Цветя от тишу хартия

В края на лятото, когато късното следобедно слънце се промъква през завесите, ни се иска да отнесем това усещане за нещо ефирно, загадъчно и прозрачно в хладните и леко помръкнали есенни дни. Цветовете сега са сякаш избелели и меки, формите – странно размити и призрачни, а в настроението вече се прокрадва носталгията по отлитащите ярки дни.

Някак неусетно дойде идеята за тези цветя – мимолетен спомен от отминалото лято. След няколко месеца под въздействието на бляскавото коледно изобилие той вече ще е блед и безинтересен, но сега – попаднал сякаш случайно в ъгъла до завесите, ни кара да спрем и да се загледаме.

Цветя от тишу хартия
Цветя от тишу хартия

Ако ви се иска да разсеете ежедневието, пробвайте и вие, като следвате днешното ни лесно уроче.

Необходими материали за цветята от тишу хартия

Най-напред подготвяме листенцата

Първо избираме подходящи цветове тишу хартия, за предпочитане по-бледи тонове. От нея изрязваме ленти, широки 7 см. С помощта на четка намазваме единия край на лентите с белина, за да ги обезцветим. Чрез количеството белина се стараем да постигнем леко преливане, а не рязка граница между цветовете. Оставяме да изсъхне и нарязваме лентичките на правоъгълници с размери 6х5 см. Заобляме краищата на правоъгълниците и ги оформяме като листенца. Хубавото на тишу хартията е, че могат да се изрязват по няколко листенца наведнъж.

След това оформяме дръжчица, тичинки и цялото цвете

От хартиения шнур, който има телче в средата, изрязваме дръжчица и в единия и край прикрепяме малко топче от стирофом, увито в тишу хартия. Ако нямаме такова топче, спокойно можем да си направим от намачкана хартия. Подготвяме лентички с ширина около 3 см и от едната страна ги нарязваме гъсто (като гребен) – това са нашите венчелистчета. Трябва да имаме достатъчно – по 6-8 за всяко цвете. Увиваме ги около плодничето от топчето и залепваме. Започваме да добавяме листенцата, като ги разпределяме равномерно около тичинките, докато се получи богато разтворено цвете.

Аранжираме цветята от тишу хартия в букет

Когато сме готови, леко посмачкваме тишу хартията и огъваме тук-там дръжчиците, за да придадем по-естествен вид. Избираме подходяща вазичка или съдче, в което подреждаме цветята така, че да напълнят стаята с настроение. Най-важно е мястото – да е изпълнено с много светлина, която да прозира през тънките листенца от тишу хартия.

Декорацията от хартия е красива и индивидуална за всеки повод и местоположение. Тя е особено подходяща при организиране на тържества и празнични събития.

Ако ви се иска да измайсторите още нещо от хартия, прочетете разказа ни за бонбонените букети, където ще разберете как се прави кала от креп хартия. От нашия магазин можете да се снабдите с необходимите деко материали за украса от хартия.

Leave a Reply