро решение за състаряване с битум. Липсва неприятната миризма на стандартния битум (асфалт лак), не се налага да работим с ръкавици, четките се почистват без проблеми с вода.

Решихме в един премет да използваме едновременно и двете от неговите възможности за състаряване – проявяване на пукнатини от напукване с кракъл лак и подчертаване на релеф. Избрахме да декорираме една от нашите кутии с форма на ракла, която придоби прекрасно винтидж излъчване. По-надолу ще споделим идеята си стъпка по стъпка.

Състаряване с битум
Кутия-ракла от MDF, състарена с медиум за напукване и битум.

За напукване използвахме кракъл лак от нашата марка – вариантът с по-дребни пукнатини. Това е двуфазен прозрачен медиум, който предпочитаме да прилагаме за имитация на напукана боя или лак на изображения. Особено добре стои върху тъмни повърхности и проявяване на пукнатините в златисто. Подобна идея беше напукването на образа на ангелчето в коледната ни кутийка (вижте публикацията ни тук).

Кутийка с декупаж и шлак метал
Разнасяме малките частички, полепнали по четката, върху пукнатините и металния релеф.

При днешната кутия обаче върху по-голямата площ на капака получихме по-едри пукнатини, защото нанасяхме обилно от двете стъпки на краклето.

Необходими материали и подготовка на релефа

Ето и всички използвани материали:

Както досега винаги казваме, препоръчително е използването на грунд, защото подобрява прилепването на боите към основата, пести боя и улеснява залепването на салфетката. Преди да започнем работа върху кутията, изпробвахме идеята си за съчетаване на релеф и напукване върху по-малка мостра. Спряхме се на металиковата боя цвят индийско, защото няма натрапчив блясък и не жълтее. Под светлите металикови бои ние винаги слагаме близък цвят матова боя, което позволява по-лесно уплътняване на цвета. Извадихме всички подобни бои, за да видим коя пасва най-добре към цвета индийско. Всъщност това са и най-търсените цветове, подходящи за основа на декупаж. Оказа се, че това е Flower White, но пък ние имахме отворено почти пълно бурканче Cream, затова използвахме него. Преди да преминем към оцветяването обаче, направихме релефните орнаменти върху грундираната повърхност.

За орнаментите съчетаваме два от шаблоните с нашата марка Smile Arty. Там, където мястото е по-тясно (например върху страничните стенички на кутията), не можем да сложим целия шаблон с всички елементи, затова изрязваме само този елемент, който ни е необходим. Ако искаме да получим само част от орнамент, покриваме останалата част с хартиено тиксо, за да не попадне релефна паста върху отворите – както е с по-големия ъглов орнамент от шаблона „Винтидж“. Тази завъртулка разполагаме симетрично върху горната част зад капака и на предната стеничка. Стараем се да направим по-висок релеф, за да се подчертае по-добре с битума. След всяко използваме обираме пастата от шаблона, измиваме го, подсушаваме. Изчакваме пастата да изсъхне добре и да се втвърди и изглаждаме ръбчетата със средно зърнеста шкурка.

Оцветяване и декупаж

Когато релефната украса е готова, преминаваме към оцветяване. Най-напред намазваме всички повърхности с матова боя двукратно, а след това трикратно с металическа. Отгоре залепваме един прекрасен винено червен божур от избраната салфетка. За начина на залепване сме разказвали многократно в останалите ни публикации по декупаж (разгледайте ги тук). След като залепим салфетката, я покриваме още веднъж с декупажно лепило, за да се получи гладка неабсорбираща повърхност – основа за краклето.

Напукване с кракъл-лак

Сега, когато имаме всички цветове върху кутията, можем да изберем какъв да е кантът по краищата. Спираме се на металическа боя в цвят  Rich Gold, който има леко зеленикав отенък и чудесно допълва листенцата на божура и общата цветова гама. Боята е гъста и доста покривна, но по правило я нанасяме двукратно с по-тънка четка по всички фаски на кутията. Стигаме до краклето. Най-напред слагаме първа стъпка по всички стенички и горната част. Използваме по-тясна четка, като се стараем да не попада върху релефните части и златния кант. Върху по-широката част на капака слагаме по-обилно, но не трябва да има големи струпвания. Първа стъпка на този кракъл-лак е бяла, като след изсъхване става прозрачна и продължава да лепне. Измиваме много добре четката със сапун и оставяме във вода. Втора стъпка, която всъщност е лак, нанасяме едва след пълно изсъхване на първа. Този път използваме широка мека четка (която пазим само за лакиране) и намазваме навсякъде без кантовете. Под въздействието на първа стъпка скоро след изсъхване се появяват и пукнатините.

Състаряване с битум

Нашият битум е на водна основа. Неговите предимства изредихме по-горе. Принципът на работа при състаряване с битум е нанасяне по цялата повърхност и обиране на излишното количество, особено по високите части. При солвентния битум ползваме естествен восък за протриване. При битума на водна основа почистването е с влажна кърпа, но само докато все още не е напълно изсъхнал. Затова практиката е преди състаряване с битум на водна основа повърхността да се лакира – така зачистването на излишното количество и корекциите стават по-лесно.

И така, след изсъхване на втора стъпка на краклето лакираме еднократно с лак на водна основа. Изчакваме да изсъхне и намазваме повърхността с битум. Веднага разнасяме и обираме с памучно парче или суха домакинска хартия, а след това доизчистваме високите части с влажна кърпа. Поради восъчното съдържание се получава и чрез протриване с восък, но само докато битумът не е изсъхал напълно. Четката измиваме с топла вода и сапун. Битум разнасяме и по златните кантове, не само по напуканите повърхности. Пукнатините върху цветето оставяме непроявени, само леко зацапваме с поизсъхналото парче плат.

Резултатът – проявени пукнатини и подчертан релеф

Ето го и нашият ефект 2 в 1 в резултат на състаряване с битум. Задължително финишираме с три ръце лак на водна основа с лек блясък.

Състаряване с битум
Резултатът от нанасянето на битум – проявени пукнатини и подчертан релеф.

Готовата кутия трудно може да се впише във всекидневния ни интериор. Но ако подарите подобна на приятели, които са почитатели на стила винтидж, със сигурност ще ги впечатлите и зарадвате. А техниката никак не е трудна и не изисква някакви особени умения. Освен това ще ви донесе и удоволствие и откъсване от ежедневните занимания.

Ще се радваме да ни пишете, ако сме ви вдъхновили!

6 Responses

  1. Анита Колева

    Страхотно изглежда , смятатам да пробвам! Имам една кутия която отдавна ме чака, но явно времето й е дошло…..след тази публикация не мога да остана безразлична

  2. Румяна Дечева

    Благодаря за полезния урок!

  3. Светла Николова

    Непременно ще го пробвам кракъла и битума.Благодаря за урока.

Leave a Reply