Шаблони – идеи за оцветяване и релеф

Използването на шаблони е навлязло широко в техниката, в бита ни, в интериора. И не случайно, защото чрез тях получаваме един сполучлив резултат многократно – лесно, бързо и евтино. Подобно на отпечатването и декупажа – размножаване на оригинала. За нас, непрофесионалистите, на които ни се иска да сътворим нещо красиво, без да можем да рисуваме и без да притежаваме специалната дарба на креативните личности, възможността да прилагаме шаблони е наистина ценна. Затова решихме с днешната публикация да споделим с вас идеите си за използване на шаблони, още повече, че Smile Arty предлага чудесни модели, подходящи за декорация и допълнение към декупаж.

Оцветяване на мотив със сенки

В тази кутия за чай, чийто автор е Гери, по-различното е, че стените са покрити с декупаж на салфетка, а бордюрът от шаблон е на капака. Освен това чрез нанасяне на два цвята боя с помощта на шаблон е постигнат ефект на сенки и подчертаване на красивия мотив.

Мотив от шаблон със сенки
Кутия за чай с декупаж и мотив от шаблон

Използваните материали са:

Ето и последователността на работа.

Върху грундирания и оцветен капак разполагаме шаблона в единия край по дългата страна така, че срещу него да има място за още един симетричен мотив. Закрепваме с книжно тиксо шаблона. Потапяме четката в малко светла боя, попиваме добре в хартия и с потупване „набиваме“ боята в отворите на шаблона. Ако четката не е подсушена добре от боята, е възможно да подлее под шаблона и формата на фигурките да се промени. След като повдигнем внимателно шаблона, картинката му се е „отпечатила“ върху капака на кутията. По същия начин правим един огледален мотив от другата страна на капака.

Изчакваме добре да изсъхне. През това време сме измили четката и шаблона под течаща вода и сме ги подсушили. Разполагаме шаблона върху светлия мотив с леко отместване наляво  така, че да се получи не много широка светла сянка. Закрепваме с хартиено тиксо и по познатия начин правим отгоре тъмен мотив. Боята не трябва да е рядка и върху четката да има малко количество от нея.

Тъй като при нас първите светли мотиви са абсолютно симетрични, зелените се получиха с леко разминаване. Ако искате вашите тъмни мотиви да са точно един срещу друг, трябва предварително да прецените с колко да разминете светлите бордюри. Преди да завършим кутийката преценихме, че една тъмно червена сатенена панделка чудесно пасва на картинката от салфетката и запълва празнината между двата бордюра.

Мотив от шаблон със сенки
Мотив от шаблон със сенки

 

Мотиви от шаблони с ефект на състаряване

По показания начин можем да сложим подбрани надписи и картинки върху различни подходящо обработени повърхности. Една харесвана от всички идея е бордюр върху състарена основа, за която подробно сме разказали в „Мотиви от шаблон върху кутия“ (прочетете тук). Друго допълнение към декупаж може да бъде имитацията на отпечатък чрез неравномерно тампониране на боята, както е върху чинията с птиците.

Фон и бордюри с оцветяване на мотив през шаблон

На нас много ни допадат мотивите в цвят, близък до този на основата, т.е. когато няма голям контраст. Подобно допълнение към залепената салфетка сме направили при кутийката с розите от публикацията ни „Кракъл за напукване тип паяжина“ (прочетете тук). С помощта на шаблони можем да правим не само бордюри, напротив – резултатът е чудесен при запълване на по-големи повърхности с помощта на фонов шаблон, както е при бялата кутия.

Релеф от шаблони с цветни пасти

Много красиви релефни орнаменти можем да направим, като използваме шаблони и цветни релефни пасти, които често освен оцветяване имат и допълнителен ефект. В магазина ни www.smilearty.com предлагаме релефни пасти с кадифен ефект – тези пасти имат много лек блясък, който се подчертава от светлината. Освен с прекрасната палитра от цветове те се отличават и с олекотената си структура, което ги прави перфектни за използване и върху хартия при скрапбук и микс медия проекти. Повече за тях сме разказали в „Релефна паста с кадифен ефект“ (прочетете тук).

Релеф от шаблони – идеи за подчертаване

Когато имаме релеф без да са използвани цветни или ефектни пасти и релефът е оцветен с боя, е необходимо да го подчертаем (да го „проявим“). В тези случаи най-често използваме техники, които придават на предмета състарен вид. Необходими са ни: универсален грунд, релефна паста, шаблони, боя. Върху грундираната повърхност правим релеф и след изсъхване оцветяваме с боя – може да бъде матова, перлена, металическа. Когато боята изсъхне, подчертаваме релефа или в основата му (например с битум) или по високите му части (например с патина).

Подчертаване на релеф от шаблон
Подчертаване на релеф от шаблон

 

Подчертаване на релефа с битум или боя

Най-лесно релефът се подчертава с битум, антични бои или бои, примесени със забавител. Техниката е проста – покриваме релефа и забърсваме, докато в основата му се събере достатъчно количество, което да подчертае високите му части. Когато работим с битум, за протриване на високите части използваме восък.

Подчертаване на релефа с протриване

Това е любимата ни техника. Можем да съчетаваме два различни цвята боя така, че да подхождат на мотива от салфетката. Релефната украса не изпъква с контрастни очертания, а е загатната под протритата по високите части боя.

Протритият релеф е много подходящ, когато декорираме предмети в стил шаби шик, за който писахме в „Шаби шик – романтика в бяло“ (прочетете тук). Най-често използваните цветове са тъмно кафяво и бяло с различни отенъци. Преди да покрием с белия цвят, натъркваме ръбчетата и релефните части с парафин, за да улесним протриването. Такова уроче в снимки имаме в „Кутия с декупаж и релеф в стил шаби шик“ (прочетете тук).

Декупаж върху релеф и оцветяване на релеф

Чрез използване на фонови шаблони с по-едри фигури можем да създадем основа, боядисана в бяло или друг светъл цвят, върху която да направим декупаж. За тази наша идея и нейното прилагане стъпка по стъпка сме разказали в публикацията ни „Декупаж върху релеф“ (прочетете тук). Ако пък разполагате с повече търпение, пробвайте да оцветите готовия релеф така, че да се открои върху основата, както е на кутията за салфетки с птици. Оцветяването на изпъкналите участъци на релефа става много ефектно и с патина, особено при тъмна основа, но този вариант ще опишем в някой следващ пост.

С тези примери не се изчерпват всички възможности за работа с шаблони. Предстои да покажем още предмети, върху които експериментираме с различни продукти от нашата гама.

Шаблони използваме много често и в работилничките по декупаж, които провеждаме в съботни дни. Ако желаете да се включите, следете програмата ни в категория „Работилнички“. Ние винаги се радваме да предадем опита и идеите си така, че да си тръгнете доволни и заредени с вдъхновение.

Leave a Reply