Домашни мартенички

Всички сме пробвали сами да направим мартенички – от обикновените пискюлчета до Пижо и Пенда. Не винаги са се получавали добре, но са били нашите мартенички, сътворени с много желание и подарени с много обич. И наистина, какъв по-добър повод от Баба Марта да поизоставим ежедневието, да съберем дечица и приятели, да се посмеем и порадваме и да сътворим малки първомартенски изненадки за близките си. Да се оставим на въображението си и да вложим частица от себе си и от сърцето си в нестандартни и пъстри творения.

Сигурно идеята ви допада. Тогава вижте какви са нашите идейки за мартенички и може би ще използвате някои от тях.

Пижо и Пенда от бяла и червена нишка

Ако все още не сте измайсторили класическа бяло-червена мартенчка от прежда, пробвайте този модел, но се постарайте да работите бавно, фино и прецизно, за да се получат нежни и красиви фигурки.

Мартеничка
Мартеничка от Smile Arty

Все пак винаги ни се иска да пробваме и нещо различно. Защо да не използваме, вълна, филц, квилинг, креп хартия, дори декупаж?

Мартенички от вълна

Това моделче е лесно и красиво, позволява разноцветни варианти, прави се бързо, а очарованието, което вълната му придава, е несравнимо!

фелтинг
Мартеничка от вълна

Необходими са:

Издърпваме тънки снопчета вълна и от тях оформяме лаленцето и листенцата. Притискаме ги към шнура, като увиваме върху тях най-дългото снопче зелена вълна.

Ако вълната ви е завладяла, пробвайте мокро плъстене (за традицията на плъстенето разказахме тук). Направете цветя в червено и бяло и завържете усукана нишка.

плъстене
Мартенички от плъстена вълна

Мартенички от филц

Филцът традиционно се използва за пролетна украса. Най-лесно е сами да изрежем и навием розички от филц. В нашия магазин можете да откриете филц ето тук.

Филц
Мартенички от филц

С молив нарисувайте спирала (с леко накъдрен контур). Изрежете по контура и навийте. Отдолу залепете с горещ силикон и закрепете листенца, игличка и усукан конец.

Имате вкъщи една малка принцеса?! Украсете за нея диадема в бяло-червени розички!

филц
Диадема, украсена с филц.

 

Мартенички с квилинг техника

Квилинг техниката най-често ползваме за картички (повече за квилинг сме разказали тук). Но защо да не пренесем едно пролетно мотивче под формата на мартеничка – кокиче например?

квилинг
Мартеничка – кокиченца с квилинг техника.

Небходими са ни:

Навиваме лентичките с еднакъв размер. Белите кръгчета притискаме, а от зелените оформяме конуси.

От дългите лентички оформяме дръжчици, между които залепваме камбанките.

Получаваме едно разцъфнало кокиченце и една пъпка, които залепяме в композиция и привързваме усукана бяло-червена нишка.

Мартенички от креп хартия

Защо не? Едно нежно цвете, което ще краси ревера, би зарадвало всяка жена.

Креп хартия
Мартеничка от креп хартия

Необходими са ни:

Изрязваме ивички хартия, които усукваме и прикрепяме към стеблото от хартиения шнур. Връзваме традиционния червен конец.

Мартенички с декупаж

Всяка пластмасова фигурка, на която е закрепен червен конец, можем да заместим с малка картинка с декупаж (повече за декупаж сме разказали тук). Лесно и различно!

Декупаж
Мартенички с декупаж

Необходими са ни:

Залепваме най-горния слой на салфетката върху картончето, после изрязваме по контура на картинката или очертаваме формичка.

Картичка – мартеничка

Понякога искаме да поздравим семейство или група приятели. Може би най-подходяща в този случай е една картичка – мартеничка. Достатъчно е да е цветовете да са в бяло и червено и да вмъкнем нишките на Баба Марта.

Картичка
Пролетна картичка – мартеничка.

В нашата картичка сме изрязали лястовичка с помощта на машинка. Ако не разполагате с такава, можете да я нарисувате или да я принтирате. При нас също можете да откриете готови изрязани лястовички. За цветчетата и листенцата ползваме перфоратор.

Харесаха ли ви нашите идеи? Ако да, пробвайте! Намерете си компания, най-добре от дечица. Те ще са доволни, а вие -щастливи. Прекрасни, незаменими мигове!

Честита Баба Марта в аванс! Бъдете здрави, румени и засмени!

Leave a Reply