Шейничка за коледни подаръчета

Понякога ни се иска да направим цветен релеф, но не разполагаме с паста в точно този цвят. Друг път искаме контрастът между основата и релефа да е лек и ненатрапчив. И в двата случая най-лесното решение е да оцветим вече направения релеф, като ползваме същия шаблон на същото място. Когато шаблонът е за многократна употреба и е от материал, който не се деформира, ще ни свърши чудесна работа. Разбира се, има ефектни пасти, които не могат да се заменят, но все пак не е лошо да се изпробва този вариант. Така направихме върху един любим предмет от MDF – шейничка за коледни подаръчета. Освен това на нейните размери отлично пасва един от новите ни фонови шаблони, който също влезе в действие.

Шейничка за коледни подаръчета
Шейничка за коледни подаръчета

 

Шейничка за коледни подаръчета
Необходими материали за декориране на шейничка от MDF

 

Ниобходими материали

шейничка от MDF;

фонов шаблон на завъртулки;

универсален грунд;

паста за релеф;

боя на водна основа – бяло и топло сиво;

сребърна боя;

четка и шпатула.

 

 

 

 

 

Релеф от фонов шаблон

Както винаги, най-напред грундираме. Така подобряваме прилепването на пастата и боята към повърхността и пестим боя. Поставяме шаблона върху стеничката на грундираната шейничка и помощта на шпатула разнасяме отгоре релефна паста. Повдигаме внимателно шаблона, отстраняваме го и го измиваме под течаша вода. След като пастата изсъхне добре, повтаряме операцията от другата страна. Ако готовият релеф е с ръбчета и неравности, след изсъхване зашкурваме леко с фина шкурка.

Оцветяване в бяло

Иска ни се нашата шейничка за коледни подаръчета да не е в традиционната комбинация червено-зелено, а да бъде като коледно вълшебство от звездите. Затова решаваме тя да бъде бяла, а релефът да е леко посребрен. Затова оцветяваме всички външни части в бяло.

Оцветяване в топло сиво

Все пак, за да се откроят белите стенички с красивия релеф, решаваме да добавим цвят и избираме топло сиво за вътрешната част на вълшебната шейничка за коледни подаръчета. Разликата с бялото е съвсем дискретна, а сивият отенък се връзва със сребристото, което искаме да нанесем върху орнаментите.

Сребриста боя по релефа и кантовете

И накрая остана да придадем на коледната шейничка празнично вълшебство, като леко посребрим релефните орнаменти и кантовете. Поставяме шаблона върху релефа така, че шарките да съвпаднат. Притискаме с пръсти и тампонираме сребърна боя. Важното е тампонът да е предварително подсушен от боята върху хартия, за да не подлее под отворите. Накрая с тясна плоска четка покриваме със сребро и кантовете.

Завършваме с 2-3 ръце лак на водна основа – сатен. Важното е хубаво да разнасяме с четката лака около орнаментите, за да не се натрупва – получават се малки белезникави следи след изсъхване.

Готово – остава само да напълним шеничката с коледни подаръчета и да опаковаме. Сигурни сме, че ще е прекрасна изненада под елхата!

Leave a Reply