Филц – зайчета за великденска декорация

Великденското зайче се свързва с пролетното плодородие и благоденствие. За първи път за добрия дългоушко, който крие яйца в градината, се заговорило в Германия, а по-късно тази леко променена история била пренесена отвъд Океана. Така днес той е символ на Великденските празници и носи на децата пъстри яйчица и лакомства.

На идеята за зайчета от филц попаднахме в една немска книжка, леко я преработихме и така се получиха нашите цветни празнични сувенирчета. Прякото им предназначение е да бъдат „грейка“ за топлите яйчица и да не им позволяват да изстинат. Освен това могат да послужат за подаръче и да създадат ведро пролетно настроение.

Великденски зайчета от филц
Великденски зайчета от филц

Необходими материали

За великденската ни украса са необходими: филц, вълна, игла и подложка за фелтинг, цветен конец, канап, мъниста, цветни картончета. За шаблончета можете да ползвате нашите картинки с нарисувани зайчета.

Ако не се занимавате с плъстене на вълна, но обичате да изработвате филцови фигурки, можете да се снабдите с една опаковка меланжирана вълна, в която са смесени няколко цвята. Освен това предлагаме и малки подложки за иглонабиване.

Бяло зайче от филц

Великденски зайчета от филц
Бяло великденско зайче от филц

Най-напред изрежете две бели зайчета. Един лист бял филц с формат А4 е достатъчен и за двете.

Разположете филцовата фигурка върху подложката за фелтинг, издърпайте няколко нишки розово-червена вълна, оформете я в кръг и я поставете върху главичката на зайчето – с нея ще очертаем бузки. Направете няколко бода отгоре с иглата за фелтинг, за да набиете вълната върху филца. Повече за техниката иглонабиване можете да прочетете тук. Повторете операцията и върху другото зайче, но върху огледалната му страна. Долепете двете бели парченца и ги съединете с цветен конец, като използвате фистон бод (някога учехме този бод в часовете по ръчен труд заедно с бод зад игла).

След като зайчетата са съединени, с иглонабиване направете и носле. Шалчето на зайчето можете да направите от усукана вълна или от филц. Ако е от филц, украсете го с едно цветче, като го набиете към шалчето с иглата и му сложите тичинка от вълна.

Цветни зайчета от филц

Великденски зайчета от филц
Цветни зайчета от филц

Очертайте главичките по шаблончетата върху картончета в подходящ цвят и ги изрежете. От цветна хартия изрежете косичка за зайчетата с формата на листенца – както е показано на шаблончето. Украсата на дрешките можете да направите от хартия или филц – изрежете цветчета и моркови.

Залепете нослета от оранжева хартия, нарисувайте очички, муцунки и мустачки. Бузките и ушичките оцветете леко с червеникав молив. Изрежете парченца от цветен филц с размер 20 х 8 см и ги завържете като торбички от едната страна, като използвате канап, украсен с мъниста. В отворчето вмъкнете готовите главички.

И така лесно и бързо получихме цяла компания зайчета, с които да зарадваме дечицата около нас – вкъщи, на съседите или на приятелите.

Великденски зайчета от филц
Великденски зайчета от филц

 

Ето и част от прекрасните цветове филц, които можете да закупите от нашия магазин smilearty.com:

Филц
Филц за декорация

 

А ако зайчетата са ви вдъхновили и имате желание да понаправите още нещо за великденска украса, ето още една идейка – кошнички за яйчице или лакомства. Необходими са ви цветни картончета и парченца дизайнерска хартия.

Кошнички от картон
Кошнички от картон и дизайнерска хартия

Дано нашите великденски идейки са ви харесали. Желаем ви прекрасно пролетно настроение и нестихващо вдъхновение!

Leave a Reply