Цветовете в нашето хоби

За хората с творчески професии цветознанието и в частност Теорията на цветовете са фундаментални и елементарни. За любители като нас обаче, когато боичките само оцветяват ежедневието ни, свързано със съвсем различно поприще, може би е полезно да си изясним основните принципи за смесване и съчетаване на цветовете. Затова днес решихме да напишем нещичко по темата и да го свържем с нашите творчески занимания.

Основни цветове

Замисляли ли сте се, че в богатата цветна палитра, която ни обгражда, основните цветове са само три – син, жълт и червен. Те са т.нар. първични цветове, които не могат да се получат чрез смесване, но са основа за получаване на производни на тях (т.нар. вторични) цветове:

  • оранжев – от смесване на жълт и червен;
  • зелен – от смесване на жълт и син;
  • виолетов – от смесване на син и червен;
  • кафяв – от смесване на жълт, син и червен (или зелен и червен).

Опитали сме се да онагледим това простичко с картинка:

Основни цветове и техните производни
Основни цветове и техните производни

Цветовете имат силно емоционално въздействие върху нас. То се определя най-вече от усещането за топло и студено, което определя и цветовете на топли (червено, оранжево, жълто) и студени (виолетово, синьо, зелено). Топлите цветове предизвикват активност, а студените са отпускащи. Затова в интериора спалните могат да са в зелено или лавандулово, младежките стаи – в синьо, а ярките червени и жълти тонове са подходящи за всекидневна. Разбира се не бива да се пренебрегва и балансът, който се постига с подходяща комбинация на цветовете.

Неутрални цветове

Степените на един цвят от най-светло до най-тъмно наричаме нюанси. Нюансите постигаме, като добавим към даден цвят бяло за изсветляване и черно за потъмняване. Бялото и черното са неутрални цветове, както и сивото. Сиво (смес от черно и бяло) използваме за намаляване интензивността на цветовете.

Така например розовото (смес от бяло и червено) и бордото (смес от червено и черно) са нюанси на червеното. А охрата получаваме, като смесим жълто, кафяво и сиво.

Изсветляване и потъмняване на цветовете.
Изсветляване и потъмняване на цветовете.

Когато към определен цвят добавим друг, единият ще добие отенък на другия в зависимост от съотношението между тях.

В нашия магазин предлагаме над 100 различни цвята акрилни бои на водна основа, които позволяват да се свесват, да се изсветляват и потъмняват. Скоро очакваме пълна цветова гама от новите ни матови бои, които са с много гладка консистенция и отлична покривност. Наличието на богата палитра е удобно, защото правените цветове трудно могат да се повторят с абсолютна точност. А и при готови цветове много лесно се съчетават мотиви от салфетка с подходящ фон.

Но понякога ни трябва много специфичен цвят за кант или допълване на мотива с помощта на шаблон. Такъв е примерът с нашата романтична кутийка с рози от предишна публикация „Кракъл за напукване тип “паяжина”.

.

Кутийка с оцветяване от шаблон и напукване.
Кутийка с оцветяване от шаблон и напукване.

„Бъркането“ на цветове до постигане на желания цвят определено ни хареса и развесели, а и съчетанието между готовия цвят крем на основата с розовото по ръбовете се оказа неочаквано добра комбинация. За бордюра от шаблона ползвахме готов цвят капучино, защото има леко розов отенък и се получи добре. Но често за такива бордюри се налага да си направим цвят, подхождащ на салфетката.

Съчетаване на цветовете

Често смятаме, че съчетанието на цветовете е дарба на креативните хора. Всъщност обаче има няколко цветови схеми, които могат да ни помогнат да съставим впечатляващи цветни комбинации. За да ги онагледим, ще използваме т.нар. цветно колело, в което освен първичните и вторичните цветове присъстват и такива, получени от тяхното смесване (третични): жълто- зелен, синьо-зелен, синьо-виолетов, червено-виолетов, оранжево-червен, жълто-оранжев. Ето го и самото колело:

Колело на цветовете.
Сх.1 – Колело на цветовете.

Може би ви се струва сложно натрупването на толкова много схеми, но, ако се вгледате внимателно, ще си припомните предмети и места, които са ви харесали и са с подобно цветосъчетание. Когато се прилагат на практика, комбинациите са в нюанси, различни от посочените на картинките, по-светли или по-тъмни. Примерите са с конкретни цветове, но схемите се прилагат върху цялото колело, стига цветовете да са разположени по един от посочените начини.

Най-разпространени са комбинациите между съседни цветове – т.нар. класическа (аналогична) схема. Те се съчетават чудесно, защото са близки и преливни. Друга често използвана схема е допълващата – между срещуположни цветове, а нейна разновидност е разделно-допълващата между три срещуположни цвята.

Аналогичната схема между съседни цветове е най-лесната и логична за прилагане, особено при преливни цветове.

Макар че пробваме голяма част от продуктите в нашия магазин, все още не можем да споделим изработени от нас предмети с всички цветови съчетания. Затова ще покажем и примери, които сме открили в Интернет. Ръчно изработените картички са пъстри и богато наситени с цветни елементи. В тях наистина голяма част от въздействието се дължи на подбраните цветове и тяхното съчетаване. Същото можем да кажем и за изделията от полимерна глина, докато при декупажа имаме добавени и техники за напукване, състаряване и пр.

Открихме в архивите от снимки на наши предмети и тази стъклена чиния с обратен декупаж и „горено“ кракле, на която фонът от салфетката е пренесен върху цялата повърхност с преливане на тонове в жълто-оранжевата гама.

Аналогична схема - съчетание на съседни цветове в жълто-оранжево.
Аналогична схема – съчетание на съседни цветове в жълто-оранжево – сх.2.

Допълващите схеми от съчетание на срещуположни цветове също са често срещани – особено съчетанието червено-зелено. Наречена е допълваща, защото срещуположните цветове са с различен състав и създават контраст. Двойките първични контрастни цветове са червен-зелен, син-оранжев и жълт-лилав, но съчетание може да се направи и между срещуположни вторични и третични цветове от всички 12 цвята в диаграмата.

Разделно-допълващата добавя и трети цвят. В показания пример оранжево е съчетано с тюркоаз (синьо-зелено) и синьо-лилаво, които са разположени срещу оранжевото, но са разделени от синьото – сх.4.

Разделно-допълваща схема: оранжево, синьо-зелено и синьо-лилаво.
Разделно-допълваща схема: оранжево, синьо-зелено и синьо-лилаво – сх.4

Когато искаме да съчетаем повече от два цвята, обикновено използваме тъй наречените триъгълни схеми. На нашите картинки сме предложили два варианта – комбинации от първичните или вторичните цветове, но могат да се комбинират и техните производни, стига мястото им в колелото да е под формата на триъгълник.

Най-богатите на цветове са квадратната и правоъгълната схема, в които участват по четири цвята.

На показаните примери лесто ще откриете триъгълната схема – сх.5:

Схемите с много цветове могат да се открият по-често в интериора, в текстилни десени, в оцветяване на детски играчки и опаковки. При по-малки ръчно изработени и декорирани предмети като че ли е по-трудно да се приложат, затова участват основно под формата на дизайнерски хартии и мотиви от салфетки, а не като оцветяване с боя.

Ето пример за дизайнерска хартия с квадратно цветно съчетание – сх.8.

Квадратна схема между четири цвята.
Квадратна схема между четири цвята – сх.8.

Май примерите и схемите станаха много и се объркахме. Колкото и да се опитваме да спазваме правила, в това богатства на цветове и нюанси трудно могат да се формулират строги съчетания. Може би колелото на цветовете по-скоро може да ни послужи да пробваме различни комбинации и да експериментираме, докато открием тези, които са най-близо до собствения ни емоционален заряд. Както и да поразчупим стандартните съчетания, с които сме свикнали.

Когато правим декупаж, много често се ръководим от цветовете на мотива, който залепваме. Така неусетно спазваме някои от посочените схеми. Достатъчно е да се вгледаме в резултата и да си кажем, че творбата ни е толкова красива, защото цветовете чудесно си подхождат.

Ако темата за цветовете ви е заинтригувала, прегледайте и други наши публикации, свързани с нея: „Шаби шик – романтика в бяло“ и „Декорация в стил Прованс“. Радваме се, че и днес поспряхте в нашия блог!

Leave a Reply