Шаби шик – романтика в бяло

шаби шик
Износеният шик

Старите нови мебели

Шаби шик (от анлигийски Shabby chic – износен шик) е течение в интериорния дизайн, което възниква в Англия през 80-те години на миналия век. Свързан е със старите английски провинциални къщи и съчетава уют и романтика в ретро стил. За негов създател се смята дизайнера Рейчъл Ашуел ( Rachel Ashwell, www.shabbychic.com), която обзавела дома си със стари реставрирани и боядисани мебели, а в последствие отваря магазин за такива мебели и декорация. Днес стилът е широко популярен, а Рейчъл Ашуел е сред скъпите и предпочитани дизайнери в света.

Най-харектерни за Шаби шик

са меките пастелни тонове. Преобладават бяло, розово, екрю, светло сиво, пясък и блед тюркоаз, които създават усещане за спокойствие и светлина.

Мебелите и аксесоарите са боядисани с няколко пласта боя, която по ръбовете е протрита, на места напукана и обелена, за да провокират атмосфера на стари и овехтели вещи, носещи в себе си топлината и уюта на селския дом.

Предпочитани материали са дърво, камък и ковано желязо.

Тъканите са само естествени – памук, лен, дантела в същите меки тонове.

Флоралните мотиви

шаби шик
Флоралните мотиви и стилът Шаби шик

са навсякъде – по завеси, покривки, възглавнички, огледала, лампи, тапети, картини, дори по мебелите. Преобладават бледите кичести леко прецъфтели рози. Често те са комбинирани с леки райета или карета.

Сантиментални спомени

Типично е изобилието от декоративни предмети със сантиментална стойност, често ръчно изработени или украсени богато с панделки, дантели и рисувани цветя или декупаж на цветя – ретро фотографии, албуми, часовници, кутии и куфари за спомени, свещници, подноси, стари ютии, ангелчета, вази и огледала.

Задължителен елемент са малките помощни масички, леките етажерки и порцелановите съдове, украсени с неизменните флорални мотиви. В осветителните тела изобилстват кристалните и стъклени елементи.

Основен принцип при избора на мебели е удобството – трябва да има много канапета и дивани за сядане и почивка, леглата са високи, меки и отрупани с възглавнички.

Атмосферата се допълва от огромните букети от рози или полски цветя.

Често определят стила Шаби шик като куклен и натруфен, но безпорно той е по-женствен и романтичен от всеки друг стил за декорация. Стил, който привлича със своя уют, нежност и гостоприемство.

 

Състаряване и декупаж

Освен това с негова помощ можем да преобразим старите вещи и мебели в уникални изделия, носещи нашия почерк и придаващи неповторимо излъчване на кухнята, дневната или спалнята в нашия дом. Ако обаче не разполагате със стари мебели или ретро предмети, не се безпокойте, със съвременните методи за състаряване и новите вещи ще придобият винтидж дизайн.

 

Поднос от MDF с декупаж в стил Шаби шик
Поднос от MDF с декупаж в стил Шаби шик

 

Стилът Шаби шик е много предпочитан и при техниката декупаж за декориране на сувенири и предмети от интериора – кутийки за бижута, нощни лампи, панери, вази, подноси, свещници, които привличат със светлите си тонове и бледите цветни мотиви.

Можете да разгледате творбите на участниците в нашата игра за месец юни „Декупаж в стил Шаби шик“ на страничката на събитието във Фейсбук.

Той има и други приложения, в скрапбукинга например – повече можете да прочетете в статията ни „Мини сувенир от хартия“.

 

Декупаж и релеф в стил шаби шик

 

А как се прави декупаж в стил Шаби шик можете да научите от нашия урок в снимки

„Кутия в стил шаби шик“.

 

Leave a Reply